Marco Rossi csapata legyőzte Litvániát, csoportelsőként utazhat Belgrádba

A magyar válogatott hozta a kötelezőt, ha nem is közönségszórakoztató játékkal, de nagyon simán nyert 2-0-ra Litvánia ellen a Puskás Arénában lejátszott Eb-selejtező mérkőzésen. Varga Barnabás először volt kezdő, és megszerezte az első gólját a válogatottban. A végeredményt Sallai Roland hatalmas lövéssel állította be a hajrában. Marco Rossi csapata Franciaország és Portugália mellett a harmadik Eb-selejtezőjén sem kapott gólt, de ami ennél fontosabb, hogy Szerbia döntetlent ért el Bulgáriában, így a magyar válogatott vezeti a selejtező csoportját.

2023. 06. 20. 22:42
null
20230615 Budapest Magyarorszag Litvania EB selejtezo labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022–23-as futballszezon utolsó magyar válogatott mérkőzésére megtelt a Puskás Aréna, hatvanhétezer néző várta a helyszínen a Litvánia elleji Eb-selejtezőt. hű maradt önmagához, állta a szavát, több poszton is cserélt a Montenegróban látott kezdőcsapathoz képest. 

Ilyen összetételű tizenegyet még soha nem küldött pályára a kapitány: 

Dibusz – Botka, Orbán, Szalai – Sallai, Nagy Á., Styles, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Varga B.

 Az NB I gólkirálya, Varga Barnabás kiszorította a legutóbbi NB I-es szezon gólkirályát, Ádám Martint. helyére került be a csapatba, is ott volt a kezdő sípszótól kezdve ott volt a pályán.

Minden meccsnap: ünnepnap - feliratú molinót feszített ki a kapu mögött. A kezdés előtt a magyar válogatott legutóbbi meccsein szerzett góljait láthatták a nézők a stadion négy sarkában elhelyezett kivetítőn, majd a himnuszok után elkezdődött a meccs. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a magyar válogatott nyomasztó labdabirtoklási fölényt harcolt ki. Az első helyzet egy Szoboszlai-szabadrúgás után Gazdag előtt adódott, de a fejese egy litván játékosról szögletre pattant. Az újabb pontrúgást is Szoboszlai végezte el, lövését bravúros mozdulattal simította a léc fölé az ellenfél kapusa.

Szalai Attila (jobbra) nagyot mentett 1-0-nál         Fotó: Mirkó István

következett, majd újra Gazdag, de egyik helyzetből sem lett gól. Felmorajlott a közönség az első negyedóra végén, ekkor futott el a bal szélen, de a beadása hosszú volt, Sallai nem érhette el. A következő középre tett labda viszont pontosan Gazdag elé érkezett, de a Philadelphia légiósa az égbe lőtt az ötösről.

Szoboszlai szemben a kapuval, 25 méterről próbálkozott, de a lapos lövése éppen oda tartott, ahol állt a kapus. A magyar válogatott mindent bevetett, hogy kijjebb csalogassa az ellenfelét, próbálkozott szélen vezetett akciókkal, átlövésekkel, de egyik sem hozott eredményt az igen szerény képességű litvánok ellen. 

A csapatkapitány, megpróbálkozott egy szólóval, de két csel után felrúgták, a játékvezetőt nem hatotta meg a jelenet, továbbot intett. Szoboszlai újabb lövéssel riogatta a kapust, de ez is középre ment. 

A 32. percben tört meg a jég: Szalai Attila balról érkező beadásánál elméláztak a litván védők, Varga Barnabás az ötös sarkáról egyből a léc alá lőtt, Gertmonas kapusnak nem volt esélye a hárításra. 

Szoboszlai szabadrúgását a lécről jött vissza      Fotó: Mirkó István

Négy perc múlva a semmiből egyenlíthetett volna Litvánia: Szalai Attila okos belépővel állította meg a kitörő Jankauskast. A félidő hajrájára felpörögtek az események: Szoboszlai 28 méteres szabadrúgása a lécről pattant vissza, a kipattanóra érkező Szalai nem tudta a kapuba irányítani a labdát. 

Íme a majdnem tökéletes szabadrúgás:

1-0-s magyar vezetéssel mentek szünetre a csapatok.

A második félidőben

Magyar helyzettel folytatódott a mérkőzés: Varga szép labdát tett gazdag elé, de az ő lövését bravúrral védte Gertmonas. Mezőnyben ugyanaz volt a forgatókönyv, mint az első félidőben, a magyar válogatott birtokolta többet a labdát, és csak idő kérdése volt, hogy mikor szerzi meg az újabb gólját. 

Bulgáriában a házigazda megszerezte a vezetést a csoportelső Szerbia ellen.

Az 59. percben nyúlt bele a meccsbe a magyar kapitány: Marco Rossi lehívta a pályáról Callum Stylest és a góllövő Varga Barnabást, helyettük Kleinheisler László és állt be.

Az ellenfél kockáztatott, kijjebb merészkedett, de kaput nem talált. Esett a színvonal, a közönség szórványos füttyel fejezte ki a véleményét, ezt szakította meg Kleinheisler nyesett lövése a 72. percben, szöglet lett belőle. Majd egy kontra végén Szoboszlai beadását csúsztatta szögletre az egyik litván védő. 

Szűk negyedóra volt hátra, amikor Orbán mentett kritikus helyről. Rossi érezte, hogy kezd meleg lenni a helyzet: Kerkez helyett védőt, Langot küldte be, majd lekapta a támadásokért is felelős Gazdag Dánielt, helyette a debreceni Ferenczi János állt be. A fellelkesült litvánok jöttek előre, a magyar válogatott az eredmény tartására és nem a gólkülönbség növelésére törekedett. Kellett volna még egy gól a biztos győzelemhez.

És ez meg is érkezett: Szoboszlai készítette le a labdát Sallainak a kaputól 23 méterre, s mivel senki sem zavarta a Freiburg légiósát, ő lőtt, a bal felső sarokba. Ezzel eldőlt a meccs. A 88. percben Rossi lehívta a második gól szerzőjét, Baráth Péter érkezett a helyére. 

Az eredmény nem változott, a magyar válogatott 2-0-ra nyert, és mivel Szerbia nem nyert Razgradban Bulgária ellen, fellépett a csoport első helyére. Marco Rossi csapata továbbra is kapott gól nélkül áll, és az első helyen várja a szeptemberi belgrádi csoportrangadót Szerbia ellen.

Labdarúgó Eb-selejtező mérkőzés: Magyarország–Litvánia 2-0 (1-0), Puskás Aréna, 67 ezer néző. jv.: Nobre (portugál). Gólszerzők: Varga B. (32.), Sallai (83.).

A csoport másik mérkőzésén: Bulgária–Szerbia 1-1. A csoport állása: 1. Magyarország 7, 2. Szerbia 7, 3. Montenegró 4, 4. Bulgária 2, 5. Litvánia 1.

 

Borítókép: Két gólnak örülhettünk (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.