Esélyleső: hogyan tovább az olaszok elleni drámai győzelem után?

Varga Zsolt az olaszok elleni mérkőzés előtt azt hangoztatta, nem is annyira az eredmény fontos, mint a játék, majd utána is inkább szakmázott, sportszerűen elismerve, hogy a magyar válogatott nem játszott igazán jól. Mi megtehetjük, hogy bátrabban fogalmazzunk, mint a szövetségi kapitány: a magyar válogatott útja lényegében ki van kövezve egészen az elődöntőig a Dohában zajló világbajnokságon.

2024. 02. 08. 5:20
MANHERCZ Krisztián; ANGYAL Dániel
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A továbbjutás nem forgott, nem foroghatott veszélyben, egy csoportmeccs nem lehet inger a magyar válogatottnak, a világbajnokság érdemben az egyenes kieséses szakasszal kezdődik. Jól ismerjük ezeket a közhelyszerű, mégis igaz megállapításokat. Az olaszok felett ötméteres párbajban, újabb remeklésével kivívott 15-14-es diadal fölött mégis érdemes kicsit hosszabban elidőzni.

VARGA Zsolt, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Varga Dénes, negyeddöntő, esélyek
és a játékosok teljes egységben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Varga Zsolt nem bújt ki a bőréből, a rá jellemző szakmai aprólékossággal értékelte a találkozót. 

– Bár az elején két negyeden keresztül jó volt a védekezés, összességében nem jó játékkal nyertünk – mondta ki sportszerűen a lényeget rögtön az elején, majd kiemelte, hogy a hajrában kétgólos hátrányól az egyenlítés mennyire fontos lélektanilag.

 

Varga Zsolt: Az ilyen siker erőt ad

– Az ilyen meccseken keresztül leszünk újra egységes csapat – jelentette ki, nem véletlenül jövő időt használva, mert szerinte a csapat még közel sincs százszázalékos állapotban.

Hozzátehetjük, igazán biztató, hogy a magyar válogatott a csúcsformától elmaradva is legyőzte a világ egyik legjobb csapatát, Olaszországot. 

– Támadásban sokszor lassan értünk fel, nem találtuk azokat a pontokat, ahol meg tudtuk volna őket törni, nyilván ők is sokat készültek belőlünk. Ugyanakkor dolgozunk tovább, az elmúlt hetekben inkább a védekezésen volt a hangsúly, látjuk, min kell változtatni – szakmázott tovább a szövetségi kapitány, majd az értékelésébe ismét beleszőtt egy lélektani elemet:

– Az, hogy ilyen körülmények között nyertünk, hogy visszajöttünk másfél perccel a vége előtt, nagyon sok erőt adhat.

Röviden összefoglalva: a magyar válogatottnak még javulnia kell, képes is erre, annál is inkább, mert az olaszok elleni sikerből erőt lehet meríteni.

Nehéz lenne vitatkozni az elmondottakkal.

 

Ausztrália vagy Franciaország következhet a negyeddöntőben

S akkor következzen az, amit az érintettek sohasem szeretnek igazán: az esélylatolgatás. 

Nos, az olaszok elleni győzelemnek hatalmas jelentősége van. Először is, a magyar válogatott egyből ott van a legjobb nyolc között, mentesül a nyolcaddöntő alól, ahol amúgy valószínűleg az Egyesült Államok lenne az ellenfél.

Ám ennél kicsit messzebbre is tekinthetünk. A keddi negyeddöntőben a mieink az A csoport harmadik és a B csoport második helyezettje közötti nyolcaddöntő győztesével találkoznak, tehát várhatóan az Ausztrália–Franciaország meccs nyertesével.

Immár Varga Dénessel kiegészülve. Javuló formában. Mi kimondhatjuk azt, amit az érintettek vonakodva sem: nem lehet akadály. S utána következik az elődöntő. A papírforma alapján a Szerbia–Horvátország párharc nyertesével. Na, az már kemény diónak ígérkezik.

Ennyire viszont tényleg nincs értelme elkalandozni. Egy nap pihenő után jön a Kazahsztán elleni lőgyakorlat, majd három nap pihenő. S csak aztán a negyeddöntő.

Borítókép: Manhercz Krisztián és Angyal Dániel katartikus állapotban az Olaszország elleni győzelem után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.