Marco Rossit nemigen kényeztették el gólokkal a légiósok

A magyar labdarúgó-válogatott a következő szombaton sorsdöntő mérkőzést játszik a Puskás Arénában Szerbia ellen, ha nyer, akkor minden valószínűség szerint kijut a jövő nyári Európa-bajnokságra. Marco Rossi szövetségi kapitány keretében sok a légiós, zömmel ők kapnak szerepet a meccseken, ezért most hangsúlyozottan fontos, hogy mennyit és hogyan futballoztak a múlt héten, ezt néztük meg szokásos összeállításunkban.

2023. 10. 09. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a magyar légiósok nemzetközi szerepélését nézzük, akkor egyelőre az Európa-ligára kell összpontosítanunk. Az Union Berlin a sérülése után lábadozó az RB Leipzig a sérült és az egy év után felépült, de csak kispados nélkül szerepel a Bajnokok Ligájában, előbbi a portugál Bragától kapott ki otthon 3-2-re, utóbbi pedig szintén hazai pályán szenvedett vereségett, 3-1-re maradt alul a címvédő Manchester Cityvel szemben.

Haaland a Leipzig ellen nem volt eredményes  Fotó: AFP

A Liverpool az Európa-ligában csütörtökön a belga Royal Union SG együttesét fogadta és győzte le 2-0-ra, a 79. percben lépett pályára. A Premier League-ben a magyar középpályás vasárnap a Brighton vendégeként kezdett, végigjátszotta a meccset, sőt, fontos szereplője is lett a mérkőzésnek. A Liverpool a nyolcadik bajnokiján ötödször került hátrányba nulla-nullás állásnál, ám a félidő hajrájára összekapták magukat a vörösök, olyannyira, hogy a szünetre már ők mehettek előnyben. Mohamed Szalah a 40. percben előbb egyenlített egy szép egyérintős ellentámadás végén, 

amelyet Szoboszlai indított a felezővonal környékéről, a ráadás pillanataiban pedig a tizenhatoson belül labdát szerző Szoboszlai Dominik lerántásáért megítélt tizenegyest váltotta gólra az egyiptomi. Nem sokkal a fordulást követően Szoboszlai kis híján kiosztotta első gólpasszát a Premier League-ben: a Darwin Núneztól kapott labdával befutott mélységben a Brighton tizenhatosának jobb oldalára, keresztbe passzolt, a hosszú oldalon érkező Ryan Gravenberch azonban futtából a lécre lőtt pár lépésről.

 A hajrában a házigazda kiegyenlített, így 2-2 lett a vége, Szoboszlai végig a pályán maradt.

Fotó: AFP/Glyn Kirk

A PL másik magyarjának ezúttal sem volt jó napja, még mindig nem élhette át a győzelem örömét az angol élvonalban, a Bournemouth ezúttal 3-0-ra kapott ki idegenben az Evertontól, a magyar védőt pedig a 67. percben lecserélték. Angliában maradva, a harmadosztályú Barnsley kedden legyőzte a Cambridge Unitedet idegenben 4-0-ra úgy, hogy Callum Styles szolgálataira a 75. percig tartott igényt, majd a csapat Exetereben is nyerni tudott 1-0-ra, és ezt a mérkőzést a magyar válogatott középpályás már végigjátszotta.

Jó napja volt a Dárdai családnak

A német Bundesligában az RB Leipzig két tizenegyest kihagyva játszott otthon 0-0-t a Bochummal a magyarjai nélkül a már említett okok miatt, a Sallai Rolandot a 84. percig bevető Freiburg pedig 3-0-ra kikapott a Bayerntől Münchenben. A Freiburg az Európa-ligában is vereséget szenvedett, otthon 2-1-re kapott ki az angol West Ham Unitedtól, a magyar támadó a második félidő elején egyenlítő gólt szerzett. ezúttal is a kispadon ragadt a Hoffenheimben, amely 3-2-re nyerni tudott Brémában. 

