Eljátszadoztunk a románokkal, de mit mondjunk az olaszokról?

A magyar vízilabda-válogatott bemutatkozásképpen 15-8-ra legyőzte Romániát a Dohában megkezdődött világbajnokságon. A két csapat, ahogy előre sejtettük, nem volt egy súlycsoportban, de legalább a találkozó nem fulladt bohózatba, mint előtte az olasz–kazah meccs. Szerdán más szint, más inger következik Olaszország ellen, akkor máris a nyolc közé jutás lesz a tét.

2024. 02. 05. 19:35
ZALÁNKI Gergõ
Vizes vb - Férfi vízilabda Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány eredmény a nap korábbi mérkőzéseiről: Spanyolország–Dél-afrikai Köztársaság 21-5, Görögország–Kína 24-6, valamint a magyar válogatottat is érintő D csoportban Olaszország–Kazahsztán 33-3. Utóbbi azt jelenti, hogy a percenkénti gólritmusra az olaszok még rá is tettek egy ráadást. Évek óta mantrázzuk, hogy vízilabdában is egyre tömörebb a nemzetközi élmezőny, annyira azonban még nem, hogy a csupán tizenhat résztvevővel zajló világbajnokságról ne lógna ki néhány csapat bántóan.

Német Toni, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Doha, Románia, Zalánki Gergő.
Német Toni látványos mozdulattal szerez gólt Románia ellen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Románia ellen a mieinktől ilyen kiütéses, sőt megalázó győzelmet nem, magabiztosat viszont mindenképpen elvárhattunk. Ennek megfelelően szerzett vezetést, utána aztán a románok kisebb meglepetésre fordítottak 2-1-re. Ijedtségre persze nem volt ok, pólóban a jelentős tudáskülönbség rendre érvényesül. Úgy is elhúzott a magyar válogatott 5-2-re, hogy akadt néhány rossz megoldás: Manhercz kétszer is a kapufát találta telibe, Vigvári mellé ejtett, továbbá Fekete és Tátrai első lövése sem sikerült. A második negyedben 5-2-ről még feljött a két magyarral, Vancsik Leventével és Belényesi Dáviddal felálló román válogatott, de aztán Zalánki belelendült, két szép távoli lövése másokban is levitte a lámpalázat, s zsinórban szerzett öt góllal félidőre eldőlt a mérkőzés (10-4).

A folytatás már inkább csak edzőmeccsnek illett be, Zalánkiék óhatatlanul visszavettek, így a harmadik negyedben egy góllal csökkent a különbség (12-7). az utolsó negyedre helyére ennek ellenére beküldte Bányai Márkot, így a másik két vb-újonc, Kovács Péter és Tátrai Dávid mellett ő is bemutatkozott a világbajnokságon. A zárónegyedben ismét nyílt az olló, a magyar válogatott végül 15-8-ra nyert.

Csoportrangadó, Varga Dénesre várva

Ha mindenáron a pozitívumokat akarjuk kiemelni, akkor a mieink felkészülését jobban szolgálta ez a találkozó a szerdai rangadóra, mint az olaszokét a kazahok elleni fürdőzés. Olaszország ellen nem csupán csoportrangadót vív Varga Zsolt csapata, ahogy előre tudtuk, az első hellyel együtt közvetlenül a nyolc közé jutás lesz a tét. Remélhetőleg már Varga Dénessel kiegészülve, aki kisebb betegség miatt hétfőn még Budapestről drukkolt a társaknak, de kedden útnak indul és a szerdai meccsre már befut Dohába.

 

Varga Zsolt: Tipikus nyitómeccs volt

– Nyitómérkőzés volt hibákkal, kevésbé jó megoldásokkal együtt. Ami érthető, azért is, mert néhányan pályafutásuk első vb-meccsét játszották. Akadtak jó periódusok, s kevésbé jók is, amikor többet hibáztunk, mint amennyit szerettem volna – értékelte a mérkőzést Varga Zsolt szövetségi kapitány, hozzátéve, a hétfői meccsek alapján nehéz lenne megjósolni, mire számíthatunk az olaszoktól. 

Kedden a hölgyek következnek, Szingapúr nem jelenthet különösebb ingert.

Vízilabda-vb, férfiak, D csoport, 1. forduló:
Magyarország–Románia 15-8 (5-2, 5-2, 2-3, 3-1)
Magyar gólszerzők: Vámos, Zalánki 3-3, Manhercz, Nagy Á., Jansik Sz. 2-2, Német, Fekete, Angyal 1-1

Borítókép: suhintott két szép gólt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.