Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A Liverpool csodája semmi volt ahhoz képest, amit a Bayern München művelt

Szombat este rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét. Míg a Real Madrid fináléba jutása senkit sem lepett meg, arra, hogy a Borussia Dortmund eljut a Wembley-be, talán a sárga-feketék szurkolói sem számítottak. A Dortmund a német bajnokságban egyáltalán nem szerepelt kiemelkedően, csupán a Bundesliga ötödik helyén zárt. Különös módon azonban ezt jó előjelnek tekinthetik a németek, a Bajnokok Ligája-érában a korábbi négy, hasonlóan közepszerű bajnoki idény ellenére döntőig menetelt csapatból három megnyerte a finálét is: 2000-ben éppen a Real Madrid, 2005-ben a Liverpool, legutóbb, 2012-ben pedig a Chelsea. Ha a BEK-érát is figyelembe vesszük, akkor a Bayern München és a Leeds United 1975-ös döntőjének létrejötte a leginkább meghökkentő.

2024. 05. 29. 5:20
Liverpool, 2024. május 19.
Jürgen Klopp, a Liverpool FC vezetõedzõje az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában játszott Liverpool FC-Wolverhampton Wanderers mérkõzés után a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. május 19-én. A szakember a bajnokság végeztével távozik a Liverpooltól.
Liverpool Dortmund Real Madrid Bajnokok Ligája
Jürgen Klopp a Dortmund edzőjeként jutott először BL-döntőbe, aztán a Liverpool mestereként ért fel a csúcsra Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet azt mondani, hogy a Borussia Dortmund elé leterítették volna a vörös szőnyeget. A német csapat ősszel a Bajnokok Ligája halálcsoportjában szerepelt, de sikerült megszereznie az első helyet a Paris Saint-Germain, az AC Milan és a Newcastle United előtt. Ezután a PSV Eindhoven elleni nyolcaddöntőben már esélyes volt a Dortmund, de az Atlético Madrid elleni negyeddöntőben már nem feltétlenül, míg a vezette PSG elleni elődöntőben semmiképpen sem. A Dortmund mégis elverekedte magát a döntőig, 1997 és 2013 után harmadszor. Előbbi alkalommal Ottmar Hitzfeld vezetésével meg is nyerte a trófeát, legutóbb viszont Jürgen Klopp irányításával elbukott a Dortmund a Bayern München elleni házidöntőben. A német szakember később a Liverpool élén ért fel Európa csúcsára.

Training Borussia Dortmund BL-döntő Real Madrid Liverpool Bayern München
A Borussia Dortmund a Real Madrid elleni BL-döntőre készül (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker)

Hitzfeld és Klopp eleget tett azért, hogy az edzőlegendák között emlegessük őket, utódjuk, Edin Terzic egyelőre még kilóg ebből a sorból. A délszláv származású, de már Németországban született szakember Klopp idején játékosmegfigyelőként volt tagja a Dortmund stábjának, majd törökországi és angliai kitérő után 2018-ban másodedzőként tért vissza.

2021-ben már megbízott vezetőedző volt, amikor Német Kupát nyert a csapattal, de első hosszabb távú vezetőedzői szerződését csak a 2022/23-as idény előtt kötötte a klubbal. Annak a szezonnak a végén a Dortmund az utolsó fordulóban bukta el a bajnoki címet a Bayern Münchennel szemben, idén viszont csak az ötödik helyen zárt a Bundesliga tabelláján.

Edin Terzic állása vélhetően veszélyben lenne, ha eközben a nem jutott volna be a Dortmunddal a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A Dortmund elődei: Chelsea, Liverpool, Real Madrid, Valencia

Legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy a Bajnokok Ligája-döntőben olyan csapat szerepelt, amely hazája bajnokságában nem zárt az első négy között. Akkor a Chelsea csak a Premier League hatodik helyén végzett, viszont a Bajnokok Ligája elődöntőjében nagy meglepetésre búcsúztatta a címvédő Barcelonát, majd a müncheni döntőben tizenegyesekkel legyőzte a hazai ünnepre készülő Bayernt is. Roberto Di Matteót a BL-trófeának – valamint a szintén elhódított FA-kupának – köszönhetően előléptették ideiglenes vezetőedzőből, de alig néhány hónappal később már át is kellett adnia a helyét Rafa Beníteznek.

