Nagy amerikai blama és történelmi csúcsokat döntő magyar váltók a hazai vb-n

A budapesti atlétikai világbajnokság mai napján a délutáni programban szerepelve sem férfi, sem női 4x400 méteres váltónk nem jutott be a vasárnapi döntőbe, de erre nem is számíthattunk. A cél a tisztes helytállás volt, és az olyannyira meglett, hogy mindkét váltónk történelmi rekordot döntött: a férfiak 24, a nők 43 éves országos csúcsot javítottak meg.

Magyar Nemzet
2023. 08. 26. 21:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti atlétikai világbajnokság délutáni műsorában mi a férfi és a női 4x400 méteres váltók előfutamaiban voltunk érdekelve, ahonnan a két futam első három helyezettje, valamint időeredménnyel még két váltó jutott a vasárnapi döntőbe. Férfiváltónk futamában az idei eredmények alapján a kilenc staféta között a nyolcadik volt az erősorrendben 3:08,58 perces idővel, és a 3:03,64-es magyar csúcstól is messze volt, amit még 1999-ben ért el a Szeglet Zsolt, Nyilasi Péter, Bella Attila, Bédi Tibor négyes. Női váltónknak is nyolc ellenfele volt a futamában, és a 3:37,11-es időeredménye a leggyengébb volt nyolc váltót nézve, a belgák mellett ugyanis nem szerepelt idei idő. A magyar csúcs 3:27,86, és még régebbi, mint a férfiaknál, az Orosz Irén, Forgács Judit, Tóth Éva, Pál Ilona az 1980-as, moszkvai olimpián futotta.

Molnár Attila most is nagyot futott

Most először a férfiakat szólították, váltónk pedig Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállításban futott. A 21 éves Molnár korábban egyéniben 400-on az elődöntőig jutott, előtte az előfutamában pedig 44,84-es országos csúcsot ért el, ami a negyedik legjobb európai idő volt a vb-n. Most is kitett magáért –  a negyedik emberek közül ő volt a leggyorsbb –, de ezt a többiekről  is elmondható, hiszen megdöntötték a 24 éves magyar csúcsot, az új rekord 3:02,65! Ám a futamban ez is csak a kilencedik helyre volt jó, a spanyolok egy századdal megelőzték a mieinket, pedig Molnár majdnem behozta a tízméteres hátrányát. A másik futamban azonban Srí Lanka gyengébb volt, így váltónk a 16. lett.

Fotó: Origó/Csudai Sándor

Női váltónkat Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni és Molnár Janka alkotta, és a lányok is nagyot alakítottak, ők is megdöntötték az országos csúcsot, ami náluk 43 évet élt meg, az új rekord 3:27.79. A futamban ötödik helyet ért, a svájciakat, a kubaiakat és a botswanaiakat is sikerült megelőzni, a másodikként célba érkező, címvédő Egyesült Államokat pedig túlváltás miatt kizárták. Ez hatalmas blama az amerikaiaknak! Női váltónk a 11. helyen zárta a vb-t.

Fotó: Origó/Csudai Sándor

Borítókép: Mindkét váltónk remekül teljesített (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.