Márton Anita a kislánya előtt versenyzett, lehet, hogy befejezi

A magyar atlétika egyetlen világbajnoka is dobókörbe lépett a budapesti világbajnokságon. Márton Anita három lökést mutathatott be a Nemzeti Atlétikai Központban, selejtezős eredménye nem volt elég ahhoz, hogy bejusson az esti döntőbe. Klasszisunk dicsérte a körülményeket, arra viszont még nem tudott végleges választ adni, hogy megcélozza-e a 2024-es párizsi olimpiát.

2023. 08. 26. 12:39
MÁRTON Anita
Budapest, 2023. augusztus 26. Márton Anita a nõi súlylökés selejtezõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délelőtt rendezték a budapesti atlétikai világbajnokság utolsó ügyességi selejtezőjét. A női súlylökők mezőnyében ott volt a magyar atlétika egyetlen világbajnoka, Márton Anita is, aki 2018-ban, a birminghami fedett pályás vb-n nyerte meg a számot. Klasszisunk élete azóta alaposan megváltozott, édesanya lett. Kislánya ott is volt a lelátón, amikor Márton Anita a hazai világbajnokságon 17,85 métert ért el. Ez az eredmény nem volt elég a döntőbe jutáshoz, súlylökőnk a huszadik helyen zárt. 

Márton Anita 2023 Budapest
Márton Anita pályafutásából immár a hazai vb-szereplés sem hiányzik (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Életem egyik legszebb emléke lesz ez a budapesti világbajnokság. Kicsit sajnálom, hogy ez nem a karrierem elején volt, hiszen ez hatalmas löketet tud adni szerintem minden fiatal atléta számára. Nagyon kemény volt a mezőny. Nem gondoltam, hogy ennyien meg fogják lökni a 19,10-es selejtezőszintet. Nagyon sokat erősödött a női súlylökés mezőnye az elmúlt években, 2017-ben, a londoni vb-n ezzel az eredménnyel, amit most löktem, be lehetett volna jutni a tizenkettes döntőbe – mondta a selejtező után Márton Anita, akinek idén a vb-t követően még két versenye lesz.

A nagy kérdés azonban az, hogy megcélozza-e a jövő évi ötkarikás játékokat: a párizsi a negyedik olimpiája lehetne Rio de Janeiro bronzérmesének.

– Ha az ideihez hasonló eredményeket érnék el jövőre, akkor ki tudnám vívni a párizsi olimpián való indulás jogát – szögezte le Márton Anita. – De egy kicsit úgy érzem, hogy lehet, hogy befejezem a pályafutásomat. Hosszú, huszonhárom éves pályafutást tudhatok most már magam mögött. Van egy két és fél éves kislányom, tehát a prioritások változtak. Gyakorlatilag a legidősebb tagja voltam a mezőnynek, jelez a test, apróbb sérülések, problémák folyamatosan előjönnek, ami eddig nem volt jellemző. Eddig is úgy gondoltam, hogy a kislányom születése után minden nap ajándék, amit eltölthettem az atlétikában. Át kell gondolnom, hogyan tovább, erről majd kicsit később szeretnék teljes, végleges döntést hozni.

Márton Anita hosszú évek óta járja az atlétikai világversenyeket, azaz van mihez mérnie Magyarország történetének legrangosabb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság körülményeit.

– Ennyire profi körülmények nagyon kevés helyen voltak, ahol én jártam. A versenytársaimmal is beszélgettem, mindenki azt mondta, hogy kiváló a szervezés. Nem is emlékszem például, hogy lett volna ilyen nagy verseny, amelyik közben hoztak be jeges törülközőket, hogy kicsit tudjunk hűteni magunkat – árulta el Márton Anita.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Márton Anita számára szép emlék lesz a budapesti világbajnokság (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.