Két magyar érem a nap termése az Európa-bajnokságon

Muszukajev Iszmail és Bajcajev Vlagyiszlav is bronzérmet szerzett szombaton a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Forrás: MTI2024. 02. 17. 20:09
MUSZUKAJEV Iszmail
Belgrád, 2023. szeptember 19. A magyar színekben versenyzõ, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail, miután gyõzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FTC világ- és Európa-bajnok klasszisa, Muszukajev Iszmail a 65 kg-ban aratott tavalyi vb-címével olimpiai kvótát szerzett, a román fővárosban pedig egy súllyal feljebb indult. A pénteki előcsatározások során Muszukajev két sima győzelemmel jutott elődöntőbe, melyben az örmény Arman Andreaszjannal fordulatos mérkőzést vívott, és hiába vezetett 5-0-ra, riválisa fordítani tudott ellene.

A pénteki elődöntőben Muszukajevet ápolni kellett, ám a szombati helyosztóra ki tudott állni a francia színekben versenyző Seyfulla Itaev ellen. A mérkőzést óvatosan kezdte a 31 éves magyar sportoló, a francia viszont érezhetően tartott tőle és nem mert kockázatot vállalni. Muszukajev aztán negyven másodperc után döntött úgy, hogy támadásba lendül és villámgyors mozdulatsorral derékra támadott, majd riválisa lábára fogott és mögé került (2-0). Az akciót nem tudta folytatni a magyar, aki úgy tűnt, megelégedett kétpontos vezetésével. Az első menet így szinte eseménytelenül telt el, a meddő küzdelmet kétszer Muszukajev állította meg, mivel riválisa a szemébe nyúlt.

A második menetben Magyarország második szabadfogású világbajnoka gyakorlatilag csak azzal foglalkozott, hogy riválisa ne tudjon akciót csinálni rajta, akkor sem indított, amikor a bírók passzivitás miatt figyelmeztették és elindították a harminc másodpercet (2-1). Az utolsó másfél percben a francia láthatóan nagyon igyekezett, de akcióra esélye sem volt, ez pedig azt jelentette, hogy Muszukajev bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

Muszukajev Iszmail 2022-es Eb-diadala után most másodszor állhat fel kontinensbajnoki dobogóra, egyúttal a magyar küldöttség második érmét szerezte Bukarestben, ahol Nagy Bernadett csütörtökön a 76 kilogrammban lett harmadik.

 

 

Bajcajev Vlagyiszlav is bronzérmes

Az északoszét származású Bajcajev Vlagyiszlav pénteken csak a negyeddöntőben kezdte meg a szereplését, miután a nyolcaddöntőben a mellé sorsolt kétszeres olimpiai bajnok orosz Abdulrasid Szadulajev nem kapott beutazási engedélyt. Bajcajev az első meccsén magabiztos győzelmet aratott, az elődöntőben azonban összességében simán kikapott az azeri Magomedkhan Magomedovtól.

Bajcajevnek a szombati helyosztón a szlovák színekben versenyző Batyrbek Tcakulov ellen volt lehetősége javítani. A két birkózó jól ismeri egymást és talán éppen ezért rendkívül óvatosan, minimális kockázatot sem vállalva küzdötték végig szinte az egész mérkőzést.

Az első menetben gyakorlatilag még akciókezdeményt sem láthattak a nézők, a szakasz egyetlen pontját pedig a kicsit kevésbé passzívnak látott Bajcajev kapta.

A második szakaszban sem változott a meccs képe, a bírók pedig visszaintették Bajcajevet, aki fél perccel később már hátrányban volt riválisa később szerzett pontja miatt. Ekkor a magyar birkózó aktívabbá vált, egyértelműen ő kereste a fogást, a támadás lehetőségét, a szlovák rivális pedig látványosan defenzíven küzdött, amit a bírók ismét figyelmeztetéssel büntettek, harminc másodperc után pedig így újra Bajcajev vezetett (2-1).

Ezek után Tcakulovnak ötven másodperce sem maradt már az akcióra, ennek ellenére egészen 5:52 percig várt, mire megindított egy lábra támadást, azt viszont ellenfele egy szép billentéssel megkontrázta (4-1), amivel bebiztosította bronzérmét.

 

Borítókép: Muszukajev Iszmail (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.