Változtatott a stílusán, a foci helyett birkózásban futott be

Takács István talán már nem bánja, hogy tizenkét évesen szakított a labdarúgással, és végül a birkózásnál kötött ki. A 87 kilogrammos súlycsoportban induló Takács az elmúlt hétvégén Zágrábban Eb-t nyert, a fiatalember már az olimpiai részvétekről álmodik.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 10:53
takács istván
Budapest 20220430 Birkózás Birkózó OB Foto Nemzeti Sport - Földi Imre A képen: Takács István (piros) , Mezei Patrik (kék) Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hétvégén véget ért zábrábi birkózó Európa-bajnokságon Takács István volt a magyar válogatott kellemes meglepetése. Az élete első felnőtt Eb-jén győztes Takács a Nemzeti Sportnak elevenítette fel a verseny fontos pillanatait, és azt is elmondta, hogy 12 évesen kis híján szakított a birkózással, a labdarúgásban próbált szerencsét, de végül visszatalált az eredeti sportágához. 

– Nagyon szerettem focizni, néhány évig jártam a BVSC-be, a birkózás mellett csináltam. Persze inkább az utóbbin volt a hangsúly, édesapám egyben az edzőm is, szóval nem volt kérdés, hogy végül birkózó leszek. Nehéz megmondani, hogy jó labdarúgó vált volna-e belőlem, az biztos, hogy a birkózók között én játszom a legjobban. Európa-bajnokként elmondhatom: teljesen biztos, nem bántam meg, hogy a szőnyeget választottam – mesélte az újdonsült felnőtt Európa-bajnok. 

Tavaly Takács komoly gondokkal küszködött, ezért is jelentős eredmény a látványos javulása, ami az idei Európa-bajnokságon megszerzett aranyérmében csúcsosodott ki.  – Január végén vírusos megbetegedéssel küzdöttem, ami miatt kilencvenkét kilóról nyolcvannégyre fogytam. Bárhogyan próbálkoztunk, nem akart megindulni felfelé a súlyom, szerencsére fél-háromnegyed évvel később megoldódott a probléma. Ráadásul a stílusomon is változtattam, állásból nagyobb iramot diktálok, ezt is nehéz volt megszokni. Az Eb- és a vb-válogató sem jött össze, csak erre az évre koncentráltam akkor, amikor az utóbbit is elbuktam – nyilatkozta Takács a Nemzeti Sportnak.

A BVSC versenyzője U23-as, valamint U20-as világ- és Európa-bajnoknak egyaránt mondhatta magát, a felnőttek között egyelőre egy Eb-arannyal büszkélkedhet. S vajon mi kell a vb-címhez? – Motivációt és önbizalmat ad a mostani sikerem. Nem lesz egyszerű megszerezni a válogatottságot, a tavaly világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávid a legfőbb ellenfelem, nagyon jó birkózó. Szeptemberben Belgrádban olimpiai kvalifikációs vébét rendeznek, a kvótaszerzés mellett az a célom, hogy aranyérmet nyerjek! – mesélte a birkózó.

 

Borítókép: Takács István kihozta magából a maximumot a zágrábi Eb-n (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.