Elhunyt olimpiai bronzérmesünk, aki készült a budapesti atlétikai vb-re

Családja mai tájékoztatása szerint 94 éves korában elhunyt Zarándi László olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok atléta. Tavaly azt nyilatkozta, boldog lenne, ha a budapesti világbajnokságon a díszvendégek sorában ülhetne. Zarándi László öt nappal a vb rajtja előtt hunyt el...

Magyar Nemzet
2023. 08. 14. 18:10
null
Fotó: unknown
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zarándi László 1929-ben Kiskunfélegyházán született. Az 1952-es, helsinki olimpián az atlétikai versenyeken nagy magyar sikernek számított a férfi 4x100-as váltóban a Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György, Goldoványi Béla négyes bronzérme. A csapatukat „villámikrekként” ismerték. Zarándiék az előfutamukat és az elődöntőjüket is megnyerték, a döntőben pedig a favorit Egyesült Államok (40,1 másodperc), valamint a Szovjetunió (40,3) mögött végezve 40,5 másodperces idővel lettek bronzérmesek. A váltó két évvel később megnyerte a berni Európa-bajnokságot, ott 40,6 másodperc alatt teljesítette a távot, s a britek (40,8) és a szovjetek (40,9) előtt győzött. Pedig a mieinket nyomasztotta, hogy labdarúgó-válogatottunk nem sokkal korábban ott veszítette el a vb-döntőt... (Akkoriban egyébként még kézi méréssel mérték az időeredményeket.)

Zarándi László
Zarándi László Forrás: Magyar Alétikai Szövetség

Zarándi László – aki a váltó első embere volt, és kiválóan rajtolt – pályafutása befejezése után a Testnevelési Főiskolán dolgozott tanárként, egyetemi docensként, majd az atlétikai tanszék vezetőjeként vonult nyugdíjba. Edzőként hosszú ideig a kétszeres fedett pályás Európa-bajnok és máig a férfi távolugrás országos csúcstartójának, Szalma Lászlónak a trénere volt, munkásságát pedig mesteredzői diplomával jutalmazták.

Zarándi László labdarúgó akart lenni

Zarándi László tavaly májusban nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak, amikor Varasdi Géza 92 éves korában elhunyt Ausztráliában.

– Szomorú vagyok, hogy a mi sok csatát megvívott négyesünk tagjai közül Varasdi Géza éppen az olimpiai sikerünk hetvenedik évfordulójának évében távozott el. Még szomorúbb pedig azért, mert a váltónkból csak én maradtam az élők sorában, Csányi György és Goldoványi Béla sajnos már régen nincs közöttünk – mondta akkor.

– Valójában volt előttünk egy másik villámnégyes is, amit Goldoványi és Csányi mellett Tima Ferenc és Bartha László alkotott. Négyük közül utóbbi kettő az 1948-as londoni olimpia után visszavonult, a helyük betöltéséért válogatóversenyt írtak ki, ami Varasdit és engem juttatott a váltóba. Ami engem illet, nagyon lelkesen focista akartam lenni, és talán lettem is volna, ha látva a gyorsaságomat, a TF-es tanáraim nem beszélnek rá, hogy inkább vágtafutóként próbálkozzak. Bölcs tanács volt, jól tettem, hogy megfogadtam – mesélte.

Zarándi László akkor azt is elárulta, hogy boldog lenne, ha 2023-ban a budapesti világbajnokságon a díszvendégek sorában ülhetne.

Ma öt nappal a budapesti atlétikai vb megnyitója előtt hunyt el...

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: A „villámikrek”: Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György és Goldoványi Béla (Forrás: Magyar Atléikai Szövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.