Végzetesek lettek a bikinis felvételek az iráni sportolónő számára + videó

Egy iráni kajakozónő, Saman Soltani ott lehet a párizsi olimpián, de nem szülőhazája színeiben: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt a menekült sportolók csapatában versenyezhet. Hazájában olyan fotók és videók miatt került volna nagy bajba, ha hazatér egy spanyolországi edzőtáborból, amelyeken bikiniben látható. Saman Soltani történetét az Origó írta meg.

2024. 04. 09. 10:42
Saman Soltani ott lehet a párizsi olimpián
Saman Soltani ott lehet a párizsi olimpián Forrás: Intsagram/samansoltaniii
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évvel ezelőtt Saman Soltani Barcelonában edzőtáborozott. A hazautazása előtt azonban egy ismeretlen felhívta telefonon és azt mondta neki, hogy semmiképpen se térjen vissza hazájába.

– A telefonáló azt mondta, hogy ha leszállok Iránban, biztosan letartóztatnak, börtönbe zárhatnak, de meg is kínozhatnak – mesélte az Iránban korábban műúszóként is versenyző, 27 éves sportolónő, aki ezek után nem szállt fel az Iránba tartó repülőgépre, hanem Spanyolországban maradt. Soltani így folytatta:

– Teljesen összeomlott az életem. Minden este sírtam és rémálmaim voltak. Úgy ébredtem fel, hogy verítékben úszom.

Saman Soltani korábbi életében (Forrás: Instagram/salmansoltaniii)

Mi történt? Hazájában olyan fotók és videók miatt lett közellenség, amelyeken bikiniben látható. A felvételek egy barcelonai úszótáborban készültek.

– Mi volt a bűnöm? Az, hogy hidzsáb nélkül voltam ott, bikiniben. Az ott készült fényképeket, videókat pedig feltettem az Instagramra.

Íme a videó, amely Soltani vesztét okozta:

Az iráni hatóságok felfigyeltek a felvételekre és Soltani a célkeresztjükbe került.

Saman Soltani Ausztriában menedékjogot kapott

– Ismert ember, népszerű sportoló voltam Iránban. Az ottani rezsim számára elfogadhatatlan, mi több, bűn volt az, hogy ezek a képek megjelentek – fogalmazott a sportolónő.

Saman Soltani Ausztriában menedékjogot kapott, ott telepedett le, majd az osztrák kajak-kenu válogatott tagja lett. Az idei párizsi olimpián azonban a menekült sportolók csapatában versenyezhet.

Saman Soltani már úgy öltözködik, ahogy akar (Forrás: Instagram/samanoltaniii)

Az Origó cikke ITT olvasható.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.