Óriási botrány Argentína meccsén: a kezdés után 4 órával lett végeredmény!

Bár a megnyitó csak pénteken este lesz, a labdarúgótorna első csoportkörének meccseivel már szerdán elkezdődött a párizsi olimpia. Ráadásul rögtön rangadóval, a világbajnok és friss Copa América-győztes Argentína a világbajnokságon elődöntős Marokkó ellen a 106. (!) percben egyenlített 2-2-re, de a mérkőzés ekkor szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt, két órával később pedig kiderült, a gól nem érvényes, így nyert Marokkó 2-1-re. Az Európa-bajnok Spanyolország pedig, ha nem is könnyen, de 2-1-re legyőzte Üzbegisztánt.

2024. 07. 24. 17:10
Argentina v Morocco: Men's Football - Olympic Games Paris 2024: Day -2
Az első nap meghozta az első botrányt az olimpián, az argentinok második gólja után marokkói szurkolók rohantak a pályára, két órával később úgy folytatódott a meccs, hogy a játékvezető visszavonta a gólt. Fotó: Tullio M. Puglia/Getty Images)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán rangosan kezdődött el a gyakorlatban a párizsi olimpiai. Szerda délután 15 órakor elkezdődtek a csoportmeccsek a férfilabdarúgásban, a kezdő sípszó pillanata volt a játékok első hivatalos sportpillanata, ráadásul kiváló szereplőkkel. Spanyolország másfél hete nyerte meg az Európa-bajnokságot, a regnáló világbajnok Argentína ugyanakkor hódította el ismét a Copa Américát, és mindketten ott voltak a pályán ebben a történelmi pillanatban, még ha nem is ugyanazon.

ÁLVAREZ, Julián
A torna két legdrágább futballistája: Julián Álvarez és Asraf Hakimi Fotó: Silvia Izquierdo

Az argentinok a 23 éven belüliek mellé három olyan futballistát neveztek és tettek be a kezdőcsapatba, akik tagjai voltak a 2022-es világbajnoki és a mostani Copa América-győztes keretnek: a kaput a felnőttválogatottnál Emíliano Martínez tartalékja, Gerónimo Rulli védte, a védelemben természetesen kapott a klasszis Nicolás Otamendi, a csatársorban pedig ott volt a Manchester City sztárja, Julián Álvarez, aki az olimpiai futballtorna legértékesebb játékosa. A második egyébként az ellenfél együttesében vonult ki a pályára, ő Asraf Hakimi, a Paris Saint-Germain védője.

Simeone fia csak szépíteni tudott

Marokkó elődöntőt játszott a világbajnokságon, tehát tényleg rangadóval rajtolt el az olimpia, és az afrikai ország meg is mutatta, hogy komoly ambíciókkal érkezett a játékokra. Az első félidő hosszabbításában, a 45+2. percben Soufiane Rahimi egy parádés akció végén lenullázva az argentinok védelmének a bal oldalát szerzett vezetést, majd a fordulást követően a 49. percben tizenegyesből kettőre növelte a marokkói előnyt. Ezután beállt az Atlético Madrid legendás edzőjének, Diego Simeonénak a fia, Giovanni, és hamarosan szépített. A játékvezető – csak ő tudja, miért – 15 percet hosszabbított, ami éppen elmúlt, amikor kapusbravúr után, majd kapufáról is kipattant a labda ugyanabban az helyzetben, és végül Cristian Medina közelről a hálóba talált – 2-2, középkezdésre már nem is volt idő...

Frissítés: Legalábbis az egész világ ezt hitte. A gólt követően a marokkói szurkolók előbb poharak tucatját és petárdákat dobtak az argentin játékosok felé, majd a pályára tódultak. Mint kiderült, Glenn Nyberg svéd játékvezető nem fújta le a meccset, hanem félbeszakította a játékot a 106. percben, és az öltözőbe küldte a csapatokat. A biztonságiak rendet teremtettek nagy nehezen, majd amikor már teljesen üres volt a stadion, a FIFA, a francia szövetség (FFF) és a NOB döntésének megfelelően csaknem két órával később visszajöttek a játékosok, és a találkozó úgy folytatódott, hogy a VAR-on a játékvezető visszanézte az argentinok egyenlítő gólját, és les miatt mégsem adta meg. Három percet játszott még a két csapat, újabb gól nem esett, nyert Marokkó 2-1-re. 

 

Marc Pubill a spanyolok első gólját szerzi  Fotó: Teresa Suárez

Az Európa-bajnok spanyol válogatottból Fermín López és Álex Baena jött el az olimpiára, ahol az Eb-vel szemben vélhetően nem perememberek lesznek, mind a ketten ott voltak az üzbégek elleni kezdőben. Eleinte úgy tűnt, a sokkal esélyesebb spanyolok érvényesítik a papírformát, Marc Pubill 29 perc elteltével talált a hálóba, ám még a szünet után jött a hideg zuhany, Eldor Somurodov büntetőből egyenlített a 45+3. percben. A fordulást követően Sergio Gomez tizenegyesét védte a kapus, három perc múlva viszont szép lövéssel szerezte vissza a vezetést Spanyolországnak. Itt tíz perc volt a hosszabbítás, az eredmény nem változott, 2-1-re nyert Spanyolország.

 

Labdarúgás, férfiak, csoportkör, 1. forduló
A csoport
Guinea–Új-Zéland 1-2
Franciaország–Egyesült Államok 3-0

B csoport
Argentína–Marokkó 1-2
Irak–Ukrajna 2-1

C csoport
Üzbegisztán–Spanyolország 1-2
Egyiptom–Dominikai Köztársaság 0-0

D csoport
Japán–Paraguay 5-0
Mali–Izrael 1-1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.