Ez ám a bizalom: Varga Dénes az olaszok ellen sem játszik!

Kisebb betegségből felépülve Varga Dénes kedden elutazik és meg is érkezik a világbajnokság helyszínére, Dohába, de miként a magyar víziabda-válogatott szövetségi kapitánya a Románia elleni győzelem után elárulta, a csapat doyenje szerdán Olaszország ellen sem játszik. Magyar pólós, sőt magyar sportoló elvétve élvez olyan bizalmat, mint Dumi, azaz Varga Dénes.

2024. 02. 06. 8:59
Varga Dénes
Fotó: MVLSZ/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megkaptuk az orvosi beleegyezést, az „okét” arra, hogy jöhet holnap, meg is érkezik. Nyilván, miután az elmúlt napokban nem mehetett vízbe, nem edzhetett és nem dolgozott a csapattal együtt, ezt a következő napokban pótolni kell – mondta Varga Dénesről a Románia elleni nyitómeccsünk után Ebben egyfelől nincs semmi különös és újdonság, hiszen Dumi becenevű pólósunk az eredeti terveknek megfelelően száll repülőre kedden. Ám azt gondolhattuk, a pályafutása tizedik vb-jére készülő világklasszis az Olaszország elleni csoportrangadón már ott lesz a csapatban, a szövetségi kapitány szavai azonban kétséget ébresztettek.

Varga Dénes, Varga Zsolt, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Doha, keret, beteg,
(a kép jobb szélén) a Franciaország elleni felkészülési meccsen még játszott. Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

– Ez azt jelenti, hogy nem játszik az olaszok ellen? – tették fel Varga Zsoltnak a tisztázó kérdést a vegyes zónában a Vlv.hu beszámolója szerint.
– Igen, azt. Sokat hagyott ki, és a sérülésveszély miatt is azt gondolom, hogy sokkal fontosabb, hogy beépítsük újra őt a csapatba – becsületére legyen mondva, ahelyett, hogy sejtelmesen elkente volna a választ, a magyar válogatott szakvezetője őszintén felelt.

Varga Dénes egy hétig van távol

Varga Dénes tehát az első után a második mérkőzésünkön sem szerepel a világbajnokságon. Ez pedig felvet néhány további kérdést.

A magyar válogatott azzal a céllal vágott neki a tornának, hogy legkevesebb bejut a legjobb négy közé, s ha ezt teljesíti, akkor hat vagy hét mérkőzést vív a vb-n, attól függően, hogy a csoportban az első vagy a második helyen végez, tehát kell-e nyolcaddöntőt játszania vagy sem.

Varga Dumi ebből a hat vagy hét meccsből kettőt biztosan kihagy. A Románia és Kazahsztán elleni találkozónak persze nincs különösebb súlya, úgy is kalkulálhatunk, hogy négy vagy öt fontos meccsből egyen nem szerepel.

Onnan is közelíthetünk, hogy a magyar válogatott vezére két hete, a Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen még szerepelt, ám már múlt hét szerdán sem edzett együtt a többiekkel, akik pénteken elutaztak, tehát durván egy hetet hagy ki a közös munkából úgy, hogy ennek az időszaknak megint csak durván a fele már a világbajnokságra esik.

 

Varga Zsolt szombaton módosíthatta volna a keretet

Varga Zsoltnak szombaton, már a vb helyszínén, a technikai értekezleten lett volna lehetősége arra, hogy betegségre hivatkozva módosítsa a benevezett keretet. Nem tette. Pedig akadt volna helyettes, többek között két olyan játékos (Molnár Erik, Vigvári Vendel), akik a nyáron tagjai voltak a vb-aranyérmes csapatnak.

A leírtakból arra a következtetésre is juthatnánk, túlzott kockázatvállalás, hogy a kapitány kitart Varga Dénes mellett. Véletlenül sem ezt akarjuk sugallni. Ellenkezőleg: ez ám a bizalom jele! Amennyiben Varga Dénesnek szemernyi kételyei voltak afelől, 36 évesen kell-e még erőlködnie, nos, ennél egyértelműbb visszajelzést nem kaphatott.

Szükség van rá, méghozzá a legfontosabb mérkőzéseken. 

Reméljük, majd csak a jövő keddi negyeddöntőben, azaz a társak szerdán nélküle is legyőzik Olaszországot.

Borítókép: Varga Dénes (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.