Kezdődik a jégkorong-világbajnokság, amit akár mi is rendezhetnénk

A magyar válogatott csak szombaton, Dánia ellen játssza az első mérkőzését, de már pénteken megkezdődik Tamperében, illetve Rigában a finn–lett közös rendezésű A csoportos jégkorong-világbajnokság. Lassan feledésbe merülnek az egy évvel ezelőtti események, pedig egy éve ilyenkor néhány héten át beleéltük magunkat, hogy mi lehetünk a 2023-as jégkorong-világbajnokság házigazdái. A magyar válogatott a pályán így is hasznot húzhat Oroszország és Fehéroroszország kizárásából.

2023. 05. 12. 4:50
A jégkorong-világbajnokság ilyen élményt ígér
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz és fehérorosz sportolók elleni szankciókat már a 2022. február 24-én indult orosz támadást követő napokban meghozták, Oroszországot és Fehéroroszországot például február 28-án zárták ki a 2022-es jégkorong-világbajnokság mezőnyéből. Oroszországot azonban csak tavaly április 26-án fosztották meg a 2023-as A csoportos jégkorong-világbajnokság rendezésének jogától, amit egyébként még 2018-ban nyert el, és Szentpétervár lett volna a házigazda. Ez az egyik csalhatatlan bizonyítéka annak, a nemzetközi közösség bízott benne, hogy a fegyverek néhány héten belül elhallgatnak. Nem így történt. A háború ma is tart, sőt egyre véresebb.

Olimpia és jégkorong-világbajnokság. Finnország 2022-ben duplázott
Olimpia, majd jégkorong-világbajnokság. Finnország tavaly duplázott Fotó: DPA

Az oroszok és a fehéroroszok kizárása már a 2022-es világbajnoki rendszert is befolyásolta, hiszen mindkét ország stabil tagja az A csoportos jégkorong-világbajnokság tizenhatos mezőnyének. Ez is kacifántos történet, igyekszünk érthetően leírni.

A mezőny feltöltésének menetével egészen a 2019-es vb-ig kellett visszanyúlni, hiszen a 2020-as világbajnokság a Covid miatt valamennyi osztályban elmaradt, 2021-ben pedig csak az elit vb-t rendezték meg. Ezért a még a 2019-es A csoportos vb-n kiesett Franciaország és Ausztria lett a két kedvezményezett, és indulhatott a 2022-es tornán. E két válogatott viszont így tavaly hiányzott a divízió I/A mezőnyéből, amelyet csak öt csapat részvételével rendeztek és rendhagyó módon két csapat is feljutott. A magyar válogatott Szlovénia mögött másodikként így juthatott fel fennállása során harmadszor is a legjobbak közé.

Oroszország rendezési jogának megvonásával a Nemzetközi Jégkorong-szövetségnek hirtelen a 2023-as A csoportos világbajnokság házigazdájáról is gondoskodnia kellett. Két pályázat futott: Finnország Lettországgal, valamint miután mindkét ország feljutott, Magyarország Szlovéniával közösen. Ám tényleg csupán néhány napig élhettük bele magunkat a világbajnokság rendezésébe, hiszen a magyar kormány végül mégsem biztosított garanciát a pályázathoz, amit a két ország jégkorong-szövetsége emiatt visszavont. A kedden az MVM Dome-ban rendezett Magyarország–Kanada felkészülési mérkőzés adott ízelítőt abból, milyen hangulat lehetett volna nálunk a 2023-as vb-n.

Ám ez már tényleg csupán történelem. A 2023-as A csoportos jégkorong-világbajnokság meccseit Finnországban és Lettországban, közelebbről Tamperében és Rigában rendezik. A magyar válogatott az A jelű nyolcasba kapott besorolást, így Tamperében lép pályára hétszer is.

A 2023-as elit jégkorong-vb csoportbeosztása 

A csoport (Tampere): Finnország, Egyesült Államok, Svédország, Németország, Franciaország, Ausztria, Dánia, Magyarország
B csoport (Riga): Szlovákia, Csehország, Kanada, Lettország, Svájc, Szlovénia, Norvégia, Kazahsztán

A jégkorong-világbajnokság megnyerésével Finnország tavaly duplázott

Az elmúlt évek eredményei alapján Finnország a világbajnokság esélyese. Az északiak a címvédők, megnyerték a 2019-es vb-t is, 2021-ben döntősök voltak, és 2022-ben győztek a téli olimpián is (a döntőben Oroszországot 2-1-re verve), tehát dupláztak, ami ritka bravúr.

Kanada mindig, mindenhol, bármilyen összetételben az esélyesek közé tartozik, a nagy hatosból (Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Svédország, Finnország, Csehország) Oroszország kiesett, és az elmúlt években Svédország is adós a jó teljesítménnyel, legutóbb 2018-ban volt dobogós, igaz, akkor győzött.

Bennünket persze a kiesés elkerüléséért folyó küzdelem jobban foglalkoztat. A magyar válogatottnak egyetlen vetélytársat kellene megelőzni a csoportban. Ennek kilátásaival egy nap múlva foglalkozunk részletesen.

A tavalyi Finnország–Kanada (4-3) vb-döntő összefoglalója:

Borítókép: Szó szerint testközeli élmény. A jégkorong-világbajnokság hangulatát kicsiben a Kanada elleni mérkőzésen megtapasztalhattuk (Fotó: Csudai Sándor/Origo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.