A gyorsváltó Milák nélkül is továbbjutott, a többi úszónk nem

A 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó döntőbe jutott a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek szombati nyitónapján, ám Késely Ajna, Sárkány Zalán és a 4x100 méteres női gyorsváltó nem járt sikerrel.

2024. 07. 27. 14:20
Németh Nándor (középen) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 27-én
Németh Nándor (középen) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délelőtt négy számban szoríthattunk magyar úszók sikeréért. Közülük Késely Ajna mutatkozott be először 400 méter gyorson, 4:08.90-es idejével összesítésben tizenharmadik lett, ezzel nem jutott döntőbe.

Késely Ajna a női 400 méteres gyorsúszás előfutamábanAjna
Késely Ajna a női 400 méteres gyorsúszás előfutamában Fotó: MTI/Derencsényi István

– Ez a harmadik olimpiám, nagyon sok minden kavarog bennem. A pszichológusommal azon dolgoztunk, hogy a tizenkét éves gyerekkori álmomat, ami az olimpiai aranyérem, azt próbáljam meg végre elengedni és csak arra fókuszáljak, amire az én testem és lelkem képes. El kellett fogadjam, hogy nem én leszek a világmegváltó úszó, Ledecky vagy Titmus, hanem azokat tudom inspirálni, akik szeretnek úszni, és ne azért hagyják abba, mert nem érik el a tízéves kori álmukat, amit akár a szülők vagy edzők eléjük nyomtak. Ezen kellett hogy dolgozzak, és sikerült, ezért nem fogok sírva hazamenni 

– mondta az MTI-nek a 22 éves úszó, aki 2016-ban Rióban 21., három éve Tokióban 10. volt ebben a számban. Késely még 800 méter gyorson indul Párizsban, illetve a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként lesz érdekelt.

Sárkány Zalán több mint fél másodpercet javított egyéni csúcsán, 3:47.33-at úszott 400 méter gyorson, ez összesítésben a 14. helyre volt elég. 

– Végre mosolyogva jöttem ki a medencéből, nem gondoltam, hogy harmadikként fogok benyúlni. Sikerült jól hajráznom és az utolsó százon egész jól rá tudtam úszni a többiekre, ez is volt a tervem. Ez egy remek idő így délelőtt, nem számítottam rá, ugyanis még nem könnyítettünk, mivel az ezerötszáz gyors a fő számom, ami csak jövő szombaton lesz – fogalmazott az első olimpiáján szereplő Sárkány.

Egyik váltónk a döntőben, a másik nem

Két 4x100 méteres gyorsváltónk is medencébe ugrott szombat délelőtt. A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású váltó 3:37.33 perces idővel hatodik lett a futamában, összesítésben pedig a tizedik.

– Nagyon jó volt, elsőre ilyen időt úszni kiváló, ilyen ellenfelekkel szemben nem rossz ez a tizedik hely, az olaszok éppen csak a nyolcadik helyen csúsztak be, ez mindent elárul a mezőny erősségéről – mondta az MTI-nek Pádár.

– Kicsit kavarognak bennem az érzések, mert sikerült előrelépnünk, én viszont sajnálom kicsit, hogy nem jött ki belőlem az, amiről tudom, hogy képes vagyok. Közben nagyon örülök neki és büszke vagyok rá, hogy Magyarországot képviseltük – folytatta Senánszky.

A nap első magyar úszósikerét a 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó szállította. Milák Kristóf csak egyéni számokat vállal az olimpián , de a Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián és Jászó Ádám összeállítású négyes 3:12.96 perces időt ért el, hetedik helyen jutott a döntőbe, amelyre 21.44-kor kerül sor.

– Kicsit valóban lassabb a medence, mint máshol, de szerintem jól úsztunk, az pedig, hogy ott lehetünk a döntőben, egy hatalmas élmény lesz. Szeretnék minél többet úszni ebben a medencében, mert fantasztikus a hangulat – áradozott Németh.

– Mindenkinek lassabb a medence, szóval ezzel nincs gond. Általában ritkán mosolygok, de most ez a hangulat teljesen magával ragadott. Este szeretnék kicsit javítani, de a legfontosabb, hogy így négyen élvezzük ki a döntőt – tette hozzá Szabó Szebasztián.

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.