Mezey György személyes emléke arról, milyen ember volt Franz Beckenbauer

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Mezey György személyes hangvételű írásban emlékezett meg az Origón a vasárnap elhunyt Franz Beckenbauer pályafutásáról. S nemcsak erről, hanem arról is, hogy milyen ember volt a német futball legendája.

2024. 01. 10. 8:59
Former German soccer player and coach Franz Beckenbauer has died aged 78
epa11064751 (FILE) A file photograph shows former German soccer player and coach, Franz Beckenbauer, leaving the pitch after the soccer friendly match between FC Bayern Munich and Real Madrid at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, 13 August 2010, re-issued 08 January 2024. Beckenbauer passed away on 07 January 2024 aged 78, as his family confirmed on 08 January. EPA/MARC MUELLER GERMANY OUT GERMANY OUT *** Local Caption *** 52366557 Fotó: MARC MUELLER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról több cikkben beszámoltunk, hétfőn látott napvilágot a szomorú hír, miszerint Franz Beckenbauer 78 éves korában elhunyt. A játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok, aktív védőként Európa-bajnok, aranylabdás, a Bayern München színeiben háromszoros BEK-győztes Beckenbauerről sorra emlékeznek meg a labdarúgás nagy alakjai, s Mezey György is megosztotta egy személyes emlékét a legendáról a saját írásában az Origón.

VÁGI Márton; NYILASI Tibor; MEZEY György
Mezey György (balra) megemlékezett Franz Beckenbauerről. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mezey felidézte az 1985-ös Németország–Magyarország válogatott meccset, amelyet Hamburgban rendeztek, a jegybevételt pedig egy hajószerencsétlenséget szenvedett család megsegítésére ajánlották fel. „Franz Beckenbauer volt akkor a német válogatott szövetségi kapitánya. A magyar csapaté Mezey György, azaz jómagam” – idézi fel az írás. „Udvariasan kezet fogott a két kapitány a mérkőzés előtt. Kifejeztem együttérzésem Beckenbauernek a kézfogáskor a tragédia kapcsán. Szakadó esőben – az előző nap még jégpáncél borította a pályát – remekké varázsolt talajon kezdtük a találkozót. Beckenbauer és magam meglepetésére végig támadólag léptünk fel, és Péter Zoltán góljával 1-0-ra nyertünk. Kínos kézfogás a mérkőzés végén, udvarias, Császárhoz illő visszafogott gratuláció következett. Nem örültek a németek. Nagyon nem.”

Beckenbauer csak annyit mondott neki: Hamburg

Mezey második, egyben  utolsó találkozása Beckenbauerrel az 1990-es vb-n történt, amikor a német szakember szövetségi kapitányként szerzett aranyérmet a válogatottal. „Pályafutásom során még egyszer találkoztam Beckenbauerrel az 1990-es világbajnokságon Olaszországban” – írja Mezey. „A német válogatott világbajnok lett az argentinok legyőzésével. A szállodában, az étterembe menet összefutottam Beckenbauerrel. Gratuláltam a világbajnoki címhez. Hitem szerint fogalma sem volt, hogy ki vagyok. Zárkózottan megköszönte a gratulációt a szemembe nézve. Kutató tekintettel nézett rám. Azután visszafogott mosollyal csak ennyit mondott: Hamburg.”

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya így jellemzi Beckenbauert: „Senkivel össze nem hasonlítható nagyság! Játékával, küllemével, viselkedésével, megjelenésével, eleganciájával, leheletfinom megoldásaival, gesztusaival, hanghordozásával, megnyilatkozásaival. A legtalálóbb elnevezés ragadt rá: Császár. Soha senki nem akadt, aki ezt az elnevezést kétségbe vonta volna.”

Mezey György teljes írása az Origón olvasható.

Borítókép: Franz Beckenbauer halála a teljes futballvilágot megrendítette (Fotó: EPA/Marc Mueller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.