Döntetlenre mentette a Veszprém a mindent eldöntő párharc első felvonását

A Telekom Veszprém 29-29-es döntetlent ért el hazai pályán a lengyel Barlinek Industria Kielce ellen a férfikézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A végeredményt a veszprémi csapatkapitány, Rasmus Lauge állította be az utolsó pillanatban, a lengyel csapat kedvezőbb helyzetből várja a jövő heti visszavágót.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 20:29
DERA, Jehia el-
Férfi kézilabda BL - Telekom Veszprém-Barlinek Industria Kielce Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikézilabda Bajnokok Ligája egyetlen állva maradt magyar csapata, a Telekom Veszprém a negyeddöntőben a 2016-os döntős Kielcével került szembe. Csapnivalóan kezdte a meccset a Veszprém: a korábban a lengyeleket erősítő Nedim Remili két rossz lövéssel és egy eladott labdával, a vendégcsapat két góllal nyitott. Kevesebb, mit három perc alatt 3-0-ra lépett meg a Kielce, Alex Dujsebajev okos labdákkal tömte a beállót, Artyom Karaljokot. Szymon Szicko átlövése, 0-4 után kapaszkodott a Veszprém Remili góljával.

Lauge próbálkozott          Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Idegesen kezdett a legerősebb belső sorával, Rasmus Laugéval, Yehija Elderával és Remilivel felálló Építők. Nyolc perc telt el, amíg a francia átlövőn kívül más is feliratkozott a veszprémi gólszerzők közé: Rasmus Lauge, a nyáron Dániába igazoló csapatkapitány. és további kettő, amíg Rodrigo Corrales bemutatott egy védést a veszprémi kapuban.

Negyedóra után kicsit közeledtek egymáshoz a csapatok, de Andreas Wolff, a Veszprémmel összeboronált német kapus két fontos védéssel, közte egy hetes hárításával lassította a hazai feltámadást. Momir Ilics belenyúlt a meccsbe, Kentin Mahé érkezett a pályára, és Dragan Pechmalbec helyett az elnyűhetetlen svéd beálló, Andreas Nilsson is beszállt, de elsőre ő is tehetetlen volt Wolffal szemben. A párharc első húsz percében a Veszprém csak üldözte az ellenfelét. 

Remili volt a Veszprém leginkább aktív embere támadásban:

A félidő záró harmada sem indult biztatóan, Sipos Adrián kapott kétperces büntetést, és ezt azonnal góllal büntette a Kielce. A Dujsebajev apuka, Talant boldogan szemlélte hogy a fiai, Alex és Dani vezérletével a lengyelek magabiztosan, okosan játszva biztosan tartották az előnyüket. Egészen a félidő végéig. Hiába jött fel egy gólra a Veszprém, a hajrá a Kielcéé volt. A 16-13-as vendégelőny nem sok jóval kecsegtetett a folytatásra.

A szünet után

Amilyen gyengén indította a meccsét, olyan lendülettel kezdte a második félidőt a Veszprém, két gyors góllal megint ott loholt a Kielce nyakán. Sőt, Manuel Strlek kiegyenlíthetett volna, de Wolff nem engedte, hogy 0-0 után újra döntetlen legyen az állás. Ellenben jelentősen felkeményedett a Veszprém védekezése, ha valamire, erre tudott alapozni Momir Ilics csapata. 

Arkadiusz Moryto öt perc után szerezte meg az első lengyel gólt a második félidőben. Majd szinte ugyanaz folytatódott, mint az első harminc percben. Kritikus helyzetekben döntő hibák, például Mahé kihagyott hetese. Kezdtek elszabadulni az indulatok, előbb Lauge rontott rá az őt a levegőből ledöntő Kounkoud-ra, majd Pechmalbec kapott kétperces büntetést.

Ilics nehezen találta meg a Kielce ellenszerét          Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Megint Remili lépett a veszprémi sereg élére, de az egyenlítés még nem jött össze. Corrales teljesítménye alaposan feljavult a kapuban, a 40. percben újra az egyenlítésért támadt a Veszprém. Nilsson kiharcolt egy hetest, és Marguc ezt értékesítette. Utolérte ellenfelét a magyar csapat. Sőt, többször a vezetésért is támadhatott, szűk negyedórával a vége előtt Strlek dobta a Veszprém vezető találatát. Majd ugyanő jelentkezett egy újabb góllal, és Remili is hozzátett még egyet. 23-20-ra ment a Veszprém. 

De sajnos nem omlott össze a Kielce, pillanatok alatt visszakapaszkodott 23-22-re, sőt, Lauge kiállítása miatt emberelőnybe került. Remili oldotta meg a feladatot. Tíz perccel a vége előtt, 24-23-as veszprémi előnynél kért időt Talant Dujsebajev, a csapata okos góllal egyenlített.

Megint kezdődött minden elölről nyolc perccel a vége előtt. A Kielce visszavette a vezetést, Eldera egyenlített, majd Alex Dujsebajev percei és a Veszprém black outja következett: elment kettővel a vendégcsapat. Ilics kétségbeesetten kért időt, megpróbálta legalább döntetlenre menteni a meccset. A később a meccs emberének választott Eldera zúdított be egy bombát, majd ő egyenlített. Az utolsó perc lengyel időkéréssel kezdődött, Remili kiállításával és Kielce-hetessel folytatódott. Lauge az utolsó pillanatban kiegyenlített, 29-29 lett a vége. 

A Veszprém 2013 óta nem veszített hazai pályán mérkőzést a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Idén sem szakadt meg a sorozat, de a döntetlennel a Kielce került közelebb a kölni Final Fourhoz.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés: Telekom Veszprém–Barlinek Industria Kielce (lengyel) 29-29 (13-16). A visszavágót jövő héten csütörtökön játsszák.  

Borítókép: Eldera a második félidőben játszott jobban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.