A Liverpool sorsára juthat az Arsenal

Bár az idény nagy részében az Arsenal futballcsapatának állt a zászló az angol élvonalban, a fogadóirodák most mégis a Manchester Cityt tartják a fő esélyesnek a Premier League megnyerésére. Az elmúlt szezonokban más vetélytárs ellen ugyan, de gyakran volt hasonló a forgatókönyv a PL-ben, és Pep Guardiola csapata egyszer sem hagyta kicsúszni a kezéből a bajnoki címet. Az Arsenalnál leginkább abban bízhatnak, hogy a manchesteriek elfáradnak a versenyfutásban, hiszen az évad hajrájában még három trófeáért is harcban állnak.

2023. 05. 05. 19:49
Arteta, Mikel Arsenal
London, 2020. február 27. Mikel Arteta, az Arsenal vezetõezõje a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntõjébe jutásért játszott Arsenal - Olimpiakosz visszavágó mérkõzésen a londoni Emirates stadionban 2020. február 27-én. MTI/EPA/Will Oliver Fotó: Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 248 napig állt a tabella élén az Arsenal az idényben, ünneplés helyett mégis keserédes mosollyal zárhatják a szezont az Ágyúsok szurkolói, ha a megfelelő időpontban, azaz 38 forduló elteltével nem a csapatuk fogja vezetni a Premier League-et. Pedig augusztusban még alighanem aláírták volna az Arsenal második helyét, mivel a londoni gárda a 2015/16-os idény óta nem végzett ennyire előkelő helyen, és azóta a Bajnokok Ligájában is csak nézőként vehettek részt a futballistái.

Premier League - Arsenal London vs Chelsea FC
Az Arsenal a Chelsea ellen szakította meg nyeretlenségi sorozatát Fotó: EPA/Neill Hall

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, és az Arsenal szárnyalása váratlanul sokáig kitartott. Az első hullámvölgy februárban következett be, a második, április óta tartó azonban már végzetesnek bizonyulhat. Az Ágyúsok négy pontvesztését kihasználva a Manchester City az élre ugrott, és Pep Guardiola gárdájára nem jellemző, hogy megingásokkal szívességet tegyen a másik bajnokaspiránsnak.

Erről a Liverpool tudna többet mesélni, amely az elmúlt évek többségében a világoskékek fő kihívójának számított, de csak egyszer (a 2019/20-as idényben) tudta megelőzni őket. Kétszer a Vörösök mindössze egy ponttal végeztek a City mögött, pedig hosszú-hosszú időn keresztül ők voltak az éllovasok, néhány botlással azonban a rivális kezére játszottak. Az elmúlt tíz évben szintén csak a Liverpoollal fordult elő (háromszor is), hogy karácsonykor vezetett, aztán mégsem lett bajnok. Könnyen lehet, hogy az Arsenal lesz a következő ilyen csapat a sorban.

 

Mikor nyerte meg utoljára a Premier League-et az Arsenal?

Az Arsenal a Chelsea elleni 3-1-gyel a négymeccses nyeretlenségi sorozatát lezárta, egy hosszabb sikertelenségi sorozatot viszont talán nem fog, a legutóbbi bajnoki cím megnyerése óta eltelt tizenkilenc évnyit. Persze a játékosok mindent megtesznek az álom megvalósításának érdekében.

– Mindenkinek nagyon fájt, hogy kikaptunk a Citytől – emlékezett vissza a 4-1-re végződött aranyrangadóra Martin Ödegaard. – A bennünk lévő dühből próbáltunk erőt meríteni a következő meccsen. Megesik, hogy a csapatok veszítenek, de nem úgy, ahogy mi tettük. Nem voltunk önmagunk. Ez volt a legfájdalmasabb benne, és meg akartuk mutatni a másik arcunkat. Ez sikerült, most bizakodóak vagyunk, és a végsőkig harcolni fogunk – ígérte a csapatkapitány a Chelsea elleni győzelmet követően.

– Elismerésre méltó, amit a csapatunk véghezvitt – ezt már Mikel Arteta vezetőedző tette hozzá. – A Bajnokok Ligájában játszhatunk jövőre, de ezzel nem elégedhetünk meg. Még többet kell dolgoznunk, aztán meglátjuk, hogy hová juthatunk.

