Az olimpián ma sokat veszítettünk egy döntetlennel, Lévai Zoltán kiesett

A párizsi olimpián a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában Lévai Zoltán az első meccsét megnyerte, a másodikat azonban a negyeddöntőben elvesztette. Az esti programban szurkoltunk, hogy legyőzője, az azeri Szulejmanov jusson be a holnapi döntőbe, és akkor Lévai Zoltán holnap a vigaszágon folytathatja. De ez nem valósut meg.

2024. 08. 06. 13:47
LÉVAI Zoltán; SULEYMANOV, Sanan
Párizs, 2024. augusztus 6. Lévai Zoltán (piros) és az azeri Sanan Szulejmanov a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõjében a párizsi Mars-mezõ Arénában 2024. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 77 kilogrammos súlycsoport tizenhat fős mezőnyében a 2022-es belgrádi világbajnokságon ezüstérmes, 28 éves Lévai Zoltán már az első meccsére is kemény ellenfelet kapott, a 82 kg-ban világ- és Európa-bajnok Burhan Akbudak várt rá. A mérkőzés elején előbb a törököt figyelmeztették passzivitásért, ami egy pontot jelentett versenyzőnknek (1-0), de a parterhelyzetben nem tudott mit kezdeni ellenfelével. Arra lehetett számítani, hogy a szokások szerint a második menetben őt küldik majd le. azonban versenyzőnk az első három perc végét nagyon meghajtotta, egy sikertelen kitolási kísérlet után újra derékra támadott, és egy lendületes akcióval kivitte a törököt a szőnyegről (2-0). A második menetben Lévait is figyelmezetették passzivitásért, de az erejével elkészült török meg sem tudta mozdítani, így Lévai Zoltán 2-1-es győzelemmel jutott tovább a negyeddöntőbe.

LÉVAI Zoltán
Lévai Zoltán a török Burhan Akbudak elleni meccsét megnyerte Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Itt a második kiemelt, 27 éves azeri Sanan Szulejmanov várt rá, aki a 2021-es oslói és a 2023-as belgrádi vb-n is ezüstérmes volt, a 2020-as római Eb-t azonban megnyerte, és a döntőben éppen Lévait győzte le. Akárcsak a török ellen, most is az aktívabban kezdő Lévai próbálkozhatott először lenti helyzetből, ám nem járt sikerrel, s ugyan a szünetben 1-0-ra vezetett, nem lehettünk nyugodtak. 2:19 perccel a vége előtt Lévait is leküldték parterhelyzetbe, az állás pedig 1-1 lett. S ennyi is marad, ami azt jelentette, hogy a később szerzett pontjával Szulejmanov jutott be az elődöntőbe. 

Lévai Zoltán: Az ellenfelem a lenti helyzetben nagyon jól védekezett

– Ugyanaz volt a taktikám, mint az első meccsen, hogy elérjem, először az ellenfelemet küldjék le. Ez így is lett, de sajnos nem tudtam akciót csinálni, hiába gyakoroltam rengeteget az utóbbi időben a lenti helyzetet. A végén pedig a később szerzett pontjával az azeri ment tovább. Választhattam volna azt a taktikát is, amit ő, de én birkózni jöttem. Az olimpiai aranyért jöttem, de vannak helyzetek, amiket nem lehet irányítani. A lenti helyzetet persze irányíthattam volna, de az ellenfelem nagyon jól védekezett…

FRISSÍTÉS!

 Lévai Zoltán még bízhatott a szerdai, vigaszági folytatásban, amihez az azeri döntőbe jutására lett volna szüksége. Szulejmanov azonban láthatóan sérülten állt ki este a kazah Gyemeu Zsadrajev ellen, aki könnyedén, 6-1-re legyőzte őt. Így szerdán a világbajnok Losonczi Dávid (87 kg) lesz az egyetlen magyar birkózó, aki szőnyegre lép.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.