Már megint a lovak... – elmaradt a magyar egyéni érem az öttusa vb-n

A dél-nyugat angliai Bath-ban rendezett öttusa világbajnokság férfi versenyének döntőjében mindkét magyar, Böhm Csaba és Demeter Bence jobb szereplése is a lovagláson múlott. Előbbi a remek laser run szereplésének köszönhetően a hetedik, Demeter Bence pedig a tizenhatodik helyen végzett.

Forrás: MTI2023. 08. 27. 19:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A körvívást pénteken teljesítette a mezőny, a magyarok közül a csapatban és váltóban világ- és Európa-bajnoki címmel is rendelkező Demeter szerepelt a legjobban, sőt, a 36 elődöntőst tekintve is ő érte el a legjobb eredményt 23 győzelemmel és 12 vereséggel. Így kedvező helyzetből kezdhette a szombati elődöntőt, amelyből magabiztosan lépett tovább és a vasárnapi 18-as finálénak is az első helyről vághatott neki.

Gyorsan kiderült azonban, hogy nem tud kimagasló eredményt elérni, mert a lovaspályán 64 pontot vesztett, a lova sorra húzta le a rudakat, kilenc akadálynál volt rontása, amihez még egy másodperces időtúllépés is hozzájött. A 15. helyre csúszott vissza, de aztán a bónuszvívásban – amelyben a körvívás legjobbjaként utolsóként lépett az emelt pástra – megnyerte egyetlen asszóját, amiért négy pontot kapott, ezzel 14. volt. A 200 méteres úszás után viszont megint 15., miután a medencében 2:04.41 perccel a 13. időt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban 10:30.80 perccel a 15. eredménnyel egy helyet visszacsúszott.
  

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Bőhm – aki július elején az Európa-játékokon, egyben Eb-n kiharcolt harmadik helyével már olimpiai kvótás – 18 győzelemmel, illetve 17 vereséggel zárta a pénteki vívást és a vasárnapi döntő rajtjánál a 11-13. helyen állt. A lovaglása neki sem alakult jól, öt verőhibával 35 pontot vesztett a kiinduló 300-ból. A bónuszvívásban nem szerzett pontot, 2:00.30 perces úszásával, amellyel a hatodik legjobb volt, a 14. helyen állt – Demeter előtt – a kombinált számot megelőzően. Az utolsó szakaszban azonban parádésan teljesített, 9:48.20 perccel ő volt a leggyorsabb, ennek köszönhetően hét helyet előre tudott lépni. 

– Teljesen váratlanul ért a mai lovaglás – mondta az MTI érdeklődésére Martinek János szövetségi kapitány. – Hozzá kell tenni, hogy vegyes volt a lóállomány, a legutóbbi itteni világversenyen, a 2019-es olimpiai kvalifikációs Eb-n sokkal jobb lovakat állítottak ki a rendezők. Úgy érzem, nem csak a versenyzők hibája volt ez a teljesítmény, nem csak rajtuk múlt a gyengébb szereplés. Ezek nem öttusalovak voltak, más tudás kell hozzájuk. Két-két versenyzőnk jutott döntőbe, de nagyobb lehetőség volt ebben a versenyben, mint amit a végeredmény mutat. Jobb lovaglással harcban lehettünk volna az érmekért – nyilatkozta a kapitány. 

Alapesetben az első három hely ért kvótát, de azzal a megszorítással, hogy ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a 2024. június 17-én érvényes olimpiai világranglistáról töltik majd fel. A győztes brit Joseph Choong és a harmadik helyezett egyiptomi Mohanad Saban már rendelkezett párizsi indulási joggal, az ezüstérmes mexikói Emiliano Hernandez viszont most szerezte meg. 

A döntőbe a britek, az egyiptomiak és a dél-koreaiak három-három versenyzővel jutottak be, a magyarok kettővel, más nemzeteket pedig egy-egy öttusázó képviselt, így a magyar csapat negyedik helye már a finálé előtt biztos volt. Győztek az egyiptomiak a britek és a dél-koreaiak előtt. Utóbbi két együttes azonos ponttal zárt.

Borítókép: Demeter Bence sem teljesített jól a lovas pályán (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.