 

Miben reménykedhet az Arsenal?

A Manchester City egy ponttal kevesebbet játszva gyűjtött eddig egy ponttal többet az Arsenalnál. Az Ágyúsoknak így a hátralévő négy meccsüket meg kellene nyerniük, és közben kiszurkolni, hogy a manchesteriek az ötből két találkozón pontot veszítsenek.

A bajnokaspiránsok hátralévő meccsei

Arsenal

Manchester City

Newcastle (idegenben)

Leeds (otthon)

Brighton (o)

Everton (i)

Nottingham Forest (i)

Chelsea (o)

Wolverhampton (o)

Brighton (i)

 

Brentford (i)

Bár a csapata kezében van a sorsa, Pep Guardiola tisztában van vele, hogy az Arsenal is mindent meg fog tenni a végső sikerért.

– Az Arsenal elleni meccsünk után mindenki azt hangoztatta, hogy eldőlt a cím sorsa. Én a sajtótájékoztatón mindjárt mondtam, hogy ez nincs így. A Chelsea elleni mérkőzésen is ezt bizonyította az Arsenal. Nem fogják feladni. Elég jól ismerem Mikelt (Arteta éveken keresztül Guardiola másodedzője volt – a szerk.), hogy tudjam, mennyire kompetitív.

Az Arsenalnál még abban reménykedhetnek, hogy a Manchester City nem bírja majd szusszal az idény hajráját. Az angol bajnokság címvédőjére nehéz hetek várnak, három trófeáért is versenyben vannak még, az FA-kupa fináléjában a Manchester Uniteddel, a Bajnokok Ligája elődöntőjében pedig a Real Madriddal csapnak össze. Utóbbi sorozat megnyerése hosszú-hosszú évek óta a kitűzött cél.

– Rengeteg meccset játsszunk, feszült a hangulat – mutatott rá Guardiola csapata szombati, Leeds elleni mérkőzése előtt. – Tegnap nagyon fáradtnak láttam a játékosaimat, a Fulham és a West Ham elleni meccsek sokat kivettek belőlük. Meglátjuk, hogy milyen fizikai és mentális állapotban lesznek, ezt figyelembe véve fogom kijelölni a kezdőcsapatot most és majd a Real Madrid ellen is. A holnapi meccs nagyon fontos lesz, minden erőnkkel erre koncentrálunk, hiszen négy pontra elhúzhatnánk az Arsenaltól.

A katalán vezetőedző ugyanakkor figyelmeztetett, tanítványai bírják a gyűrődést: – Hozzászoktak már, hogy rengeteg meccset kell játszaniuk egy idény alatt, ebben nincs semmi újdonság. Az is előfordult már többször, hogy a szezon végéig sűrű volt a menetrendünk. Csodálom a játékosaimat, hogy ismét eljutottak idáig.

Premier League, a 35. forduló programja:

szombat:
Bournemouth–Chelsea 16.00
Manchester City–Leeds 16.00
Tottenham Hotspur–Crystal Palace 16.00
Wolverhampton Wanderers–Aston Villa 16.00
Liverpool–Brentford 18.30

vasárnap:
Newcastle–Arsenal 17.30
West Ham–Manchester United 20.00

hétfő:
Fulham–Leicester 16.00
Brighton–Everton 18.30
Nottingham–Southampton 21.00
 

A tabella:

1. Manchester City         33 87-30   79 pont
 2. Arsenal                 34 81-39   78
 3. Newcastle United        33 61-27   65
 4. Manchester United       33 49-40   63
 5. Liverpool               34 66-42   59
 6. Brighton                32 62-40   55
 7. Tottenham Hotspur       34 63-57   54
 8. Aston Villa             34 46-42   54
 9. Brentford               34 52-44   50
10. Fulham                  34 45-46   45
11. Crystal Palace          34 35-45   40
12. Chelsea                 33 31-38   39
13. Bournemouth             34 36-64   39
14. Wolverhampton Wanderers 34 29-50   37
15. West Ham United         34 37-50   34
16. Leicester City          34 46-59   30
17. Leeds United            34 43-67   30
18. Nottingham Forest       34 30-62   30
19. Everton                 34 27-52   29
20. Southampton             34 28-60   24

Borítókép: Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.