Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Diplomáciai botrány után az UEFA eltiltotta a törökök hősét

Páratlan szigorral sújt le az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a török Merih Demiralra. Az Ausztria ellen 2-1-re megnyert nyolcaddöntőben két gólt szerző játékos a második találatát ünnepelve félreérthetetlen mozdulatként a Szürke Farkasok elnevezésű török szélsőjobboldali szervezetre utalt. Az UEFA sajtóhírek szerint kétmeccses eltiltással sújtja Demiralt. Jude Bellingham, az angol válogatott legértékesebb játékosa viszont megússza pénzbüntetéssel obszcén mozdulatát.

2024. 07. 04. 23:03
Merih Demiral, Szürke Farkasok
A hírhedt mozdulat, amiért Merih Demiralnak felelnie kell Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merih Demiral hősből pillanatok alatt botrányhőssé lett. A szaúdi al-Ahli játékos két góllal járult hozzá Törökország 2-1-es győzelméhez Ausztria ellen, ám meggondolatlanul, tudatlanul vagy provokatíven – ki tudja? − ünnepelte a második találat. A kéztartásával ugyanis egyértelműen a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali török szervezetre és az ultranacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjára (MHP) utalt olyan módon, hogy a mutató- és kijujját felfelé bökte, miközben a középső-, gyűrűs- és hüvelykujját összeérintette. 

DEMIRAL, Merih, ünneplés, büntetés, Szürke Farkasok, UEFA
Merih Demiral ujjai idővel kiegyenesedtek... Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Demiral szándékáról azért fogalmaztunk óvatosan, mert valószínűleg nem tud arról, hogy ezt a mozdulatot Ausztriában betiltották, de Németországban – ahol a becslések szerint mintegy hétmilliós török kisebbség él – sem rajonganak érte. Demiral éppen azzal védekezett, hogy a németországi törökök kedvében akart járni, de ezzel csúnyán melléfogott.

A török ​​identitásomat fejeztem ki a mozdulattal. Több embert láttam a stadionban, akik ugyanígy tettek

– idézi a német Bild Demiralt.

Kölcsönösen bekérették a törökök és a németek a nagykövetet

Az eset diplomáció botrányt váltotta ki. A Németországban kitört a felháborodás hatására Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter például a közösségi médiában azt posztolta, hogy a török szélsőjobb szimbólumainak nincs semmi keresnivalójuk a német labdarúgó-stadionokban.

A törökök nem szívbajosak. Az őket sértő megjegyzésekre válaszul szerdán Ankarában bekérették a német nagykövetet. Ez olaj volt a tűzre, mert csütörtökön jött a német lépés, a külügyminisztérium kérette be a török nagykövetet, ahogy arról a  ZDF beszámolt.

 

Mbappénak szabad

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) többször kifejezte már, hogy csak a jobboldali, pláne szélsőjobboldalinak mondott politikai akciókra érzékeny. Azt véletlenül sem vizsgálta a szervezet, a hivatalos meccs előtti sajtótájékoztatót miért használta fel másodszor is politikai kampányra a Nemzeti Front ellen agitálva.

Német sajtóértesülések szerint az UEFA páratlan szigorral két mérkőzésre is eltiltja Demiralt, noha a Török Labdarúgó-szövetség ezt még nem erősítette meg.

Az UEFA korábban az albán Mirlind Dakut ugyancsak két mérkőzésre tiltotta el, amiért a horvátok elleni csoportmeccset követően szerbellenes rigmusokat skandált a szurkolókkal.

Bellingham megússza

viszont, aki obszcén mozdulatokkal sértegette a szlovák szurkolókat, megússza az eltiltást, csupán pénzbüntetést kap a tettéért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.