Megint el akartak bánni Michelisz Norberttel, de a rivális járt pórul + videó

Megérte elutaznia a TCR World Tour mezőnyének Ausztráliába, ahol a helyi menőkkel osztozott a pályán, ugyanis kis túlzással több akció volt a sydney-i három versenyen, mint előtte az idényben összesen. Michelisz Norbert a végére nem jött ki rosszul az ausztráliai adok-kapokból, mert mindhárom futamon erős pontszerző helyen ért célba, az utolsón ráadásul a második helyen dobogóra állt. Ezzel Michelisz megvédte az első helyét a világ vezető túraautó-bajnokságában.

2023. 11. 04. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sydney-ben kezdte meg a TCR World Tour az idény nagy hajráját, amely során egymást követő három hétvégén rendezik meg az utolsó három fordulót. A trilógia első felvonását várta szűk, mindössze négypontos előnnyel a bajnokság első helyéről, de rögtön az időmérőn komoly veszélybe került ennek a megvédése.

Michelisz Norbert dobogóra állt Ausztráliában, ahol látványos versenyeket rendeztek. Fotó: Daniel Kalisz/Race Project

Michelisz hagyományosan gyors a kvalifikációkon, ebben az idényben már két időmérős győzelmet aratott, de Sydney-ben a változó időjárási körülmények megtévesztették. Esett, de nem annyira, hogy egyértelműen vizes legyen a pálya, ami mindig a legrosszabb verzió, ilyenkor kezdődhet a szerencsejáték a gumiválasztással, amire Micheliszék ráfáztak, így csak a nyolcadik időt futotta meg.

Az első futamon már szakadt az eső, rengeteg autó csúszott ki, Michelisznek is át kellett szánkáznia a füvön, ami után egészen a 19. helyig esett vissza, ami azért is volt kétségbeejtő, mert a második futam rajtsorrendje ennek az eredménye alapján dőlt el. Muszáj volt visszakapaszkodni az első tízbe. Ez végül sikerült is a kaotikus versenyen, amelyet piros zászlóval hosszú ideig meg is szakítottak. Michelisz a nyolcadik helyen ért célba, ami óriási mentés volt.

A bajnoki rivális a piszkos játéktól sem riad vissza?

A második futamot a harmadik helyről kezdte a Hyundai magyar versenyzője, de már az első kanyarokban meglökték, ami miatt visszaesett. Egy biztonsági autós szakasz után aztán Thed Björk hátulról beleszállt Michelisz autójába a féktávon. A svéd utólag azzal magyarázkodott, hogy megcsúszott, de kezd erős lenni a gyanú, hogy a bajnoki rivális Link&Co piszkos játékot űz.

Björk ugyanis a csapattársa Michelisz egyik legfőbb vetélytársának, Yann Ehrlachernak a bajnoki címért folytatott küzdelemben, és a francia a futamnak ezen a pontján éppen hátul volt, nem nézett ki jól számára a helyzet. Nyilván ha Björk kiüti Micheliszt, jelentősen javultak volna ez esélyei…

A gyanút csak erősíti, hogy legutóbb Argentínában az utolsó futamon Ehrlacher szállt bele csúnyán Michelisz autójába szintén hátulról. Kezd kicsit sok lenni a véletlen. Végül mindkét esetből a vétlen magyar jött ki jól, mert mindkétszer folytatni tudta, a két Link&Co pilóta viszont kiesett, Björk ezúttal a boxban végezte, Michelisz pedig a negyedik helyen célba ért.

Később kiderült, hogy Björköt szankcionálták a magyar pilóta meglökése miatt, így a következő fordulóra három rajthelyes büntetést kapott.

Michelisz Norbert ötödször a dobogón az idényben

Az utolsó, harmadik verseny Sydney-ben az előzőekhez képest nyugodt volt, Michelisz a negyedik helyről rajtolt, a futam elején egy versenyző kiesett előle, egy másikat pedig megbüntettek, amiért kiugrott a rajtnál, így a második helyen intették le. Michelisz ezzel az idényben ötödször végzett a dobogón, de ami ennél fontosabb, hogy immáron 15 futam alatt csak egyszer nem szerzett pontot.

A magyar pilóta és csapattársa, Mikel Azcona mindenre fel kell, hogy készüljön a kiélezett hajrában. Fotó: Daniel Kalisz/Race Project

Főleg ennek a kiegyensúlyozott teljesítménynek köszönheti, hogy továbbra is vezeti a bajnokságot. Az előnye hasonlóan szűk, mint Sydney előtt volt, de mögötte kicsit átrendeződtek az erőviszonyok. Az ausztráliai kaland előtt Michelisz előnye négy pont volt Ehrlacher előtt, most viszont a remek hétvégét teljesítő Rob Huff jött fel a második helyre mindössze egypontos hátránnyal. Továbbra is az első négy helyezettnek van még reális esélye a bajnoki címre, de fogynak a futamok, és Michelisz növelte az előnyét a negyedik helyen álló hyundai-os csapattársa, Mikel Azcona előtt, így a spanyol vélhetően már segíteni fogja a magyar éllovast.

Hogy áll a bajnokság élmezőnye a TCR World Tour-ban?

1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 327 pont
2. Rob Huff (brit, Audi) 326
3. Yann Ehrlacher (francia, Link&Co) 306
4. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 289
5. Frédéric Vervisch (belga, Audi) 257
6. Néstor Girolami (argentin, Honda) 240
7. Ma Csing-hua (kínai, Link&Co) 218
8. Thed Björk (svéd, Link&Co) 217

Még két forduló van hátra az idényből. Jövő hétvégén marad Ausztráliában a mezőny, és a legendás pálya, Bathurst lesz az utolsó előtti helyszín, ahol ugyancsak három futamot rendeznek majd. A szezonzárót Makaóban tartják egy héttel később, november 16–19-én. Michelisz 2010-ben ott aratta az első világbajnoki futamgyőzelmét, tizenhárom évvel később pedig a bajnoki címért küzdhet meg ugyanott.

Borítókép: Michelisz Norbert továbbra is vezeti a bajnokságot a TCR World Tourban (Fotó: Daniel Kalisz/Race Project)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.