Javult a Ferrari, de Verstappenre továbbra sincs ellenszer

Max Verstappen a szombati sprintfutamot követően tegnap a Formula–1-es Osztrák Nagydíjon sem talált legyőzőre. A Red Bull istálló hétvégéje a hazai pályáján majdnem tökéletesre sikerült, mert bár Sergio Pérez időmérős bukdácsolása tovább folytatódott, a mexikói pilóta a versenyen a tizenötödik helyről rajtolva szinte a teljes mezőnyön átgázolt, és holland csapattársán kívül csak Charles Leclerc-t nem tudta megelőzni. Az üldözők közül ezúttal – a változatosság kedvéért – a Ferrari teljesített a legjobban, az Aston Martin és a Mercedes messze járt a dobogótól.

2023. 07. 02. 16:41
Charles Leclerc, Max Verstappen, Sergio Pérez
(LtoR) Second placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc, winner Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen and third placed Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez celebrate on the podium after the Formula One Austrian Grand Prix at the Red Bull race track in Spielberg, Austria on July 2, 2023. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Max Verstappennek (Red Bull) vasárnap délutánig nem igazán lehetett oka a panaszra, a címvédő a szabadedzést, mindkét időmérőt és a sprintet is megnyerte Ausztriában. Mindössze csapattársa, Sergio Pérez okozott neki egy kis bosszúságot, akivel volt egy kisebb csetepatéja a minifutam elején, de a holland pilóta megtartotta a helyét, majd utcahosszal győzött szombaton.

Max Verstappen
mindent vitt Spielbergben Fotó: AFP/VLADIMIR SIMICEK

A mexikói versenyzőnek az Osztrák Nagydíjon nem volt lehetősége hasonlóra, mivel a pénteki kvalifikáción ezúttal is leszerepelt, és csak a 15. rajthely jutott Péreznek. Így Verstappenre legfeljebb a Ferrari pilótapárosa, Charles Leclerc és Carlos Sainz jelenthetett veszélyt, esetleg valami csoda folytán a rajtrácson mögéjük felsorakozó Lando Norris (McLaren), (Mercedes) vagy Lance Stroll (Aston Martin).

Hamilton a rajt után elment Norris mellett, Leclerc néhány kanyaron keresztül támadta Verstappent, de a kétszeres világbajnok megtartotta a helyét az élen. A hátsó traktusokban történt koccanások miatt törmelék került az aszfaltra, emiatt máris pályára hajtott a biztonsági autó, majd a negyedik körben folytatódott a száguldozás.

Verstappen könnyedén leszakította magáról a Ferrarikat, míg Pérez a középmezőnyből tört előre, és a 13. körben már a kilencedik helyen autózott. Néhány perccel később a mexikói egy csapásra a harmadik helyen találta magát, mert Nico Hülkenberg Haasa felmondta a szolgálatot, emiatt virtuális biztonsági autós szakasz következett, ezalatt Verstappen kivételével a teljes élmezőny kilátogatott a bokszba, ennek köszönhetően ugrott Pérez előre. Így tehát Verstappen, Leclerc és Pérez autóztak a dobogós helyeken, Sainz pedig több pozíciót vesztett a lassú kerékcseréje miatt, Hamilton és Norris is elé került, de csak átmenetileg, a spanyol pályán visszaelőzte a két britet. 

A futamot büntetések sokasága tarkította. Ahogy az már az időmérőn is gondot okozott a versenyzőknek, a versenyen is rendszeresen elhagyták a pályát négy kerékkel, az ismétlődő szabályszegésekért öt másodperces büntetést kaptak. Hamilton az első fecskék között volt, majd a futam végéig fortyogott emiatt.

Verstappennek nem voltak ilyen gondjai, simán vezetett, majd a 25. körben átesett az első kerékcseréjén is. A két Ferrari mögé jött vissza, hogy aztán tíz körön belül levadássza az olaszok mindkét pilótáját.

Miközben a riválisai sorra tudták le a második cseréjüket, Pérez csak egyszer kapott új abroncsokat, és sorra utasította maga mögé a többieket. Előbb Norrist előzte meg, majd Sainzzal hosszú körökön keresztül vívott izgalmas csatát, mígnem a 62. körben végleg elé került. Verstappenre és Leclerc-re viszont nem volt veszélyes a mexikói, őket intették le az első két helyen, Péreznek a 15. helyről indulva a harmadik pozíció jutott. Sainz, Norris, Fernando Alonso (Aston Martin), Hamilton, George Russell (Mercedes), Pierre Gasly (Alpine) és Stroll szerzett még pontot.

Frissítés: A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a pályaelhagyások miatt a futam után is vizsgálódott, és a megállapításai alapján nyolc pilótának tizenkét utólagos időbüntetést osztott ki (a versenyen kiszabott büntetéseken felül). Cunoda Jukinak (Alpha Tauri) öt, Sainznak, Hamiltonnak, Gaslynak, Alexander Albonnak és Logan Sargeantnak (mindkettő Williams) tíz, Nyck de Vriesnek (Alpha Tauri) tizenöt, Esteban Oconnak (Alpine) pedig harminc másodpercet adtak hozzá a végeredményéhez. Ezzel néhány pilóta több pozíciót is vesztett, a pontszerzők sorrendje a következőképpen módosult: Verstappen, Leclerc, Pérez, Norris, Alonso, Sainz, Russell, Hamilton, Stroll, Gasly.

Folytatás a jövő héten Silverstone-ban.

Végeredmény, Osztrák Nagydíj, Spielberg (71 kör, 306,452 km, a pontszerzők):
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:25:33.607 óra
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 5.155 másodperc hátrány
3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 17.188 mp h.
4. Lando Norris (brit, McLaren) 26.327 mp h.
5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 30.317 mp h.
6. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 31.377 mp h.
7. George Russell (brit, Mercedes) 48.403 mp h.
8. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 49.196 mp h.
9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 59.043 mp h.
10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1:07.667 mp h.
leggyorsabb kör: Verstappen (1:07.012 perc, 71. kör)

A vb-pontversenyek állása 9 futam után (még 13 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 229 pont
 2. Pérez 148
 3. Alonso 131
 4. Hamilton 106
 5. Sainz 82
 6. Leclerc 72
 7. Russell 72
 8. Stroll 44
 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 31
10. Norris 24
11. Gasly 16
12. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
13. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 7
14. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 5
15. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 5
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 4
17. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 2
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 2

csapatok:
 1. Red Bull 377 pont
 2. Mercedes 178
 3. Aston Martin 175
 4. Ferrari 154
 5. Alpine 47
 6. McLaren 29
 7. Haas 11
 8. Alfa Romeo 9
 9. Williams 7
10. Alpha Tauri 2

Borítókép: Charles Leclerc (bal oldalon), Max Verstappen (középen) és Sergio Pérez állt dobogóra a Red Bull hazai futamán (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.