A 2004/05-ös idényben éppen Benítez volt a Liverpool vezetőedzője, amely csak az ötödik helyen végzett az angol bajnokságban. A Bajnokok Ligájában viszont egészen valószínűtlen menetelést mutattak be a Vörösök. Steven Gerrard az utolsó csoportmeccs 86. percében lőtte a továbbjutást érő gólt az Olimpiakosz kapujába, a kieséses szakaszban a Liverpool kiejtette az idény olasz (Juventus) és angol bajnokát (Chelsea), majd az AC Milan elleni isztambuli döntőben 3-0-s hátrányból állt fel, s a tizenegyespárbaj után BL-győzelmet ünnepelhetett.

1999 decemberében a Real Madrid állt tizenhatodik helyen is a spanyol bajnokság tabelláján, végül az idény közben kinevezett Vicente del Bosque az ötödik pozícióba kormányozta fel a csapatot. A Bajnokok Ligájában sem ment minden simán, a második csoportkörből a Real csak annak köszönhetően jutott a negyeddöntőbe, hogy nem a gólkülönbség, hanem az egymás elleni eredmény döntött a Dinamo Kijevvel szemben. Utána viszont a Real Madrid búcsúztatta a címvédő Manchester Unitedet és azt a Bayern Münchent is, amely a második csoportkörben még szétszedte a spanyolokat, majd a Bajnokok Ligája történetének első házidöntőjében simán, 3-0-ra verte a Valenciát, amely a La Ligában két hellyel a Real Madrid előtt végzett.

A Valencia megpróbálta követni a Real útját, a következő idényben Héctor Cúper csapata jutott bajnoki ötödik helyezettként BL-döntőbe, ám ott elveszítette a Bayern München elleni tizenegyespárbajt. A történeti hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy a finálé idején a Valencia még a harmadik helyen állt a spanyol bajnokságban, de a hátralévő három fordulóban csak egy pontot szerzett, s végül Rivaldo felejthetetlen ollózása miatt csúszott vissza az ötödik helyre. Cúper az idény végén távozott, helyét – ki más – Rafa Benítez vette át.

A Bayern München és a Leeds United közös rekordja

A dortmundiak szeme előtt tehát a Real Madrid, a Liverpool és a Chelsea példája lebeghet, ugyanakkor a BEK-érában találunk példát még a fentebb felidézetteknél szélsőségesebb idényekre is. A Bajnokcsapatok Európa-kupájának rögtön az első, 1956-os döntőjében úgy szerepelt – és kapott ki a Real Madridtól – a Reims, hogy az adott idényben csak a tizedik helyen zárt a francia élvonalban.

Az 1965/66-os idényben a Partizan Belgrád tizenegyedik lett a jugoszláv bajnokságban, a BEK-döntőben viszont vezetett a Real Madrid ellen, végül 2-1-re kikapott. 1982-ben viszont a végső győzelem is összejött az angol bajnokság tizenegyedik helyezettjének: az Aston Villa 1-0-ra nyerte a finálét a Bayern München ellen.

A bajorok az abszolút rekordot jelentő döntőből viszont jól jöttek ki: 1975-ben a Bundesligát a tizedik helyen zárták, a BEK-finálét viszont megnyerték az angol bajnokság kilencedik helyén végzett Leeds United ellen. A mai napig ez az európai elitsorozat egyetlen olyan döntője, amelynek egyik résztvevője sem végzett az adott idényben hazája bajnokságában az első négy között.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.