Piszkos ügyek sora fűződik a Fradi nagy ellenfelének elnökéhez

A Ferencváros labdarúgócsapata legközelebb a görög rekordbajnok Olympiakosz Pireusszal csap össze a Konferencialigában. A görög klub elnöke, Evangelosz Marinakisz jól ismert figura nemcsak hazájában, hanem a kontinensen is, hiszen egy angol és egy portugál élvonalbeli klub is az ő tulajdona. Arról nem is beszélve, hogy botrányok sora fűződik az üzletember nevéhez.

Forrás: Origó2024. 01. 09. 10:24
Nottingham Forest v Aston Villa - Premier League Evangelosz Marinakisz
Nottingham Forest owner, Evangelos Marinakis during the Premier League match between Nottingham Forest and Aston Villa at the City Ground, Nottingham on Sunday 5th November 2023. (Photo by Jon Hobley/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a Konferencialiga februári folytatásában először Görögország legsikeresebb együttesével, az Olympiakosz Pireusszal mérkőzik meg , így a magyar és a hellén rekordbajnok közül csak az egyik juthat a kupasorozat nyolcaddöntőjébe. Mint azt az Origó összefoglalta, a hazai sikerei mellett az Olympiakosz nemzetközi szinten is elismert csapat, és az évek során olyan legendás futballisták öltötték magukra a piros-fehér mezt, mint Predrag Djordjevics, Rivaldo, Giovanni, Javier Saviola, Oscar Cardozo, Christian Karembeu, Raul Bravo, Igor Protaszov, Gennagyij Litovcsenko vagy éppen

Marcelo (jobbra) is az Olympiakosz Pireuszhoz került
Marcelo (jobbra) is az Olympiakosz Pireuszhoz került. Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

 

Nem állt meg Olympiakosznál

Az ő nevük fémjelezte a klub korábbi sikereit, napjainkban pedig Evangelosz Marinakisz a központi figura. A hajómágnás és médiamogul Marinakisz 2010-ben vásárolta meg az Olympiakoszt, amelyért már gyerekkora óta rajongott. Az üzletember újra Ernesto Valverdét ültette le a kispadra, emellett neves játékosok sorát hozta a csapathoz. Az erőfeszítéseinek meglett az eredménye: a Pireusz a következő hét évben kivétel nélkül bajnok lett, és a 2010–11-es idényét kivéve minden évben ott volt a csapat valamelyik európai sorozat csoportkörében.

Marinakisz idővel egyre nagyobb befolyást szerzett a futballban. A görög Szuperliga elnökeként és átmenetileg a Görög Labdarúgó-szövetség alelnökeként is tevékenykedett, majd hazáján kívül is terjeszkedni kezdett. A család megvásárolta az angol Nottingham Forestet és a portugál Rio Avét is.

A görög üzletember nagy adakozó hírében áll, ugyanakkor rengeteg botrány is fűződik a nevéhez. 2011-ben megvádolták azzal, hogy ő irányítja a görög labdarúgás több osztályát átszövő fogadási csalásokat. 2015-ben Arisztidisz Koreasz főügyész már egy olyan, több mint 170 oldalas nyomozati anyagot mutatott be, ami szerint Marinakisz egy több országon átnyúló hálózat egyik irányítójaként az európai fogadási csalások egyik központi figurája. Végül minden vádpont alól felmentették őt.

Ez csak egy volt a számtalan, futballhoz kötődő piszkos ügye közül, de Marinakisz a pályán kívül sem viselkedik ártatlan bárányként. 2018-ban drogkereskedelemmel gyanúsították, négy évvel azután, hogy a Noor1 nevű hajót elkapta a görög parti őrség és az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) 2,1 tonna heroinnal a rakományban. Ezt a vádat sem sikerült bizonyítani, ráadásul 2021-re sajnálatos módon már tíz szemtanú is meghalt, így a nyomozás zsákutcába jutott.

A klubelnök további botrányairól az Origó honlapján olvashatnak.

Borítókép: Evangelosz Marinakisz (Fotó: AFP/Nurphoto/MI NEWS)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.