Ádám, Szoboszlai és Gazdag is ráérzett a gólszerzés remek ízére

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kedden keretet hirdet a júniusi Európa-bajnoki selejtezőkre. A keret zömét szokás szerint nyilván külföldön játszó futballisták alkotják, ezért különösen érdekes, hogy az érintettek mennyit játszanak és hogyan teljesítenek a klubjaikban. Szerencsére a magunk mögött hagyott héten Marco Rossi több jó hírt is kapott külföldről.

2023. 05. 22. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légió jeles tagja ám egy ideje sajnos többet írhatunk a sérüléseiről , mint az emlékezetes alakításairól. Az Union Berlin nagyszerűen szerepel a Bundesligában, ám a magyar középpályás november óta többször is megsérült, most éppen lábközépcsonttörést szenvedett, és várhatóan nyolc-tíz hétig még csak nem is edzhet, azaz rá biztosan nem számíthat júniusban Montenegró és Litvánia ellen, az Union pedig nélküle kapott ki 4-2-re Hoffenheimben.

Schäfer András ismét megsérült Fotó: Fotó: Europress/AFP/Andreas Gora

Ezt leszámítva a szövetségi kapitány elégedett lehet a Bundesliga magyarjaival. Az RB Leipzig Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal komoly tettet hajtott végre szombaton, amikor Münchenben győzte le 3-1-re a Bayernt, és ezzel biztossá tette a harmadik helyét és a vele járó főtáblát a Bajnokok Ligájában. Mindkét magyar jól futballozott, a lipcseiek harmadik gólját Szoboszlai lőtte tizenegyesből. A Freiburg is harcban áll a BL-szereplésért, pénteken úgy győzte le 2-0-ra a Wolfsburgot, hogy a gólpasszt mindkét találat előtt adta, akit a 90. percben cseréltek le, nyilván nem a teljesítménye miatt. A harmadik tehát az RB Leipzig, a még BL-t jelentő negyedik helyért az utolsó forduló előtt az Union Berlinnek és a Freiburgnak is 59-59 pontja van, előbbi a jobb gólkülönbségével áll jobban. A német sajtó egyébként jövőjét találgatja, aki látványos hárítja az ezt firtató kérdéseket. A hírek szerint egyébként ő az angol Newcastle első számú célpontja, évi tízmillió fontos fizetést kínál a magyar válogatott csapatkapitányának. 

 

Sajnos a három európai nemzetközi sorozat döntőjében nem láthatunk magyar futballistát. Erre az elődöntőkben csupán Kerkez Milosnak lehetett esélye, ám a holland AZ Alkmaar az Európa-konferencia-ligában két vereséggel búcsúzott az angol West Ham United ellen, a magyar védő végigjátszotta az otthon 1-0-ra elveszített visszavágót. Az AZ vasárnap a NEC Nijmegen vendégeként nyert 3-0-ra, Kerkez végig ott volt a pályán. Véget ért a bajnokság Szlovákiában, ahol a Dunaszerdahely a második helyen végzett a Slovan Bratislava mögött, és az utolsó fordulóban a Banska Bystrica elleni 1-0-s győzelemmel zárt. Veszelinov Dávid állt a kapuban, Kalmár Zsolt is kezdett, és 74 percet töltött a pályán. Cipruson végigjátszotta az Omonia Nicosiában az Arisz otthonában 1-0-ra elveszített meccset, az AEK Larnaca otthon 1-1-re végzett a Paphos ellen, Gyurcsó Ádám kezdett és nem cserélték be, Nikolics Nemanja a 73. perctől kapott szerepet.

 

A török élvonalban a Fenerbahce csütörtökön Szalai Attilával a fedélzeten 3-1-re legyőzte a saját stadionjában a Trabzonsport, majd vasárnap megkapta a három pontot 3-0-lal a földrengés miatt visszalépett Hatayspor elleni soha le nem játszott mérkőzésért – ez mindegyik csapattal megtörténik ebben a sorozatban… Ausztriában a Linz nem nevezte Kecskés Ákost, így a csapat nélküle szerzett egy pontot az 1-1-es végeredménnyel a Rapid Wien vendégeként. A svájci Grasshoppers 2-1-re kikapott az FC Zürich otthonában, Bolla Bendegúz kezdett, és a 75. percben lecserélték. Az olasz másodosztály magyarjai közül kezdett a Pisában, amely a saját közönsége előtt kapott ki 2-1-re, a magyar válogatott középpályás 54 percet kapott, a pármai Balogh Botond a kispadon ragadt, és így nem lehetett részese a Venezia elleni 2-1-es sikernek. 

Európán kívülről kimondottan remek híreket is kapott Marco Rossi. 

Dél-Koreában például vasárnap 2-2-es állásnál csereként állt be a listavezető Ulszan vasárnapi meccsén, a tabella utolsó helyén álló Szuvon Bluewings vendégeként. A magyar válogatott csatár az utolsó negyedórára szállt be, és tíz perccel később 11-esből megszerezte a mérkőzés győztes gólját, ballal, nagy erővel lőtt a bal felső sarokba. 

Ádám a 10. bajnoki meccsén a harmadik gólját szerezte ebben az idényben, egy héten belül pedig a másodikat. A címvédő Ulszan 14 forduló után már 13 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot a 2. Szöul előtt.

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a múlt héten két fordulót is megrendeztek. Szerdán a Sporting Kansas City Sallói Dániellel a fedélzeten 1-1-et ért el a Los Angeles otthonában, majd szombaton az St. Louis vendégeként 4-0-ra kikapott, a magyar támadó ezt a meccset is végigjátszotta. több örömöt okozott a szövetségi kapitánynak és természetesen a Philadelphia Union szurkolóinak. A csapat a saját pályáján előbb 0-0-ra végzett a DC Uniteddel, utána viszont 3-0-ra legyőzte a New England Revolutiont, Gazdag az első mérkőzést végig a pályán töltötte, a másodikon a 92. percben cserélték le, de előtte szerzett két gólt, az egyiket tizenegyesből.  

Borítókép: Ádám Martin elkapta a fonalat a sérülése után (Fotó: Facebook.com/ulszan)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.