Vezére nélkül kezdi meg a vb-t a magyar válogatott

A hölgyek után hétfőn a férfiak is megkezdik szereplésüket a dohai vízilabda-világbajnokságon. Románia lesz a magyar válogatott első ellenfele 18.30-tól, soraiban két magyar játékossal, Belényesi Dáviddal és Vancsik Leventével, akiket persze nem kell bemutatni a mieinknek, jelenleg ugyan Nagyváradon pólóznak, de korábban éveken át Magyarországon szerepeltek. Varga Zsolt az első meccsen nem számíthat a betegeskedő Varga Dénesre, de Románia ellen a pályafutása tizedik vb-jére készülő klasszis nélkül is elvárható a magabiztos győzelem.

2024. 02. 05. 4:45
Zalánki Gergő, Bányai Márk, DOha
Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már a szerdai nyílt edzést is kihagyta fülgyulladás miatt a Duna Arénában, pénteken pedig nem utazott el a többiekkel Dohába. A világbajnokság helyszínén a szombati technikai értekezleten még lett volna lehetőség a keret megváltoztatására, de szövetségi kapitánnyal az élen a magyar vízilabda-válogatott vezetői úgy döntöttek, kitartanak a csapat doyenje mellett. Dumi várhatóan kedden vagy szerdán érkezik meg Dohába, a Románia elleni, hétfői nyitómeccsünket tehát mindenképpen kihagyja, de szerdán Olaszország ellen akár már játszhat is pályafutása – még kimondani is sok – tizedik világbajnokságán. Ennél többször egyetlen játékos szerepelt vb-n: Felipe Perrone, a spanyol válogatott brazil származású, még szintén aktív pólósa a tizenkettedik tornájára készül.

Varga Dénes, Dumi, Belényesi Dávid, vízilabda vb, doha, magyar vízilabda-válogatott, Románia, himnusz, Vancsik Levente, Bányai Márk
Varga Dénes Belényesi Dávid mellett lő kapura. Forrás: Vlv.hu

Románia ellen persze a zágrábi Eb-n látott csikócsapattól is elvárható lenne a magabiztos győzelem, hát még a világbajnokságra nevezett együttestől. A mérkőzés sokkal inkább a felkészülést szolgálja az Olaszország elleni találkozóra, aminek viszont már komoly tétje van. Románia és Kazahsztán aligha szól bele a versengésbe, a magyar és az olasz válogatott egymás ellen dönt a csoport első helyéről, ami egyenesen ágon a legjobb nyolc közé jutást jelenti.

 

Két magyar a román válogatottban

A mieink az elmúlt napokban a helyi körülményekkel ismerkedtek, a fotózkodás is a kötelező programok közé tartozott, az erről készült videó megtekinthető a Magyar Vízilabda-szövetség Facebook-oldalán. A Románia elleni mérkőzés is még az akklimatizáció jegyében zajlik. A románok újabban feljövőben vannak, hosszú idő után világversenyen ismét bejutottak a legjobb nyolc közé, igaz, a zágrábi Eb-n végül nyolcadikak lettek. A fejlődésben annak is szerepe lehet, hogy az aradi születésű Vancsik Levente után a Nagyváradi VSK másik magyar játékosa, Belényessi Dávid is elfogadta a román szövetség, illetve a jelenlegi szövetségi kapitány, a korábbi olasz válogatott kiválóság, Bogdan Rath invitálását.

A magyar válogatott játékosainak egyiküket sem kell bemutatni. Vancsik Levente is lehúzott két idényt a magyar válogatottban, Belényesi Dávid pedig 2018–2023 között a Szolnoki Dózsa, majd az UVSE pólósa volt, csak tavaly nyáron igazolt haza, Nagyváradra. A magyar válogatott elleni mérkőzés természetesen mindkettőjüknek különleges.

A magyar himnusz nekik is szól

Vancsik Levente, Belényesi Dávid
Belényesi Dávid és Vancsik Levente, a román válogatott két erőssége. Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– Kavarognak bennünk az érzések, amikor a Himnuszt hallgatjuk. Számunkra ugye mindkét himnusz mond valamit, úgy a román, mint a magyar, éppen ezért megpróbáljuk mindig a legjobbat kihozni magunkból. Dáviddal együtt meg akarjuk mutatni, hogy mi most képviselünk egy országot, de büszkék vagyunk arra is, hogy magyarok vagyunk – beszélt erről a termetes, több mint két méter magas center, Vancsik Levente az erdélyi Krónikának.

A kapás- és rossz kéz oldalon is bevethető Belényesi Dávid pedig ennél is többre tör, nem mondott le arról, hogy egyszer a magyar válogatottban szerepeljen.

– A jelenlegi játéktudásom alapján nem volt várható meghívás a magyar felnőtt nemzeti csapatba. Úgy gondolom, hogy ha a felnőtt román válogatottban megfelelő fejlődést érek el, akkor azért fel tudom hívni magamra a magyar szakvezetők figyelmét is, tehát a magyar válogatottságról nem mondtam le véglegesen. Az számomra egy álom, életcél, amihez talán ezen a kacskaringós úton keresztül juthatok majd el egyszer – árulta el a Vlv.hu-nak még tavaly nyáron.

 

Bányai Márk is nagyváradi

S hogy tovább színesítsük a képet: a románoknak akár klasszis magyar kapusuk is lehetne, hiszen Bányai Márk Nagyváradon született. Igaz, a magyar válogatott második számú kapusának csupán ennyi az erdélyi kötődése, ő már Magyarországon nevelkedett és kezdett el pólózni anno 2009-ben.

Borítókép: lő kapura Bányai Márknak a magyar vízilabda-válogatott edzésén a dohai világbajnokságon (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.