Egzotikus helyszínre, Balira utaznak a strandra versenyzőink + videó

Hét súlycsoportban szereztek kvótát birkózóink a 2023-as strandsportok világjátékára. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tájékoztatása szerint négy férfi és három női birkózó szerzett indulási jogot a Balin augusztusban megrendezendő multisporteseményre.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 18:59
Beach Wrestling World Series
90kg Mens BW - Jorge Ivan LLANO (ARG) vs. Reuben Leroy\rWILTSHIRE (ARG) Fotó: United World Wrestling / Kadir C
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A strandbirkózás egyre népszerűbb, és egyre markánsabban körvonalazódik az olimpiai programba való felvétele. Ősszel szavaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága többek között a 2028-as olimpiai programról, a strandbirkózásnak pedig jó esélyei lehetnek ezen a voksoláson – fogalmazott Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke. – Látványos, gyors, és egyértelmű sportról van szó, könnyen közvetíthető. Elsősorban a szabadfogásúak érezhetik jobban a birkózás strandváltozatát, és örömteli, hogy a magyar színeket hét versenyző is képviselheti a strand világjátékokon – tette hozzá Bacsa Péter.

A játékokra kvalifikációs versenyeken lehetett pontokat szerezni, ezeket összesítve derült ki, hogy egyes súlycsoportokban hányan léphetnek küzdőtérre Balin. Magyarországnál több kvótát csak a románok és a franciák szereztek 8-8 versenyzővel, utánuk mi jövünk 7 versenyzővel. A törökök és az amerikaiak 5-5, a georgiaiak, az azeriek, az ukránok, a görögök és a spanyolok 4-4 birkózóval képviseltetik magukat. A strandsportok világjátékát augusztus 5. és 12. között rendezik meg.

A kijutott versenyzők magyar névsora, férfiak, 70 kg: Antal Dániel (UTE), 80 kg: Vida Csaba (KTE), 90 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Baja), +90 kg: Végh Richárd (Érd); nők, 50 kg: Réczi Bianka (TSC), 60 kg: Szabó Nikolett (FTC), 70 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalas).

Réczi Bianka, a Tatabánya sportolónője a közelmúltban a nyolcadik helyen végzett a Buenos Airesben rendezett strandbirkózó világkupán, és ezzel kvalifikálta magát Balira. A verseny végén pedig átvehette a „nap legszebb dobásáért” járó elismerést, ezt a dobást az első meccsén amerikai ellenfelével szemben mutatta be, íme:

S még egy kis ízelítő a sportágból:

Borítókép: A strandbirkózás látványos sportág (Forrás: United World Wrestling/Kadir C)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.