LeBron James arcátlanul csalt vagy nagyon okos volt? + videó

Az NBA idényközi tornájának negyeddöntői közül az utolsó hozta a legélesebb végjátékot, a Los Angeles Lakers végül 106-103-ra nyert a Phoenix Suns ellen. A harmincnyolc éves klasszis, LeBron James 31 ponttal vezette sikerre a Lakerst, a túloldalon Kevin Durant jutott ugyaneddig. A hajrában Durant labdaszerzése megmenthette volna a Sunst, ám ehelyett LeBron James időkérése volt a győztes, s egyben sokat vitatott húzás.

2023. 12. 06. 13:32
Phoenix Suns v Los Angeles Lakers: Quarterfinals - 2023 NBA In-Season Tournament Devin Booker LeBron James Austin Reaves
LOS ANGELES, CALIFORNIA - DECEMBER 05: LeBron James #23 talks with Austin Reaves #15 of the Los Angeles Lakers in front of Devin Booker #1 of the Phoenix Suns in the second half during the 2023 NBA In-Season Tournament quarterfinals at Crypto.com Arena on December 05, 2023 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Ronald Martinez/Getty Images/AFP (Photo by RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Ronald Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NBA idén először indította el a szezonközi tornáját, ami izgalmasabbá teszi az idény korai szakaszát is. Magyar idő szerint szerda hajnalban kialakult a Las Vegas-i négyes döntő mezőnye. Utolsóként a Los Angeles Lakers jutott be a legjobb négy közé, amely LeBron James vezetésével 106-103-ra nyert a Phoenix Suns ellen. LeBron James nemcsak 31 pontjával – a másik oldalon ugyanennyit szerzett – járult hozzá a továbbjutáshoz, hanem gyors gondolkodásával is. Igaz, utóbbi eset sok vitát generált a mérkőzés után.

Phoenix Suns v Los Angeles Lakers: Quarterfinals - 2023 NBA In-Season Tournament LeBron James időkérése Kevin Durant
Kevin Durant hiába szerzett labdát, LeBron James időkérése és a játékvezetők döntése megmentette a Lakers előnyét (Fotó: Getty Images via AFP/Ronald Martinez)

A Lakers a mérkőzés nagy részében kisebb-nagyobb előnyben játszott, s alig több mint tíz másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor 105-103-as vezetésnél saját alapvonaláról indíthatta újra a játékot. Austin Reaves talán arra számított, hogy a Phoenix gyors szabálytalansággal állítja meg az órát, Kevin Durant azonban szabályosan vette el tőle a labdát. A Suns egyenlíthetett volna, ám a játékvezetői sípszó megállította a játékot és az órát.

LeBron James időkérése szabályos volt?

LeBron James a labdavesztést figyelve ugyanis pánikszerűen jelezte, hogy időt kér, és ezt meg is adták a Lakersnek, amely a megbeszélés után az ellenfél térfeléről folytathatta a játékot, s végül 106-103-ra megnyerte a negyeddöntőt, miután Durant utolsó másodperces triplakísérlete a gyűrűt sem találta el.

Hiába gondolkodott és cselekedett gyorsan James, sokak szerint még így sem volt eléggé gyors. Időt kérni ugyanis a szabályok értelmében csak a labdát birtokló csapat tud, márpedig a felvételek alapján minimum gyanús, hogy már nem volt Reavesnél a labda, amikor James az időkérés jelenként T betűt formált a kezeivel. Az amerikai kommentátorok az alábbi videóban határozottan kijelentik, hogy a Lakers játékosa már elveszítette a labdát.

– Nem lehet időt kérni, ha szabad a labda. Bármit vissza lehet nézni videón a ligában, nem értem, hogy pont ezt miért nem – dühöngött a Phoenix Suns vezetőedzője, Frank Vogel a meccs után.

Játékosa, Devin Booker sem kertelt.

– A játékvezetők is hibázhatnak, de amikor ennyire nyilvánvaló az eset, azt nehéz elfogadni – mondta Booker, aki csapattársaival együtt elesett attól a lehetőségtől, hogy az idényközi torna győzteseként fejenként 500 ezer dollár üsse a markát.

A játékvezetői csapat első számú tagja, Josh Tiven viszont fenntartotta, hogy jó ítéletet hoztak a pályán.

– A lassított felvételen az látszik, hogy Austin Reaves a bal kezével a bal lábához fogja a labdát, ami labdabirtoklásnak számít – indokolt Tiven.

A magyarázat nem mindenki számára volt meggyőző, de ez már nem változtat az eredményen. A Los Angeles Lakers versenyben maradt az új trófeáért, a Las Vegas-i második elődöntőben a New Orleans Pelicans ellen játszik magyar idő szerint péntek hajnalban, előtte a keleti ágon a Milwaukee Bucks és az Indiana Pacers küzd meg a fináléba jutásért.

Borítókép: Itt Devin Booker hallgatózik, de LeBron James trükkje ért végül győzelmet (Fotó: Getty Images via AFP/Ronald Martinez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.