Ha nem a Fradi nyeri az aranyérmet, feje tetejére állhat a futballunk

Ma este az MTK és az Újpest találkozójával folytatódik a bajnokság, másként fogalmazva megkezdődik a labdarúgó NB I tavaszi idénye. Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy megtörik-e a Ferencváros 2019 óta tartó egyeduralma, a csapat megnyeri-e sorozatban a hatodik aranyérmét, vagy a meglepetésre az élen álló Paks, esetleg egy másik vetélytárs meglepi a Fradit. Szokás szerint nagy harc várható a kiesés ellen, azaz mozgalmas tavasz elé nézünk.

2024. 02. 02. 4:45
PAPP Kristóf
Paks, 2023. december 10. Papp Kristóf, a Paksi FC játékosa gólt fejel a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Paksi FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre van újra izgalom elöl is! Lassan megszoktuk, hogy amikor a magyar élvonalról szólva az esélyeket latolgatjuk, akkor abból indulunk ki, hogy a Ferencváros végez majd a tabella élén, megnézzük, kik pályáznak a legmegalapozottabb reménnyel a dobogó maradék két helyére, hátul pedig annyira tömör a mezőny, hogy nehéz megjósolni a kiesőket. Ezúttal azonban nincs így, a Fradi a tavalyi tavasz után az ősszel is meg-megbotlott, elszenvedett meglepő vereségeket, és hosszú idő után a téli szünetet nem az első, hanem csak a második helyen töltötte el, a folytatást a kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel előrukkoló Paks kezdi listavezetőként.

Böde Dániel paksiként korábbi klubja, a Fradi ellen harcolhat a tavasszal. Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Ez a tény és az, hogy a címvédő még áll a konferencialigában, ahol hamarosan fontos meccseket játszik a görög Olimpiakosszal, azaz megoszlik az ereje és a figyelme – a következő 26 nap alatt hét mérkőzése lesz –, óvatosságra intheti a ferencvárosiakat. Nem véletlen, hogy a legnagyobb mozgás éppen az ő keretében zajlott le, a vezetés próbált úgy erősíteni, hogy a csapat képes legyen több fronton is eredményesen szerepelni. Ugyanakkor az itthon első számú vetélytárssá előlépett paksiak egyáltalán nem számítanak a bajnokság hajrájáig tartó párharcra a két csapat között, ezt bizonyítják a korábbi válogatott Éger László szavai is, aki csaknem háromszázszor lépett pályára a Paksban:

– Nem lesz versenyfutás az aranyéremért, a Ferencváros kiemelkedik a mezőnyből, és újra az élen végez majd. Mi nem rá figyelünk, hanem igyekszünk minél több pontot szerezni, és majd meglátjuk, hova érünk el a végén.

 

Értelmetlenné válnának a légiósok

Ugyanerről Szendrei József, a nyolcvanas évek válogatott kapusa jóval markánsabb véleményt fogalmaz meg, szerinte ha nem a Fradi, hanem történetesen a Paks nyerné meg az aranyérmet, a magyar futball a feje tetejére állna, és sok minden magyarázatra szorulna. Elsősorban a sok légiós szerződtetése válna értelmezhetetlenné, ha egy kizárólag magyarokat alkalmazó klub érne fel a csúcsra. Felhozza a Debrecen nyári kupaselejtezőjét, 

amelyen az osztrák Rapid Wien zömében saját nevelésű futballistákat bevetve ejtette ki a több légióssal felálló Lokit, és ez a tény is valahol beárazza a mi labdarúgásunkban zajló munkát. Éger László egyébként éppen debreceni játékosként lett válogatott húsz éve, és ő is szóvá teszi, hogy a DVSC-ben nincsenek olyan meghatározó helyi játékosok, akik miatt a szurkolók igazán kötődhetnek a csapathoz,

 ugyanakkor ez sok más klubra is jellemző. Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány televíziós kommentátorként alaposan ismeri a mezőnyt, és állítja, az NB I légiósainak nyolcvan százaléka nem nemzetközi szintű futballista.

– Éppen ezért a bajnokságról szólva nem használnám a színvonalasabb jelzőt, inkább azt mondom, hogy az iram, a ritmus, a dinamika folyamatosan nő, élvezetesebbek a meccsek, mint korábban, és a Ferencváros botlásai miatt most izgalmasabb is lehet a szezon – magyarázza Bozsik Péter.

Szendrei József szerint nemzetközi mércével nem színvonalas a bajnokságunk. Fotó: Mirkó István

A színvonal emelkedését Szendrei József sem látja, okként pedig a nemzetközi szereplését hozza fel: a Fradi csak a konferencialigában szerepel, a többiek pedig hamar elvéreztek a selejtezők során a harmadik számú sorozatban, azaz a magyar bajnokság élcsapatai még ezt a szintet sem érik el. Éger László viszont azt mondja, hogy szerinte emelkedett a színvonal az NB I-ben, ám a lebonyolítási módja igazságtalan, mert a három fordulóban egyesek kevesebbet játszanak otthon, ami hátrányos, és például a kiesés elkerüléséért vívott harcban olykor apróságok döntenek. 

