Hogyan teljesített az NB II-es bajnok DVTK eddig az élvonalban?

Hogyan teljesít a másodosztály bajnoka az NB I-ben? A DVTK a hetedik helyről várja a tavaszi folytatást, miután az NB I idei utolsó, 17. fordulójában fordulatos, hatgólos döntetlent játszott a másik újonc MTK-val szombaton. A diósgyőriek pontszámban közelebb állnak a dobogóhoz, mint a kieséshez, és a középmezőnyben elfoglalt helyük reális képet fest az őszükről, amelyben hullámhegyek és -völgyek is voltak.

2023. 12. 17. 6:40
POZEG VANCAS, Rudi
Miskolc, 2023. október 22. A diósgyõri Rudi Pozeg Vancas (j) büntetõrúgásból gólt szerez a labdarúgó OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Diósgyõri VTK - Ferencvárosi TC mérkõzésen a diósgyõri DVTK Stadionban 2023. október 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnokként jutott fel a DVTK az NB I-be az előző idény végén, és éhezték már a sikert a diósgyőri szurkolók, hiszen szeretett csapatuk 2021-ben esett ki az élvonalból, a visszajutás nem jött össze egyből, két évet kellett várni rá. A csapat Kuznyecov Szergej vezetőedző érkezésével állt a helyes útra, aki 2022 augusztusában, az előző, másodosztályú idény ötödik fordulója után vette át az irányítást, és már fordulókkal a bajnokság vége előtt feljutást ünnepelt a csapattal.

KUZNYECOV, Szergej
Kuznyecov Szergej vezetésével az NB I-ben is stabil a DVTK (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A diósgyőri edző ukrán édesapja tagja volt a Ferencváros legendás, 1995 őszén BL-szereplő csapatának, játszott a Real Madrid ellen is. Kuznyecov Szergej így már Magyarországon nőtt fel, magyarnak is vallja magát, a játék szeretetét pedig volt honnan és kitől megtanulnia. Ezt – mármint a játék szeretetét – nem volt rest számonkérni a DVTK játékosain az ősszel.

Kuznyecov Szergej: Élvezni kellene a játékot

Történt, hogy a DVTK szeptemberben simán, 6-2-re győzött a III. Kerület ellen a Magyar Kupában, de az edző a meccs után kritizálta a játékosait.

– Remélem, megértik a játékosok, hogy amikor már 3-0-ra vezetnek, akkor kellene elkezdeniük futballozni, élvezni a játékot, erről beszélünk folyamatosan az edzéseken, a mérkőzéseken, mert ha a csapat élvezi a futballt, akkor a szurkolók is élvezni fogják. Nem nekem kellene hajtani oldalról őket, hanem nekik kellene élvezni ezt a játékot. A meccs után egyből leteremtettem őket, mert nem tetszett, amit láttam – mondta akkor Kuznyecov.

Erősen kezdte a szezont a DVTK

A DVTK a nyáron 14 légióssal erősített az NB I-re, a vezetőedző pedig, aki korábban a görög Panathinaikosz stábjában is dolgozott, profi hozzáállást követel mindenkitől. Az eredmények egyelőre alátámasztják a munkáját, mert az ősszel egyszer sem állt a kilencediknél rosszabb helyen a Diósgyőr a tabellán. Sőt kifejezetten erősen kezdte a szezont a csapat, öt forduló után második volt az NB II bajnoka.

A Diósgyőr helyezései és ellenfelei fordulóról fordulóra az őszi szezonban:

A DVTK őszi teljesítménye.
A DVTK őszi teljesítménye (Fotó: Transfermarkt)

Ugyan a Puskás Akadémia elleni rajt nem sikerült jól, 1-0-s vereség volt a vége, utána négy meccsen három győzelem és egy döntetlen következett, ami a dobogóra repítette a csapatot. Az MTK ellen becsúszott ugyan egy fájó vereség, amit viszont újabb két győzelem követett az előző idény két dobogósa, a Debrecen és a Kecskemét ellen.

Volt egy komoly mélypont

Október elején úgy tűnt, hogy a Kuznyecov vezetésével szárnyaló DVTK az idény meglepetéscsapata is lehet, mint az előző kiírásban az újoncként ezüstérmes Kecskemét volt. Ekkor azonban következett egy hullámvölgy, négy nyeretlen meccs egymás után. Az Újpest, a Fradi és a Fehérvár ellen vereség, a Puskás ellen iksz, a négy találkozón ráadásul csak egy gólt szerzett a DVTK.

SIGÉR Dávid; POZEG VANCAS, Rudi
Rudi Pozeg Vancas a Diósgyőr legeredményesebb játékosa a szezonban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Novemberben, a válogatott meccseket megelőző szünet előtt a Mezőkövesd elleni megyei rangadón tört meg a jég egy 2-0-s győzelemmel, a szezon utolsó szakasza pedig vegyes képet mutatott, ami az MTK elleni hazai 3-3-as döntetlennel zárult szombaton.

Keretérték alapján is a helyén van a Diósgyőr

A Diósgyőr a Transfermarkt adatai alapján a 7,35 millió eurós keretértékével a nyolcadik helyen áll az NB I mezőnyében, így a tabellán elfoglalt hetedik helye ettől pozitív irányba tér el. Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy nagyjából a helyén van a csapat. Ha így folytatja, kiesési gondjai aligha lesznek, jelenleg tíz ponttal előzi az utolsó kettőt (ez legrosszabb esetben is hétre csökkenhet a forduló végére). Ha úgy nézzük, a dobogóhoz közelebb áll a DVTK, a harmadik helytől csak hat pontra van. 

A játékosok közül kiemelkedik az egyik nyári szerzemény, az egyszeres szlovén válogatott Rudi Pozeg Vancas, aki az öt NB I-es góljával és négy gólpasszával a legeredményesebb a keretben.

Most következik a téli szünet, az NB I következő, 18. fordulóját február elején rendezik, amelyben a Diósgyőr a közvetlen rivális otthonában, Debrecenben, keleti rangadón kezdi meg a tavaszi szezont. Az a meccs rögtön hatással lesz arra, hogy inkább hátra, vagy inkább előre kell majd figyelni a folytatásban.

NB I, 17. forduló:

Szombat:
Fehérvár FC–Paksi FC 3-0 (2-0), Sóstói Stadion, 4078 néző, jv.: Bogár, gólszerzők: Katona M. (1.), Kodro (20., 68.)
Kisvárda Master Good–Újpest FC 4-0 (1-0), Várkerti Stadion, 1815 néző, jv.: Rúsz, gólszerzők: Ilievski (34., 53.), Navratil (46.), Nikolov (67.)
Diósgyőri VTK–MTK Budapest 3-3 (1-1), Miskolc, 3412 néző, jv.: Pintér, gólszerzők: Szatmári (32.), Hej (77., öngól), Franchu (79.), illetve Stieber (19.), Antonov (64.), Végh (82.)

Vasárnap:
Kecskeméti TE–Debreceni VSC 13.30
Ferencvárosi TC–Zalaegerszegi TE FC 16.00
Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd Zsóry FC 18.00

Borítókép: A Diósgyőr a Fradi elleni rangadón is gólt szerzett (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.