Gólokkal és gólpasszokkal is öregbítette a hírnevét a magyar légió

A múlt héten sok jó hírt kapott Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a keretébe tartozó légiósokról. A többségük elég sokat játszott, néhányan azonban főszerepet is vállaltak csapatuk mérkőzésein. Gazdag Dániel például gólpasszokat adott és gólt is szerzett, Sallai Roland pedig a Freiburg hőse volt az Euroligában a két találatával.

2024. 02. 26. 5:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akadt olyan nap a héten, hogy ne röppent volna fel hír állapotáról: játszik vagy sem az angol Ligakupa döntőjében? Vasárnap délután aztán kiderült, a sérüléséből még nem épült fel annyira, hogy pályára léphessen, így a Liverpool nélküle győzött 1-0-ra a Chelsea ellen a hosszabbításban, és ezzel Szoboszlai Dominik megszerezte angliai pályafutásának első trófeáját. A többi csapat, így Bournemouth-a a Premier League-ben játszott ezen a hét végén, a magyar válogatott védő az idén először kezdett, csapata egyik legjobbja volt, és 88 percet töltött el a gyepen a Manchester City ellen 1-0-ra elveszített találkozón.

Kerkez Milos jól tért vissza a kezdőcsapatba. Fotó: EPA/Ash Allen

Bemutatkozott új csapatában Callum Styles, aki néhány hete szerződött a Championshipben, azaz az angol másodosztályban szereplő Sunderlandhez, ám vakbélműtétje miatt eddig nem játszhatott. Most a Swansea egy 2-1-es sikerrel elvitte a három pontot, a magyar válogatott középpályás pedig kezdőként kereken hatvan percet tölthetett el a pályán.

Több remek hír is érkezett a Németországban futballozó légiósokról. A Freiburg az Európa-liga playoffjában a francia Lens együttesét fogadta, a vendégek már 2-0-ra vezettek, ám szépített, majd a 92. percben ki is egyenlített , a hosszabbításban újabb gólt lőtt a német csapat, és 3-2-es győzelmével a tizenhat közé jutott, a kispadról nézte a találkozót. Vasárnap este a Freiburg az Ausburg vendégeként vezetésről kapott ki 2-1-re, Sallai Roland és Szalai Attila sem kezdett, előbbi a 66. percben beállt.

 

Schäfer reklamált a góljáért

Maradva a német Bundesligánál, az Union Berlin Schäfer Andrást végig bevetve látta vendégül a Heidenheimet, 2-2 lett a végeredmény, a magyar válogatott középpályás lőtte csapata második gólját. Igaz, a lövése megpattant egy csapattársán, úgy kötött ki a labda a kapuban, és a játékvezető ezért először nem neki akarta adni a gólt, Schäfer azonban kireklamálta az igazát . végre visszakerült az RB Leipzig kapujába, ám a Bayern ellen Münchenben mégsem ő védett, mert meghúzódott a hasfala. végig ott volt a lipcsei csapatban, amely 2-1-re elveszítette a rangadót.

Dárdai Palkó ellen csúnya szabálytalanságot követtek el. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

A német másodosztályban a Hertha a Braunschweig otthonában 1-1-et ért el, Dárdai Márton és Dárdai Bence sérülés miatt nem került be a keretbe, Dárdai Palkó viszont kezdett, ám a 79. percben egy ellene elkövetett, piros lapot érő szabálytalanság után le kellett cserélni, annyira fájt a térde. A Hamburg otthon legyőzte 1-0-ra az Elversberget, Németh András a 75. percben állt be.

A francia élvonalban a Le Havre a saját pályáján kapott ki 2-1-re a Reimstől, Loic Nego kezdőként 75 percet kapott. A svájci Servette két meccset is játszott a héten, előbb idegenben legyőzte 1-0-ra az Európa-liga playoffjában a bolgár Ludogorecet, Bolla Bendegúz az 56. percig lehetett tevékeny részese a továbbjutást jelentő sikernek, majd vasárnap bajnoki találkozón a Young Boysot is idegenben múlta fel ugyancsak 1-0-lal, a magyar védő ezúttal a kispadot koptatta. A Lausanne Szalai Gáborral a védelmében otthon játszott 1-1-et a Winterthurral.

 

Európán kívül is jeleskedett a légió

A török Süper Ligben a Samsunspor 3-0-ra legyőzte a Rizesport, amelyben Mocsi Attila kezdőként nyolcvan percet játszott. A román élvonalban vitézkedő Sepsi OSK a hét elején hazai pályán 1-0-ra kikapott a Farul Constantától, Kecskés Ákos végigjátszotta a mérkőzést, Varga Kevin a 77. percben állt be csereként, Varga Roland sérült, vasárnap pedig ugyancsak a saját stadionjában 0-0-s meccset játszott az Universitatea Cluj együttesével, ezen a találkozón Kecskés Ákost a szünetben váltotta Varga Kevin, Varga Roland a kispadon ült. Horvátországban Kleinheisler László a 68. percben állt be a Hajduk Splitbe, amely 1-1-gyel hozott el pontot a Varazdintól.

Mocsi Attila helye biztos a csapatában. Forrás: Caykur Rizespor

Az európai másodosztályok közül a hollandban a Den Bosch Hegyi Krisztiánnal a kapuban 3-0-ra kikapott a De Graafschap vendégeként, Belgiumban a Lommel Vancsa Zalán szolgálataira végig igényt tartva 1-1-re végzett a Gent II stadionjában. Az olasz Serie B-ben ott volt a Modenából 0-0-lal hazautazó Speziában, ahogy a Comóban 1-1-t játszó Parma is végig a soraiban tudhatta Balogh Botondot.

Európán kívül is jeleskedett a légió a múlt héten. Az ázsiai Bajnokok Ligájában a dél-koreai Ulszan Hyundai Ádám Martint a 64. percig bevetve idegenben is legyőzte 2-1-re a japán Kofut, és ezzel a nyolc közé jutott. A héten megkezdődött az észak-amerikai profi liga, az MLS, de a Philadelphia Union a rajt előtt a CONCACAF Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében volt érdekelt. A Costa Rica-i Saprisa elleni párharc első mérkőzésén 3-2-re nyert idegenben, adta a gólpasszt a második és a harmadik találatnál. Vasárnap aztán a bajnoki meccsen már eredményes is volt, hazai pályán az ő góljával lett 2-2 a végeredmény a Chicago Fire ellen. A Kansas City a Houston Dynamo vendégeként játszott 1-1-et, Sallói Dániel kezdett, és 86 percet töltött a pályán.

 

Borítókép: Gazdag Dánielt okkal ünnepelték többször is a csapattársai (Fotrrás: Facebook/Philadelphia Union)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.