Ukrajnából honosított versenyzőink szembetalálhatják magukat az orosz zászlóval

Május 1-jén kezdődik a férfi ökölvívó-világbajnokság Üzbegisztán fővárosában, Taskentben. A magyar színeket hét bokszoló képviseli, köztük két, Ukrajnából honosított versenyző. A vb-n részt vehet az orosz csapat, több mint húsz ország viszont, köztük az Egyesült Államok és Ukrajna bojkottálja az eseményt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 11:17
magyar férfi ökölvívó válogatott
ökölvívás világbajnokság 2023 Taskent Fotó: boxing.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a néhány hete véget ért női ökölvívó világbajnokság, úgy a férfiak május 1–14. között zajló taskenti vb-je is a bojkott árnyékában zajlik. A sportág nemzetközi szövetsége, az orosz Umar Kremljov vezette IBA a sportvilágban rendkívül szokatlan döntést hozott, az ukrajnai háború ellenére az orosz és fehérorosz sportolók saját zászlajuk alatt vehetnek részt az IBA eseményein, így a világbajnokságon is. Részben erre válaszul végül több mint húsz ország bojkottálja a vb-t, köztük az Egyesült Államok és Ukrajna, sőt az amerikaiak már ki is léptek az IBA-ból, a közelmúltban megalakult a rivális világszövetség is.

A fiatal World Boxing nincs is rossz pozícióban, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szinte levegőnek nézi az IBA-t, amely nem vehet részt a 2024-es párizsi olimpiai ökölvívóversenyeinek szervezésében, s ennek megfelelően a világbajnokságon nem is lehet kvótát szerezni az ötkarikás játékokra.

– A fő versenyünk egyértelműen a júniusi Európa-játékok lesz, mivel ott lehet majd olimpiai kvótát szerezni, persze a világbajnokságot ennek ellenére sem nevezhetjük egy sima felkészülési versenynek – mondta az MTI-nek Régi Dániel, a magyar nemzeti csapat edzője, aki a sorsolás előtt nem kívánta részletesen latolgatni az esélyeket.

Az biztos, hogy a győzelem nélkül zárt női válogatotténál csak jobb szereplést hozhat férfi csapatunk vb-részvétele, amelyet hét versenyző alkot: Bernáth Attila (51 kg), Szaka István (54 kg), Veres Roland (57 kg), Kovács Richárd (63,5 kg), Pilipec Makszim (71 kg), Akilov Pylyp (75 kg), Kovács Pál (80 kg).

Pilipec és Akilov számára különösen pikáns lehet a vb, ők ugyanis Ukrajnából honosított sportolók. A vb helyszínén a bojkott miatt az ukrán zászlóval nem fognak találkozni, az orosszal viszont igen.

Borítókép: A magyar válogatott (Fotó: Boxing.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.