gólja sem ért pontot a Freiburgnak az Európa-ligában  Fotó: Thomas Kienzle/AFP

A Bundesliga második vonalában a Hamburg 1-1-re végzett a Wehen Wiesbaden otthonában, Németh András a 79. percben állt be. A által irányított Hertha Berlin 2-1-re nyert a Schalke stadionjában, Dárdai Bence kispados volt, Dárdai Márton kezdett, gólpasszt adott, és a 70. percben lecserélték, míg ifjabb Dárdai Pál sérülés miatt nem volt a keret tagja. Még a nemzetközi porondnál maradva Bolla Bendegúz vesztes csapat tagja volt az Európa-ligában, a svájci Servette ugyanis a magyar válogatott védőt a 64. perctől bevetve 4-0-ra kikapott az AS Roma vendégeként. Bolla talán megsérülhetett, mert nem játszott a svájci bajnokságban a Lugano ellen idegenben 1-0-ra megnyert mérkőzésen.

A ciprusi élvonalban az AEK Larnaca 0-0-t játszott Gyurcsó Ádám nélkül a Paphosz vendégeként, az Omonia Nicosia pedig nem nevezte Lang Ádámot a Zakakiuval 3-3-ra végződött meccsre, mert pénteken hőemelkedése volt, de ma már tünetmentes, hétfőn csatlakozik a válogatott kerethez. Az Apollon 4-0-ra lelépte a Doxa együttesét, Varga Kevin a 87. percben állt be. 

 

A román élvonalban Kecskés Ákos végigjátszotta a Sepsi OSK 3-0-ra elveszített meccsét a CFR otthonában, Varga Roland kispadozott. Koszta Márk csapata, a Maccabi Bnei Raina mérkőzését az izraeli háborús helyzet miatt elhalasztották. A francia első osztályban a Le Havre 3-0-ra kikapott Marseille-ben, Loic Nego kezdőként 59 percet töltött a pályán. A török bajnokságban a Rizespor Mocsi Attilát végig a pályán tartva 1-0-ra legyőzte a Samsunsport. Az európai másodosztályok közül is találunk néhányban magyar válogatottakat. Az olasz Serie B-ben a kispadról nézhette, ahogy a társai 0-0-át játszanak a Spezia otthonában, a pármai Balogh Botond ugyancsak a cserék között ülve láthatta, hogy a csapata 3-2-re kikap a Venezia vendégeként.

szépségdíjas gólt lőtt

Európán kívül a dél-koreai Ulszan Hyundai az ázsiai Bajnokok Ligájában 1-0-ra kikapott a japán Kavaszaki Frontale otthonában, az 54. percben állt be, viszont nem lépett pályára a bajnokságban az Incheon ellen, ennek a mérkőzésnek 0-0 lett a vége. Nagyszerű hete volt Gazdag Dánielnek az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben. A hét közepén a csapata, a Philadelphia Union úgy verte meg hazai pályán 2-1-re az Atlanta Unitedet, hogy a magyar támadó gólt lőtt és gólpasszt is adott, előbbi ráadásul bravúros, ollózó mozdulatból esett.

A magyar idő szerint vasárnap hajnalban, a Nashville elleni mérkőzés 0-0-lal ért véget Philadelphiában, Gazdag Dániel ezt a meccset is végigjátszotta. Gazdagnak ez volt a 40. gólja a ligában; az MLS statisztikáival foglalkozó X-oldal bejegyzése alapján a 2021-es idény óta ő csupán a második játékos, aki elérte ezt a számot, rajta kívül csak a Nashville-ben szereplő Hany Mukhtarnak (54) sikerült. Gazdag 2021 májusában szerződött a tengerentúlra. A Sallói Dánielt foglalkoztató Sporting Kansas City emberelőnyben, háromgólos vezetésről nyert 3-2-re a Real Salt Lake otthonában, a magyar támadó az elsőtől az utolsóig pályán volt. 

Borítókép: Gazdag Dániel továbbra is vezére a Philadelphiának (Forrás: Philadelphia Union)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.