 

A fiatalpercek is befolyásolják a bajnokságot

Ezekben a kérdésekben a szurkolók a lábukkal szavaznak: ha jobbak, élvezetesebbek a mérkőzések, akkor kimennek a stadionokba, ha nem, akkor otthon maradnak. Az előző bajnokság egészében 3539 volt az átlagos nézőszám, ez a mostaniban tizenhét forduló után 4039, ami emelkedést mutat. A hazai meccseket nézve természetesen a Ferencváros áll az élen 10 101-es átlaggal, a második Diósgyőrnél ez a szám 7084, a harmadik Debrecennél 4899, az utolsó pedig a Kisvárda 1958-cal. Arra számítani lehet, hogy a komoly tétekért hajtó csapatoknál ez az átlag tovább nőhet, különösen a sorsdöntő mérkőzések húzhatják majd feljebb. 

Az utolsó tavalyi forduló óta tudjuk, a végső sorrendet a szükség is befolyásolhatja. a paksiak vezetőedzője akkor nyilatkozta, hogy az úgynevezett fiatalperceket is figyelembe véve kellett összeállítania a Fehérvártól végül vereséget szenvedett csapatát, mert a klub anyagi érdeke ezt kívánta meg.

Márpedig erre a pénzre nagy szükség van, a télen például olyan klubok is ennek a szempontnak is megfelelve igazoltak, amelyek eddig lemondtak erről a pénzforrásról. Ez elsősorban a Fehérvárra igaz, de érintett a Diósgyőr is,

állítólag éppen ez húzódik meg az eddigi vezetőedző, Kuznyecov Szergej szerdai kirúgása mögött is. Ezen a téren egyébként az MTK áll a legjobban, már az ősszel túl is szárnyalta az U21-es játékosoktól megkívánt 1485 játékpercet, a legmesszebb a Puskás Akadémia, a Kecskemét, a DVTK és a Fehérvár áll tőle.

 

Az Újpest is kiesőjelölt

Végül vessünk egy pillantást a tabella alsó felére is! Bozsik Péter 2002-ben bajnoki címet nyert Zalaegerszegen, de most nagyon aggódik akkori klubja miatt. – Négy csapatot érzek nagy veszélyben – mondja. – A most utolsó Kisvárda jobb csapat annál, mint amit a pozíciója mutat, ráadásul érdekesen erősített, kíváncsi leszek rá. A Mezőkövesd okosan és jól igazolt a télen, nagy esélye van a bennmaradásra. Komolyan izgulok a Zalaegerszeg miatt, mert a kerete ugyanolyan maradt, nem látom, mitől nyújtana többet, mint az ősszel. A negyedik kiesőjelölt szerintem az Újpest, amely vevőként eddig teljesen passzív az átigazolási piacon, és ezzel a kerettel nem garantált a bennmaradása.

Az NB I-es bajnokság május 18-án ér véget. Akkor megtudjuk, az esélyekből mi válik valósággá.

NB I, 18. forduló. Február 2., péntek: MTK Budapest–Újpest 20.00 (tv: M4 Sport). Február 3., szombat: Zalaegerszeg–Fehérvár FC 12.30 (M4 Sport), Kisvárda–Ferencváros 15.00 (M4 Sport), Debrecen–Diósgyőr (M4 Sport). Február 4., vasárnap: Mezőkövesd–Kecskemét 15 (M4 Sport+), Paks–Puskás Akadémia 17.30 (M4 Sport)

DEBRECENI VSC
Érkezők: Jorgo Pëllumbi (albán, NK Varazdin – Horvátország), Kocsis Dominik (Bp. Honvéd), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE), Thor Úlfarsson (izlandi, Houston Dynamo – Egyesült Államok)
Távozók: Marko Milosevics (szerb, Borac Banja Luka – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként), Peter Olawale (nigériai), Andrija Majdevac (szerb, Napredak – Szerbia)

DIÓSGYŐRI VTK
Érkezők: Ondrej Baco (cseh, Hapoel Jerusalem – Izrael), Marco Lund (dán, IFK Norrköping – Svédország), Tóth Balázs (Kazincbarcika) 
Távozók: Marin Jurina (bosnyák–horvát, MTK Budapest), Lukács Dániel (Kecskeméti TE), Jérémie Obounet (gaboni, FC Kosice – Kassa), Karlo Sentic (horvát, Hajduk Split – Horvátország)

