Az NB I egyik legolcsóbb keretével vetett véget a Paks a Fradi őszi hegemóniájának

Az ősz legnagyobb meglepetése az NB I-ben, hogy nem a Ferencváros tölti az élen a téli szünetet, hiszen a legutóbbi hat évben ez mindig így volt. Az éllovas Paks vezetőedzője, Bognár György az idei utolsó forduló után a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által alkalmazott fiatalszabály miatt panaszkodott, és hasonló húrokat pengettek meg a szezon végére összeomló Újpest háza táján is. Az ősz a Fradi hullámzó teljesítménye mellett a Fehérvár feltámadásáról is szólt.

2023. 12. 19. 4:47
PAPP Kristóf
Paks, 2023. december 10. A Paksi FC játékosainak gólöröme, köztük a gólszerzõ Papp Kristóf (k) a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Paksi FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt idényben a Fradi volt a bajnok, és semmi nem utalt arra, hogy a most zajló évadban lehet komoly kihívója a zöld-fehéreknek. Elég csak megnézni a keretértékeket, hogy lássuk, papíron mennyire kiemelkedik a mezőnyből a címvédő: az FTC játékosainak összértéke a Transfermarkt adatai alapján 48,2 millió euró, rajta kívül csupán a Fehérvár (11,68 millió) és a Puskás Akadémia (10,95 millió) éri el a nyolc számjegyű összeget. Az ősszel a Fradi nem tudta a pályán érvényre juttatni a fölényét, így nem folytatódott a hat éve tartó sorozata – 2017-től kezdve mindig őszi bajnok volt az együttes.

DIBUSZ Dénes
a Fradi egyik, ha nem a legnagyobb értéke. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt a címet most a Paks szerezte meg, amely egy ponttal megelőzte az FTC-t, noha a második legszerényebb keretértékű (6,63 millió) csapat az élvonalban. vezetésével a tolnaiak erejükön felül teljesítettek, az idei utolsó előtti fordulóban a Fradi 3-2-es legyőzésével biztosították be az első helyet a télre, de az akkor megszerzett négypontos előny egyre olvadt az elmúlt hétvégén, amikor az éllovas simán, 3-0-ra kikapott Fehérváron.

Miért okoz feszültséget a fiatalszabály?

Bognár György pedig kifakadt. A vereség után a fiatalszabályt kritizálta, amely szerinte nem  biztosít versenyegyenlőséget. Miről van szó? Az MLSZ az előző idénytől vezette be a fiatalszabály néven elhíresült ösztönzőrendszert, amelynek célja, hogy elősegítse az U21-es korú labdarúgók szerepeltetését. Pontrendszert vezettek be, minden, a kritériumnak megfelelő játékos percenként tíz pontot gyűjt a klubjának. A maximális támogatási összeg az előző idényben 325 millió forint volt, ennek a teljes lehívásához 29 700 pontot kellett gyűjteni. Ez éppen annyi, mintha egy U21-es magyar fiatal végigjátszaná az idény összes percét.

A Paks célja tulajdonképpen nem a pontszerzés, hanem a pénzszerzés volt Fehérváron. Bognár a kapuban a válogatott kerettag Szappanos Péter helyett a mindössze 19 éves Simon Barnabással kezdett, a védelem jobb oldalán a 20 éves Vas Gábor játszott. Előbbi korábban hat percet védett az NB I-ben, utóbbi pedig csak az első három fordulóban játszott. Bognár szerint szorosabb lehetett volna a fehérvári meccs, ha a legjobb csapattal állnak fel, de a Paks rá van szorulva az anyagi támogatásra, ezért figyelnie kell a fiatalok játékperceire. Ezzel szerinte versenyhátrányba kerülnek azokkal a csapatokkal szemben, amelyek megtehetik, hogy nélkülözik ezt a forrást.

Az NB I állása:

1. Paksi FC                    17 10   4   3    32-21  34 pont
2. Ferencvárosi TC             17 10   3   4    42-19  33
3. Fehérvár FC                 17  9   3   5    36-24  30
4. Puskás Akadémia FC          17  7   7   3    27-20  28
5. Debreceni VSC               17  7   4   6    25-22  25
6. MTK Budapest                17  7   4   6    21-28  25
7. Diósgyőri VTK               17  7   3   7    26-28  24
8. Kecskeméti TE               17  6   3   8    25-29  21
9. Újpest FC                   17  6   3   8    24-35  21
10. Mezőkövesd Zsóry FC         17  4   3  10    17-26  15
11. ZTE FC                      17  4   3  10    21-36  15
12. Kisvárda Master Good        17  4   2  11    19-27  14

