Olimpiai bajnokunknál itthon is van jobb, nem ő megy a kvótáért a vb-re

A 2021-es tokiói olimpia kajak-kenu versenyein a királyszám, férfi K–1 1000 méter hatalmas magyar sikerrel zárult, hiszen Kopasz Bálnt lett az arany-, Varga Ádám pedig az ezüstérmes. Az ötkarikás játékokon lehetőség volt arra, hogy egy nemzetből ketten is elinduljanak ugyanabban a számban. Augusztusban az olimpiai kvalifkációs duisburgi vb-re erre nem lesz lehetőség, és a válogatók alapján Varga Ádám képviseli a színeinket, 2017 után először nem Kopasz Bálint.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23 éves Varga Ádám magabiztosan nyerte meg a válogatónak is minősülő első két nemzetközi versenyt, Szeged után a poznani világkupán is nagy fölénnyel győzött K–1 1000 méteren. Két sikerével eldőlt, hogy az augusztusi kvótaszerző világbajnokságon is ő indulhat a királyszámban. A KSI olimpiai ezüstérmese mindkét világkupát jól felépített pályákkal és magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az olimpiai bronzérmes portugál Fernando Pimenta és az olimpiai bajnok, 25 éves előtt.

– Mentálisan nagy löket, örülök neki, hogy így sikerültek a versenyek, hiszen ennél jobb szinte nem is lehetett volna. Nemcsak a válogató részét sikerült megnyernem, hanem mindkét világkupán egy hajón kívül voltam az egész mezőny előtt. Ez a kettő nagyon jó visszajelzés, magabiztosságot ad a következő versenyekre. Ha a szezon előtt megkérdeznek, akkor ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb, így nagyon elégedett vagyok – fogalmazott Varga Ádám a magyar szövetség honlapján.

Varga két sikerének eredményeként 2017 után először nem Kopasz Bálint, a királyszám olimpiai bajnoka lesz az, aki világbajnokságon képviselheti Magyarországot ezer egyesben.

– Persze az volt a cél, hogy nyerjek a válogatókon és kijussak a világbajnokságra, de ez egy elég nehéz cél. Még akkor is lehet, hogy nem jön össze, ha nagyon jól sikerül a felkészülés és mindent nagyon jól csinálok, hiszen Bálintot kell legyőzni, aki a világ egyik legjobb kajakosa. Nehéz helyzet, amikor tudok nagyon-nagyon jól menni és ezzel összhangban mégsem jutok ki egy versenyre abban a számban, mivel a világbajnokságon csak egy ember indulhat ezer egyesben.

Az augusztus 23–27. közötti duisburgi világbajnokságon az elmúlt két világkupához hasonlóan természetesen a királyszám legjobbjai csapnak össze a kvóták megszerzéséért. A KSI kajakosa eddigi teljesítménye alapján maga is bizakodó a vb-vel kapcsolatban.

– Arra figyelek, hogy kihozzam magamból a maximumot, és úgy szálljak ki, hogy nem ment volna több húzás még a pályán, és a legtöbbször szerencsére sikerül is. Egyedül a német Jakob Schopf, aki hiányzott, de ő még lehet, hogy négyest fog menni nyáron, és ugyanúgy nem lesz ott az egyes mezőnyben. A két világkupa nagyon biztató a világbajnokságra és a kvótaszerzésre nézve, úgy gondolom, hogy reális esély van a kvótaszerzésre és a dobogós, esetleg aranyérmes helyezésre. Persze ehhez ugyanúgy kell edzenem, mint eddig, elkerülve sérülést és betegséget – szögezte le Varga Ádám.

Az olimpiai bajnok Kopasz Bálint a 2021-es tokiói sikere előtti és utáni évben, a szegedi és a dartmouthi vb-is aranyérmes lett K–1 1000 méteren, vagyis a világbajnokságon is ő a címvédő, de utóbbi címét nem védheti meg. A jövő évi párizsi olimpiáról azonban nem maradt le.

Borítókép: Varga Ádám mindkét válogatón legyőzte az olimpiai bajnok Kopasz Bálintot (Forrás: Kajakkenusport.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.