FEHÉRVÁR FC
Érkezők: Kovács Patrik (Vasas FC), Simut Mario Lucas (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként), Nicolás Stefanelli (argentin–olasz, Inter Miami – Egyesült Államok), Veszelinov Dániel (FK DAC 1904) 
Távozók: Deybi Flores (Deybi Aldair Flores Flores, hondurasi, Toronto FC – Kanada), Kenan Kodro (bosnyák–spanyol, Ferencváros), Kovács Dániel (Volosz – Görögország, szabadon igazolhatóként), Franck Bambock (francia, Panetolikos – Görögország)

FERENCVÁROSI TC
Érkezők: Kenan Kodro (bosnyák–spanyol, Fehérvár FC), Habib Maiga (elefántcsontparti, Metz – Franciaország), Edgar Szevikjan (örmény, Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Giorgi Haraisvili (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Stjepan Loncar (bosnyák, Asztana – Kazahsztán) 
Távozók: Vogyicska Balázs (soroksári kölcsön után ZTE FC), Baráth Péter (Raków Czestochowa – Lengyelország), Anderson Esiti (nigériai), Owusu Kwabena (ghánai), Samy Mmaee (belga–marokkói), Sigér Dávid, Tokmac Nguen (norvég)

KECSKEMÉTI TE
Érkezők: Derekas Zoltán (szabadon igazolhatóként, legutóbb Haladás), Lukács Dániel (Diósgyőri VTK),  Polyák Kristóf (Tiszakécske) 
Távozók: Kiss Bence (Zalaegerszeg), Szalai Gábor (Lausanne-Sport– Svájc), Szuhodovszki Soma (Debreceni VSC), Tóth Barna (Paksi FC)

KISVÁRDA
Érkezők: Andrija Filipovic (horvát, Aktobe – Kazahsztán), Bernardo Matic (horvát, Ordabaszi – Kazahsztán), Wellington Nem (brazil, EC Vitóra – Brazília, szabadon  igazolhatóként)
Távozók: Mihajlo Hotra (ukrán), Czérna Erik (Budafoki MTE)  

MEZŐKÖVESD
Érkezők: Bőle Lukács (Paksi FC), Lucas Hedlund (svéd, szabadon igazolhatóként, legutóbb Utsiktens BK – Svédország), Jairo Samperio (spanyol, szabadon igazolhatóként, legutóbb Honvéd), Szilágyi Szabolcs (Vasas FC), Szolgai Máté (felvidéki, DAC – Szlovákia)
Távozók: Steliano Filip (román, szabadon igazolható)

MTK BUDAPEST
Érkezők: Marin Jurina (bosnyák–horvát, Diósgyőri VTK), Nagy Zsombor (Szeged-Csanád GA)
Távozók: Lehoczky Roland (Tiszakécskei LC), Zuigeber Ákos (Szeged-Csanád GA), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)

PAKSI FC
Érkezők: Tóth Barna (Kecskeméti TE), Kocsis Bence (Budafoki MTE) 
Távozók: Beke Péter (Nyíregyháza), Bőle Lukács (Mezőkövesd), Temesvári Attila (Nyíregyháza), Gyurkits Gergő (pécsi kölcsön után BFC Siófok), Földi Dominik (Szeged-Csanád GA)  Hegedűs János (BFC Siófok), Nagy Richárd (siófoki kölcsön után Szeged-Csanád GA)

PUSKÁS AKADÉMIA
Érkezők: Urho Nissilä (finn, Kuopion Palloseura – Finnország)
Távozók: Dusinszki Szabolcs (román–magyar, Csákvár)

ÚJPEST FC
Érkezők: Albi Doka (albán, KF Tirana – Albánia)
Távozók: Lirim Kastrati (koszovói, Widzew Lódz – Lengyelország), Oliver Jürgens (észt, DAC – Szlovákia), Milos Koszanovics (szerb, Ajman Club – Arab Emírségek, szabadon igazolható), Märten Kuusk (észt, GKS Katowice – Lengyelország), Djordje Nikolics (szerb, Sivasspor – Törökország), Szabó Bálint (Kozármisleny, legutóbb Csíkszereda – Románia)

ZALAEGERSZEGI TE 
Érkezők: Kiss Bence (Kecskemét), Vogyicska Balázs (Ferencváros, az ősszel kölcsönben Soroksár)
Távozók: Daniel Milovanovikj (északmacedón, AP Brera – Észak-Macedónia, szabadon igazolhatóként), Todor Todoroszki (északmacedón, Politechnica Iasi – Románia, szabadon igazolhatóként), Klausz Milán (Szeged-Csanád  GA)

Hivatalosan 2024. január 18-tól február 14. éjfélig tart a téli átigazolási időszak a magyar fociban, így összeállításunk a tegnapi állapotot tükrözi.

 

Borítókép: A Paks és a Ferencváros csatája mindig kiélezett és emlékezetes (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.