„Csercseszov csillagászati összeget keres a Ferencvárosnál”

Az orosz labdarúgó-bajnokság múlt hét végi, 27. fordulójában a Dinamo Moszkva hazai pályán 3-0-ra kikapott az Ahmat Groznij csapatától, és a nagy múltú fővárosi csapat csak a hetedik helyen áll a tabellán. A klubvezetés pedig menesztette a szerb Szlavisa Jokanovics vezetőedzőt. Ne lepődjünk meg azon, hogy a lehetséges utódjai között Sztanyiszlav Csercseszov nevét is bedobták, nem is alaptalanul.

2023. 05. 16. 14:50
CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Kecskemét, 2023. május 13. Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetõedzõje a labdarúgó OTP Bank Liga, 31. fordulójában játszott Kecskeméti TE - Ferencvárosi TC mérkõzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2023. május 13-án. MTI/Bús Csaba Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szovjet érában 11-szeres bajnok, 1972-ben KEK-döntős Dinamo Moszkva az orosz futball ikonikus csapata. A XX. században a világ legjobb kapusának megválasztott, az aranylabdát 1963-an máig egyetlen kapusként elnyert Lev Jasin az egész pályafutását itt töltötte. A szép idők azonban már elmúltak. 2014. áprilisában a csapat vezetőedzője  Sztanyiszlav lett, aki az itt eltöltött egy éve alatt együtt dolgozott Dzsudzsák Balázzsal is, az együttes pedig negyedik lett a bajnokságban. A következő szezonban a klub nehéz anyagi helyzetbe került (Csercseszov a Legia Warszawához, Dzsudzsák a török Bursasporhoz ment), és kiesett az élvonalból. Ám egyből visszajutott, azóta pedig a 8., a 12., a 6., a 7., tavaly pedig a 3. helyen zárta a 16 csapatos orosz bajnokságot.

Csercseszov
Csercseszov a Dinamo Moszkva élén Forrás: Twitter

Ám idén nem megy a csapatnak: 27 forduló után 12 győzelemmel, 6 döntetlennel és 9 vereséggel, 42 ponttal csak a hetedik a tabellán. Az pedig, hogy vasárnap hazai pályán 3-0-ra kikapott az addig csak egy ponttal előtte álló Ahmat Groznijtól, kiverte a biztosítékot, a szerb Szlavisa Jokanovics vezetőedzőt menesztették. A még hátralevő három meccsen a 32 éves Pavel Alpatov irányítja a csapatot, s nagy kérdés, hogy a következő szezonban ki lesz a fehér-kékek vezetőedzője.

Csercseszov nem kér belőle, Nikolics igen

S ennek a kérdésnek magyar vonatkozása is van, mert az orosz média értesülései szerint nagy valószínűséggel egy másik szerb szakemberrel, Marko Nikoliccsal állapodnak meg, aki 2017–19 között a Mol Fehérvár szakvezetője volt, 2019-ban magyar bajnokságot, 2019-ben Magyar Kupát nyert, 2020–21 között pedig a Lokomotiv Moszkvát irányította, és 2021-ben Orosz Kupát nyert. Mégis mennie kellett, de akkori hírek szerint hárommillió euró „bánatpénzt” kapott, amiért a szerződése lejárta előtt megváltak tőle.

Ne lepődjünk meg azon, hogy a lehetséges Dinamo-trénerek között Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője, korábbi orosz szövetségi kapitány nevét is bedobták, és ennek alapja is lehet. Legalábbis az egyik ismert orosz játékosügynök, Timur Gurckaja ezt állítja:

– Aki ezt elárulta nekem, most bizonyára megharagszik rám, hogy továbbadom, de a Dinamo szerette volna megszerezni Csercseszovot. Ám nem tudtak megegyezni vele. Persze, bolond lenne visszajönni Oroszországba, amikor a Ferencvárosnál csillagászati összeget, másfél millió eurót keres – mondta a Timur Gurckaja a YouTube-on futó, Ez a futball, testvér! show-ban.

Gurckaja azt is elárulta,  hogy az első számú jelölt a Dinamo Moszkva kispadjára egyébként Valerij Karpin volt, aki jelenleg az orosz válogatott szövetségi kapitánya – 2021-ben éppen ő váltotta Csercseszovot a szbornaja élén –, és egyidejűleg a Rosztov csapatát is irányítja. Visszakanyarodva Csercseszov „csillagászati” béréhez, a Fradi kispadjáról 2021-ben az ukrán Szergej Rebrov állítólag évi négymillió eurós fizetésért távozott az Egyesült Arab Emírségekbe – minden viszonyítás kérdése.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov (Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.