Gyávasággal vádolják a budapesti atlétikai vb győztesét

A női rúdugrás különleges versenyt hozott a budapesti atlétikai vb-n. Ennek a versenyszámnak ugyanis két aranyérmese lett: az amerikai Katie Moon megvédte címét, de világbajnok lett az ausztrál Nina Kennedy is. A két versenyző megegyezett a győzelem megosztásáról, de ez a döntés nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

2023. 08. 26. 13:24
Katie Moon budapesti atlétikai vb
Atlétikai vb - Női rúdugrás Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katie Moon címvédőként érkezett Budapestre, s világbajnokként is távozik. Az amerikai atléta a sportág talán legnagyobb bátorságot igénylő versenyszámának, a rúdugrásnak a klasszisa, magyarországi sikere után mégis gyávasággal vádolták meg. Az ok? Ő és az ausztrál Nina Kennedy megegyeztek, hogy megosztják az aranyérmet.

Katie Moon Nina Kennedy budapesti atlétikai vb 2023
Katie Moon és Nina Kennedy egymás mellett a dobogón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A rúdugrás szabályai igen egyszerűek: a legmagasabb ugrással lehet megnyerni a versenyt. Ha több versenyző ugyanazzal a magassággal zár, akkor a rontott kísérletek alapján rangsorolják őket, ha ez sem dönt, akkor holtversenyt hirdetnek. Ez rendszeresen előfordul különböző versenyeken, az viszont ritka, hogy az első helyen legyen holtverseny.

A világbajnokságok történetében a budapesti volt az első, amelyen bármelyik rúdugrószámban két aranyérmest hirdettek: Katie Moon és Nina Kennedy egyaránt háromszor rontott, mielőtt átjutott 490 centiméteren, majd a 495-öt egyikük sem tudta teljesíteni. Elvileg lett volna lehetőség szétugrással eldönteni közöttük a sorrendet, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, inkább mindketten aranyérmesek lettek.

Két éve az olimpián férfi magasugrásban történt hasonló eset, akkor Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim holtversenyes sikerének pillanata pozitív felhanggal járta be a világsajtót.

Katie Moon és Nina Kennedy támadásokat kapott

Moon és Kennedy esete valamiért mégis más utat járt be. Az amerikaiak korábbi világcsúcstartó futója, Michael Johnson provokatív kérdést intézett a szurkolókhoz: kedvelik-e a megosztott aranyérmet, s akkor is így éreznek-e, ha megszokottabbá válik.

S Moon későbbi Facebook-posztjából kiderül, ennél sokkal egyértelműbb támadásokat is kapott a döntésük.

„Szeretném felvilágosítani azokat, akik gyávának, szégyenletesnek, szánalmasnak tituláltak minket. A rúdugrás nem állóképességi verseny. Rövid ideig tudunk ugrani. Ha elfáradunk, nemcsak nehezebbé, hanem veszélyessé is válik. Az utolsó ugrásaim elemzéséből kiderült, hogy egyre messzebbről lendültem fel, az adrenalinnal együtt is meglátszott a fáradtság a teljesítményemen. Igazán egyértelmű döntés volt, hogy egészségesen és aranyéremmel fejezzem be a versenyt” – ezek Moon hosszú posztjának leglényegesebb gondolatai.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatják.

Borítókép: Katie Moon a levegőben egy sikeres ugrás után (Fotó: MTI/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.