Hasonló problémáról beszélt Nebojsa Vignjevics, az ősz végére összeomló Újpest vezetőedzője is. A lila-fehérek a 11. forduló után még a dobogón álltak, aztán az utolsó hat körben mindössze egy pontot szereztek, az elmúlt hétvégén a sereghajtó Kisvárda otthonában kaptak egy négyest. Mi változott? A fiatalszabály feszültséget szült… – Nem teremt igazi versenyhelyzetet a csapatba kerülésért – magyarázta Vignjevics. – Az edzéseken megfelelően dolgoznak a játékosok, de annak, aki a kora vagy nemzetisége miatt kimarad, nehéz elmagyarázni, hogy hiába jobb a másiknál, mégis a kispadon kell üldögélnie.

A Fehérvár feltámadt az év végére

Az Újpesttel ellentétes utat járt be az ősszel a Fehérvár, amely a szezon előtt a főtámogatója kiszállása után mindössze a bennmaradást tűzte ki célnak, ehhez képest a dobogó harmadik fokán tölti a telet. Nem így indult a szezon, négy forduló után még kiesőhelyen állt a csapat, de végül nem küldték el Bartosz Grzelak vezetőedzőt, a türelem pedig kifizetődött. Utolsó hét meccsén veretlen maradt, hatot meg is nyert a Vidi a góllövőlistát tizenegy találattal vezető, a La Ligát is megjárt Kenan Kodro vezérletével.

Kisvárdán nem voltak ilyen türelmesek, ott négy vezetőedző is irányított az ősszel, sorrendben Milos Kruscsics, Gerliczki Máté, Mátyus János, jelenleg pedig Feczkó Tamás. Pozitívan zárta az évet a csapat, az Újpest elleni 4-0-s győzelem reményt ad a folytatásra, de nehéz tavasz elé néz a Kisvárda az utolsó helyről.

Góllövőlista:

11 gólos:
Kodro (Fehérvár)

8 gólos:
Drazic (Mezőkövesd), Varga B. (Ferencváros)

7 gólos:
Katona M. (Fehérvár)

6 gólos:
Ambrose (Újpest), Horváth K. (Kecskemét), Könyves (Paks), Lisztes (Ferencváros), Mance (ZTE)

5 gólos:
Colley (Puskás Akadémia), Ljujic (Újpest), Marquinhos (Ferencváros), Plsek (Puskás Akadémia), Pozeg Vancas (Diósgyőr), Windecker (Paks)

Sokatmondó, hogy a sereghajtó és a másik kiesőjelölt, az utolsó előtti helyen álló ZTE mellett csak a második helyezett Ferencváros váltott edzőt az idei utolsó forduló végéig. A Fradi még Sztanyiszlav vezetésével kezdte a szezont a nemzetközi porondon, de a feröeri Klaksvík elleni BL-selejtezős kudarc miatt ő még az első NB I-es forduló előtt távozott, s korábbi segítője, Máté Csaba vette át az irányítást. Vele szárnyalt a Fradi, mindent egybevetve tíz meccsen kilenc győzelem volt a mérleg, a végül őszi bajnok Paksot például 6-1-re kiütötte augusztusban.

Sztankovics és a Fradi az NB I-ben

A nagyobb névben gondolkodó klubvezetés azonban szeptember elején Dejan Sztankovicsot nevezte ki vezetőedzőnek, aki játékosként BL-győztes volt a José Mourinho-féle Internazionaléval. A szerb a nemzetközi porondon bravúrt aratott, veretlenül jutott tovább a csapattal a Konferencialiga csoportköréből, de a bajnokságban a sérüléshullám olykor kifogott rajta: 13 NB I-es meccsének csak alig több mint a felét, hetet nyert meg eddig, három-három döntetlen és vereség is becsúszott. Emiatt a Fradi hat év óta először nem az élen tölti a telet.

Az előző idény meglepetéscsapata, az ezüstérmes Kecskemét visszaesett, a két újonc, az MTK és a nyáron tizennégy fős légióshadat igazoló Diósgyőr mögé szorult a nyolcadik helyen. Folytatás február első hétvégéjén a 18. fordulóval.

Borítókép: A Paksi FC játékosainak gólöröme, köztük a gólszerző Papp Kristóf (k) a labdarúgó OTP Bank-liga 16. fordulójában játszott Paksi FC–Ferencvárosi TC mérkőzésen a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.