Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Swiatek Oszaka ellen megmenekült, de rögtön újabb bajba sodorta magát

Óriási meccset hozott a Roland Garros második fordulójában a címvédő Iga Swiatek és a hozzá hasonlóan négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi összecsapása. Swiatek végül meccslabdát hárítva továbbjutott, de utána a francia szurkolóknak is beszólt, ami még rosszul jöhet neki a folytatásban. Jannik Sinner továbbjutott, a korábbi bajnok Stan Wawrinka kiesett, Fucsovics Márton és Emil Ruusuvuori párosa visszalépett.

2024. 05. 30. 8:36
Iga Swiatek Roland Garros Oszaka Naomi
Iga Swiatek nagyon nehéz meccsen jutott tovább Oszaka Naomi ellen Fotó: X/The Tennis Letter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iga Swiatek eddig csak kétszer kapott ki a Roland Garroson. 2019-ben teljesen esélytelen volt az aktuális címvédő Simona Halep elleni nyolcaddöntőben, 2021-ben viszont már a lengyel volt az aktuális bajnok, amikor a negyeddöntőben Maria Szakkari megverte. Idén Halep el sem indult, Szakkari már az első körben kiesett, de majdnem követte őt a háromszoros bajnok Iga Swiatek is, akinek meccslabdát kellett hárítania Oszaka Naomi ellen, hogy a Roland Garros harmadik fordulójába jusson.

Oszaka Naomi Roland Garros Iga Swiatek
Oszaka Naomi helyenként űrteniszt játszott, de a győzelem kapujában megremegett Iga Swiatek ellen (Fotó: X/The Tennis Letter)

Azt lehetett sejteni, hogy a négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka nem adja magát könnyen, még úgy sem, hogy szülés után visszatérve nem érte el csúcsformáját, és Swiatekkel ellentétben nem is a salak a legerősebb borítása. Az első játszmában fogadóként volt szettlabdája a japán teniszezőnek, de a világelső hárította azt, majd tie breakben szettelőnybe került.

A második játszmához viszont hozzá se tudott szagolni Swiatek. Oszaka tíz nyerőt és csak két ki nem kényszerített hibát ütött, s 6:1-gyel villámgyorsan kiegyenlített.

A japán korai brékkel kezdte a döntő játszmát, 5:3-nál a címvédő kiejtéséért adogatott, meccslabdája is volt, de a nagy győzelem kapujában megremegett. Swiatek viszont higgadt maradt, és 7:6, 1:6, 7:5-re megnyerte a meccset.

Swiatek beszólt a francia közönségnek

A győzelem után a lengyel nagyon röviden integetett, vélhetően azt is csak a lengyel szurkolók miatt. A közönség többször felbosszantotta a lengyelt, a legjobban akkor, amikor a döntő játszmában, még hátrányban lecsapás közben zavarták bekiabálással, így el is rontotta azt. Swiatek először igyekezett nagyon körültekintően fogalmazni, hogy tiszteljék a játékosokat, dicsérte a helyi hangulatot, és megkapta a tapsot is. Utána viszont tovább beszélt.

Tudom, hogy a francia közönség milyen könnyen fordul játékosok ellen, és utána őt állandóan fütyülik, én pedig ezt nem akarom

– Swiateknek ezt a mondatát már síri csend követte. Csak a harmadik fordulóban derül ki, hogy a franciák hogyan reagálnak erre a kritikára.

Sinner győzött, és nem Wawrinka ellen folytatja

Az eső szinte a teljes szerdai programot elmosta, csak a két fedett pályán lehetett meccset befejezni, összesen kilencet, s eddig csak egyetlen harmadik fordulós párosítás alakult ki.

Az Australian Open-bajnok Jannik Sinner magabiztosan legyőzte a francia veteránt, Richard Gasquet-t. Benne volt a pakliban, hogy a következő körben egy még idősebb játékos következik, a 2015-ös bajnok Stan Wawrinka személyében, ám a svájci Andy Murray kiejtése után meglepetésre kikapott az orosz Pavel Kotovtól, így utóbbi lesz Sinner következő ellenfele.

Fucsovics és Ruusuvuori megunta az esőt

Az esőt az egyes versenyek is megsínylették, a párosok viszont lényegében el sem kezdődtek még Párizsban, pedig és Emil Ruusuvuori duója eredetileg már kedden pályára lépett volna. A két nap hiábavaló várakozás után a páros visszalépett a versenytől, így Fucsovicsot már nem látjuk idén a tornán.

Marozsán Fábián viszont elvileg csütörtökön már 11.00-kor pályára lép Grigor Dimitrov ellen, ha az időjárás is engedi.

Roland Garros, szerdai eredmények

Férfi egyes, 2. forduló
Sinner (olasz, 2.)–Gasquet (francia) 6:4, 6:2, 6:4
Alcaraz (spanyol, 3.)–De Jong (holland) 6:3, 6:4, 2:6, 6:2
Rubljov (orosz, 6.)–Martínez (spanyol) 6:3, 6:4, 6:3
Cicipasz (görög, 9.)–Altmaier (német) 6:3, 6:2, 6:7, 6:4
Kotov (orosz)–Wawrinka (svájci) 7:6, 6:4, 1:6, 7:6

Női egyes, 2. forduló
Swiatek (lengyel, 1.)–Oszaka (japán) 7:6, 1:6, 7:5
Gauff (amerikai, 3.)–Zidansek (szlovén) 6:3, 6:4
Dzsábir (tunéziai, 8.)–Osorio (kolumbiai) 6:3, 1:6, 6:3
Kenin (amerika)–Garcia (francia, 21.) 6:3, 6:3
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.