Az uszoda Süsüje visszatér Michael Phelps edzőjéhez

A húszéves Sárkány Zalán két fontos versenyen is kivágta a rezet, és most újra visszatér Amerikába. Arizonában készül az újdonsült Európa-bajnok, Kós Hubert társaságában Michael Phelps egykori edzőjéhez, és Bob Bowman irényításával készül a párizsi olimpiára.

Forrás: Sz-Press Hírszolgálat2023. 12. 17. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszesztendős Sárkány Zalán életében komoly mérföldkő volt amikor ösztöndíjas hallgatóként a városnagyságú arizonai állami egyetemen kezdhette el a felsősokú tanulmányait. Az ottani pénzügyi források átmeneti megcsappanása miatt volt egy kis elbizonytalanító zűr az első szemeszter végén, de ezen a hétvégén a pesti fiatalember már megnyugodva térhetett vissza a tengerentúlra, hogy folytassa a tanulmányait, sportolói felkészülését pedig abban a nemzetközi elitcsapatban, amelynek a főembere és iránymutatója a még mindig csak 58 éves Bob Bowman, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps sikereinek kovácsa . Nem mellékesen Arizonában ugyanabba a közösségbe tartozik, ahová a vele egyidős, újdonsült Európa-bajnok is, aki olimpiai álmokat szőve gyűjti a kilométereket a Párizs felé vezető úton.

Sárkány Zalán 


Sárkány Zalán két kifejezetten sikeres hazai verseny, a rövidpályás országos bajnokság és a Győri Open után tért vissza ezen a hétvégén Amerikába. Előbb hét aranyérmes sorozattal hívta fel magára a figyelmet, aztán az 1500 méteren olyan remek, 14:53.19 perces egyéni rekorddal, ami egyben az olimpiai A-szint teljesítését is jelentette.

– Azért a szintteljesítés és az olimpiai csapattagság közé még nem tennék egyenlőségjelet, de kezd jól állni a szénám. Több lábon szeretnék állni, még biztosabb lenni a dolgomban, ezért a 400 méteres számokra is keményen ráhajtok, újabb szintteljesítések reményében – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Sárkány Zalán, akit cseppet sem bosszant, hogy az uszodában Süsü lett a beceneve, alighanem a családi nevét és a televíziós bábfilmsorozat elragadó mesebeli főszereplő figurájának, Csukás István barátságos sárkányszüleményének elnevezését párosítva.

volt az első példaképe

Tizennégy esztendős volt, amikor Kenderesi Tamást választotta a példaképének, nem sokkal azután, hogy a pécsi úszó a riói olimpián két egymást követő fordulóban is fricskát adott a „Földönkívüli” Phelpsnek, a döntőben pedig bronzérmes lett.

– Más versenyzőkben is felfedeztem olyan kivételes erényeket és gesztusértékű tetteket, amelyek tekintélyt parancsoltak a számomra – folytatta Sárkány Zalán. – Az élre kívánkozik aki csodálatos életművel ajándékozta meg a sportágunkat, legnagyobb külföldi ellenfelei közül pedig az olimpiai és világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos jelent nagyon sokat a számomra, nem csupán az úszói tudásával, hanem emberként, az emberség és a szerénység megtestesítőjeként. Bátran sorakoztatom mögéjük Verrasztó Dávidot, Márton Richárdot és Zombori Gábort is, akik ugyan az ellenfeleim is, én mégis az odaadó munkájukkal foglalkozom és azokkal a képességükkel, ahogy a nehézségeken túl tudták tenni magukat. Szükség van bálványokra, de most már inkább a magam álmaival, a saját terveim megvalósításával igyekszem a lehető legtöbbet foglalkozni, a mércét tehát nem mások, hanem a magam fejlődésének lépcsőfokai jelentik a számomra – mondta befejezésül Sárkány Zalán.

A fiatal úszó szíve-vágya a párizsi olimpiai szereplés, arról viszont még nem döntött Szokolai László, a veszprémi és Bob Bowman, az amerikai mestere, hogy érdemes-e, és ha igen, milyen célokat meghatározva megpályáznia a 2024-es februári dohai világbajnokságot, illetve a júniusi belgrádi Európa-bajnokságot.

Borítókép: Sárkány Zalán (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.