Milliárdos összeget költött a kieső helyen álló Fehérvár a kirúgásokra

Két fordulóval a labdarúgó NB I vége előtt kieső helyen áll a Fehérvár, amely öt évvel ezelőtt még döntetlent játszott a Chelsea-vel az Európa-ligában, de még tavaly is közel járt a nemzetközi kupás csoportkörhöz. Az óriási bukás az anyagiakban is meglátszik: a klub üzleti jelentése szerint tavaly 1,2 milliárd forintba kerültek csak a határozott idejű szerződések felbontásai. Ha kiesik a Fehérvár, a fél keret távozhat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 16:23
null
Felcsút 20230514 Labdarúgás OTP Bank Liga NBI Puskás Akadémia - Fehérvár FC Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport Fotó: Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden idők valószínűleg legtöbb pénzéből, minden idők egyik leggyengébb csapata a mostani, sajnos. Tankönyvet lehet majd írni arról, hogyan lehet 4-5 év alatt, egy Chelsea ellen jól játszó csapatot a kiesés közvetlen széléig zülleszteni” – írta Facebook-oldalán bő egy hete Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Mol Fehérvár tragikus NB I-es szereplésére reagálva. A Világgazdaság átböngészte a klub 2022-es üzleti jelentését, amelyből a polgármester kijelentésének fényében is érdekes számokra derült fény.

A Fehérvár futballistái teljesítményükkel nagy bajba sodorták a klubot. Fotó: Koncz Márton

Mint a lap kiemeli, a Fehérvár labdarúgócsapata tavaly csak ügynöki, közvetítői díjakra adott ki több mint 216 millió forintot. Az eredmények tekintetében megállapíthatjuk, hogy ez kidobott pénz volt az ablakon, hiszen a Fehérvár csak papíron rendelkezik az NB I második legerősebb keretével (a közel 16 millió eurót kóstáló játékosállomány a Fradiét követi a sorban), a tabellán hátulról a második jelenleg. Két fordulóval a vége előtt tehát kieső helyen áll a háromszoros bajnokcsapat, amely már ingyenjegyekkel próbálja a stadionba terelni a szurkolókat a szombati, ZTE elleni sorsdöntő mérkőzésre, de még ez a kezdeményezés is kínos fordulatot vett.

Természetesen hullottak a fejek az eredmények miatt, ebben az idényben már a harmadik vezetőedző irányítja a Fehérvárt, egyre csökkenő eredményességgel. Az évadot a német Michael Boris vezetésével kezdte a csapat, aki 1,41 pontot átlagolt, utána Huszti Szabolcs (1) következett, jelenleg pedig Bartosz Grzelak (0,88) irányít. Ha hozzávesszük a még tavaly, az előző idényben kirúgott Szabics Imrét (1,71), vele volt ebben az időszakban a legeredményesebb a csapat, amely minden edzőváltás után egyre rosszabb lett.

Mindez azért is különösen érdekes, mert a Fehérvár tavaly több mint 1,2 milliárd forintot fizetett ki a határozott idejű munkaszerződések megszüntetése miatt, tehát ennyibe kerültek neki a kirúgások.

Hogy ezt megfelelő kontextusba helyezzük: az NB I-ben a második helyen álló Kecskemét éves költségvetése éppen csak meghaladja az egymilliárd forintot a VG szerint.

Mi lesz a sok légióssal, ha következik az NB II?

A gyenge szereplés miatt a klub több szponzori szerződése megszűnt, ami 926 millió forintos kiesést okozott, de ennek ellenére is 127,5 milliós nyereséggel zárta a klub a tavalyi évet. Ebben azonban nagy szerepet játszott a tavaly nyári nemzetközi szerepléséért járó 802 millió forintos pénzdíj – mint ismert, a Fehérvár egy lépésre volt a Konferencia-liga csoportkörétől, végül a német Köln ellen esett ki. Idén viszont nem lesz ilyen bónusz, hiszen nemhogy a nemzetközi porondon nem indulhat a klub, de még az NB I is kérdéses.

Az esetleges kiesés abból a szempontból is érdekes, hogy a Fehérvár jelenlegi keretének több mint a fele, 16 játékos légiós, az NB II-ben pedig nem lehet külföldieket szerepeltetni, illetve az a klub, amely ezt megteszi, elesik az MLSZ 2,4 milliárd forintos normatívájának ráeső részétől.

Hol van már a Chelsea elleni 2-2?

Öt évvel ezelőtt még NB I-es bajnok volt a csapat Marko Nikolics vezetésével, és bejutott az Európa-liga csoportkörébe. A Chelsea elleni 2-2, mintha egy másik életben történt volna, pedig nem volt olyan régen. Azóta a Fehérvár egyre lejjebb csúszott, két évig még második volt az élvonalbeli uralmat átvevő Fradi mögött, aztán 2021-ben már csak a dobogó harmadik fokára fért oda. Tavaly már oda sem, a negyedik helyen végzett. A kiesés még innen is óriási pofára esés lenne. Az anyagi károk azonban már így is jelentősek.

Borítókép: Padlón a Fehérvár futballcsapata (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.