Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A Ferencváros hóhérát ünnepli egész Görögország, szomorkodnak a lilák + videó

Az Olimpiakosz első görög csapatként európai kupát nyert, miután az Európa-konferencialiga szerda esti döntőjében hosszabbítás után 1-0-ra nyert a Fiorentina ellen. A gólszerző ugyanaz a marokkói Ajub el-Kabi volt, aki a Ferencváros elleni párharcban is az Olimpiakosz mindkét gólját szerezte. El-Kabi nem csak a Ferencváros és a Fiorentina drukkereit szomorította, tizenegy góllal az utolsó Ekl-sorozat gólkirálya lett, pedig ősszel még az Európa-ligában szerepelt az Olimpiakosszal.

2024. 05. 30. 7:27
Athén, 2024. május 30.
Az Olimpiakosz játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával, miután 1-0-ra gyõztek a labdarúgó Konferencia-liga döntõjében játszott Olimpiakosz  Fiorentina mérkõzésen az athéni OPAP Arénában 2024. május 29-én.
Ferencváros Ajub El-Kabi
Fiorentina
A Ferencváros kiejtése után egészen az Ekl-trófeáig jutott az Olimpiakosz Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már az Európa-konferencialiga döntő előtt biztos volt, hogy a Ferencváros korábbi ellenfele ünnepelhet. A Fiorentina az Ekl-csoportkörben két döntetlent (2-2, 1-1) játszott a magyar bajnok ellen, az Olimpiakosz pedig a legjobb tizenhat közé jutásért két 1-0-s győzelemmel búcsúztatta a Fradit. Mindkét meccsen a marokkói Ajub El-Kabi szerezte az Olimpiakosz gólját, aki a Ferencváros kiejtése után sem állt le a gólokkal, a Fiorentina elleni finálét is ő döntötte el, s összesen tizenegy találattal lett Ekl-gólkirály.

Athén, 2024. május 29.
Ayoub El Kaabi, az Olimpiakosz játékosa (j) gólt szerez a labdarúgó Konferencia-liga döntõjében játszott Olimpiakosz  Fiorentina mérkõzésen az athéni OPAP Arénában 2024. május 29-én.
Ferencváros Ajub El-Kabi
Ajub El-Kabi még nem látja, de valószínűleg már érzi, hogy a Ferencváros után a Fiorentina kapuját is bevette (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Pedig az athéni döntőben a Fiorentina játszott aktívabban, az olaszok korai lesgólig jutottak, és összesen tizenhét kapura lövéssel próbálkoztak, míg az Olimpiakosz csak hattal. A hatékonyság viszont a görög csapat mellett szólt, mindkét csapat négyszer találta el ténylegesen a kaput, és a kétszer tizenöt perces hosszabbítás hajrájában, a 116. percben érkezett Ajub El-Kabi trófeát eldöntő fejese.

El-Kabi éppen Marokkó vb-csodájáról maradt le

Ajub El-Kabi negyvennégyszeres marokkói válogatott, szerepelt a 2018-as világbajnokságon, valamint két Afrika-kupán is, a 2022-es vb-keretbe viszont került be, így nem volt tagja az első afrikai világbajnoki elődöntős válogatottnak.

A harmincéves támadóról a Ripost kiemeli, hogy asztalossegédként kereste kenyerét, mielőtt beindult a futballkarrierje. Később volt marokkói bajnok és gólkirály is, majd játszott Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben, mielőtt 2023 nyarán az Olimpiakoszhoz igazolt.

El-Kabi az idényben ötven meccsen harminchárom gólt lőtt, ebből tizenhetet a bajnokságban, ötöt az Európa-ligában és tizenegyet az Ekl-ben, utóbbi sorozatnak annak ellenére ő lett a gólkirálya, hogy csak tavasszal szerepelt benne, az Olimpiakosz az Európa-liga csoportharmadikjaként került át a harmadik számú sorozatba, ahol a Ferencváros volt az első ellenfele.

Az Olimpiakosz lett az utolsó csapat, amely így nyert sorozatot, hiszen az európai kupák átalakításával a főtáblák közötti átjárás megszűnik, ahogy az Európa-konferencialiga név is, jövőre már Konferencialigának hívják a sorozatot.

– Együtt, egy nagy családként nyertük meg a döntőt – hárította el a hős szerepét El-Kabi az Olimpiakosz történelmi sikere után. El-Kabi az Aston Villa elleni elődöntő két meccsén összesen öt gólt szerzett, a Makkabi Tel-Aviv elleni, 4-1-re elveszített első meccs után csodával határos módon megfordított párharcban pedig hármat.

Az Európa-liga-finálé és Ademola Lookman mesterhármasa után az Ekl-döntőjében is csak afrikai gól született, már lehet találgatni, hogy a Bajnokok Ligája szombati fináléját Sébastien Haller (Dortmund) vagy Brahim Díaz (Real Madrid) dönti majd el.

A Ferencváros ellen kezdett a duplázó edző

Korábban csak egy görög csapat játszott európai kupadöntőt, de 1971-ben a Puskás Ferenc edzette Panathinaikosz a BEK-fináléban kikapott a holland Ajaxtól.

José Luis Mendilibar az Olimpiakosz élén eljutott a trófeáig is, miután tavaly még éppen a Puskás Ferencről elnevezett arénában a Sevillával Európa-liga-győzelmet ünnepelhetett. Ennek ellenére ősszel az andalúz csapattól távoznia kellett, az Olimpiakosz kispadján pedig éppen a Ferencváros elleni párharc első mérkőzésén mutatkozott be.

– Minden nagyon gyorsan történt. Remélem, hogy még sokat maradhatok itt, és akkor is jól mennek majd a dolgok, nem csak egy pillanatnyi csodának vagyunk a részesei – mondta Mendilibar, akiben talán még maradt tüske amiatt, hogy Sevillában nem sokáig folytathatta a munkát az El-siker után.

Míg Mendilibar két év alatt két európai trófeát nyert, a Fiorentina egészen máshogy duplázott. A lilák tavaly a West Ham United, idén az Olimpiakosz ellen veszítették el az Ekl-döntőt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.