Vb-rangadó: nekünk fontos lépés, az olaszoknak egyenesen válaszút

Az első rangadó, az első igazi tétmeccs. Röviden így jellemezhetjük a szerdai Magyarország–Olaszország csoportmérkőzést a Dohában zajló vízilabda-világbajnokságon. Ez persze árnyalható, miként a két szövetségi kapitány meg is tette. Varga Zsolt csupán fontos lépésként, Alessandro Campagna viszont egyenesen válaszútként jellemezte a találkozót. Érthetően. A mieinken nincs különösebb nyomás, Varga Zsolt azt is megteheti, hogy még erre a meccsre sem nevezi be Varga Dénest, az olaszok viszont olimpiai kvótáért hajtanak a vb-n.

2024. 02. 07. 5:00
Nagy Ádám, Varga DÉnes, Varga Zsolt, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Doha, Olaszország, rangadó, kvóta
Fotó: MVLSZ/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Olaszország a D csoport két favoritja, a másik két csapat, Románia, illetve Kazahsztán elleni mérkőzés eredményből nincs értelme messzemenő következtetést levonni. A románok erősebbek, mint a kazahok, egyrészt ez a magyarázat, hogy az első fordulóban mi csak 15-8-ra nyertünk ellenük , az olaszok viszont 33-3-ra lemészárolták az európaiként jegyzett ázsiaiakat. Másrészt a mieink nem szakadtak meg, miként is megjegyezte, több hibát is elkövettek, az olaszok viszont már az első meccsükbe beleadtak apait-anyait, különösen a 7-7 gólig jutó Fondelli és Cannell volt elemében.

Nagy Ádám, Varga Dénes, Varga Zsolt, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Doha, Olaszország, rangadó, kvóta
Varga Zsolt és a játékosai egy irányba hajolnak, egy irányba húznak. Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

Nem véletlenül hajtottak az olaszok. A szövetségi kapitányuk pontosan ezt kérte tőlük, azt sem elhallgatva, természetesen a rangadóra hangolnak.

Campagna: Készen állunk a csatára

– Rögtön az elején koncentrációt kértem, és a fiúk jól reagáltak, főleg védekezésben. A Magyarország elleni kulcsmérkőzés előtt először is teszteltük a medenceviszonyokat. Ezekért a meccsekért élünk, készen állunk a csatára, válaszút előtt állunk a tornán – fogalmazott Alessandro Campagna az olasz szövetség honlapjának.

A két csapat tavaly nyáron, a fukuokai világbajnokságon elkerülte egymást – a mieinké lett az arany, az olaszok a negyeddöntőben 7-6-ra kikaptak a spanyoloktól és végül ötödikként zárták a tornát –, a januári Európa-bajnokságon viszont kétszer is találkozott. A csoportkörben a magyar válogatott általános megdöbbenésre 10-5-re elverte ellenfelét, a bronzmeccsen aztán az olaszok alaposan visszavágtak (12-7).

 

Ma is bánják az olaszok Di Fulviót és Di Somma pihentetését

A plusz ötről mínusz öt néhány nap leforgása alatt nehezen indokolható, mégis van rá logikus magyarázat: egyrészt az Eb végére a magyar játékosok jelentős része lebetegedett, másrészt az olaszok a csoportmeccsen pihentették Francesco Di Fulviót és Edoardo Di Sommát, amit talán még ma is bánnak, mert így nehezebb ágra kerültek, s az Eb-n nem szereztek olimpiai kvótát.

Az esélylatolgatáskor Varga Zsolt érthetően az Európa-bajnokságból indult ki.

– Szeretném látni, hogy egy ilyen nagy csapat ellen mire vagyunk képesek. Az olaszokkal az Eb-n találkoztunk, de nagyon más helyzetben. Azt szeretném látni, hogy ez a rendszer, amit használunk, hogyan tud működni.

Egyébként én úgy gondolom, hogy nem dől el semmi az olaszok elleni mérkőzésen, maximum a könnyebb vagy nehezebb ág kérdése

jegyezte meg a szövetségi kapitány, hozzátéve, szerinte az olaszokat jobban fenyegeti, hogy a torna végére elfáradnak, mint az ő csapatát. 

– Nagyon fontos lépés, abszolút készülünk rá, már jó pár napja, lehet azt mondani, hogy hete, mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobb legyen az eredmény az olaszok ellen. De ami a legfontosabb: magát a játékot, a játékstruktúránkat hogyan tudjuk végigvinni, egyre kevesebb hibával – folytatta Varga Zsolt, amiből azt szűrhetjük le, nem esik kétségbe, ha netán vereséget szenvednénk az olaszok ellen.

 

Varga Dénesnek még idő kell

Ugyanerre a következtetésre juthatunk abból is, hogy a kapitány még Olaszország ellen sem veti be Varga Dénest. Miként már megírtuk, a tizedik vb-jén részt vevő klasszis betegség miatt egy hetet kihagyott a közös munkából, kedden ugyan megérkezett Dohába, de Varga Zsolt szerint még időre van szüksége, hogy felvegye a ritmust, ezért még pihenteti.

Varga Dumi jobb napjain egyedül is képes eldönteni mérkőzéseket, de rajta kívül is bőven akad meghatározó játékos a csapatban, csak az ő távollétén nem múlhat a remélt győzelem. történetesen az Eb-n is igazolta, hogy irányítóként ő is a világ legjobbjai közé tartozik. Alighanem az olaszok is tisztelik őt, az Európa-bajnokságon, a csoportmeccsen az utolsó pillanatokban lőtt góljával mindenesetre ő volt a végzetük.

18:30, M4 Sport: Magyarország-Olaszország férfi vízilabda mérkőzés (világbajnokság, D csoport)

Borítókép: Mint általában, irányítóként Nagy Ádám lehet helyettese (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.