Nem mert belepisilni a medencébe, ezért bukott el a magyar úszó az olimpián

Pikáns részleteket árult el Sárkány Zalán arról, hogy miben hibázott az 1500 méteres gyorsúszás előfutama előtt a párizsi olimpián. Új egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a döntőbe, amiben az is közrejátszhatott szerinte, hogy nem ment el vécére a leghosszabb táv megkezdése előtt, és nagyon kellett pisilnie úszás közben. Az Egyesült Államokban készülő Sárkány tehát nem követte az amerikai sztárúszók szokását, akik gondolkodás nélkül belepisilnek a medencébe.

2024. 08. 03. 15:34
SÁRKÁNY Zalán
Pikáns részleteket árult el Sárkány Zalán arról, hogy miben hibázott az 1500 méteres gyorsúszás előfutama előtt a párizsi olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszéves Sárkány Zalán az első olimpiáján vett részt Párizsban, miután a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon bronzérmes volt 1500 méteres és 800 méteres gyorsúszásban egyaránt. Az olimpián három számban indult, mindegyikben új egyéni csúcsot úszott, ám egyikben sem jutott be a döntőbe. 400 és 800 gyorson is a 14. helyen végzett, az utolsó számában, 1500-on pedig 11. lett szombaton. Ezt követően pikáns részleteket is elárult arról, miért nem jött össze a finálé.

SÁRKÁNY Zalán
Sárkány Zalán nem pisilt bele a medencébe a párizsi olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Nem volt olyan rossz úszás, de elégedetlen vagyok, mert a döntőhöz kevés volt – értékelt Sárkány Zalán az M4 Sport kamerája előtt. – Nyilván ez a legjobb időeredményem, de igazából nagyon kellett pisilnem, nem sikerült előtte kimennem vécére. Végig úgy úsztam, hogy azért sietek, hogy mihamarabb vécézhessek. Annyira nem esett jól ezen rágódni, elvonta figyelmemet valamennyire, ami az én hibám volt. Elégedett vagyok összességében az olimpiával, mégiscsak az első volt.

Sárkány Zalán tavaly óta az Egyesült Államokban tanul és ott is úszik, idén az immáron olimpiai bajnok Kós Hubert mellett tagja volt a Bob Bowman vezette arizonai egyetemi bajnokcsapatnak, ám miután az amerikai edzőlegenda bejelentette a távozását, ő Kóssal ellentétben nem megy utána Texasba, hanem Indianában folytatja az úszást. Azt amerikai szokást azonban a jelek szerint nem vette át, hogy simán belepisiljen úszás közben a medencébe.

Lilly King: Minden medencébe belepisiltem már

Erről, mármint hogy ez teljesen megszokott, a párizsi olimpia előtt a Wall Street Journalnak nyilatkoztak teljesen nyíltan amerikai sztárúszók. A mellúszásban a riói olimpián aranyérmes, Tokióban ezüstérmes Lilly King, aki Párizsban is döntőbe jutott, a következőt mondta a témában: – Valószínűleg minden medencébe belepisiltem már, amelyikben valaha úsztam. Ez normális.

Paris 2024 Olympic Games - Swimming
Lilly King könnyen elengedi magát a medencében (Fotó: EPA/Franck Robichon)

King tehát a Duna Arénát is „megjelölhette”, hiszen a 2017-es budapesti vb-n négy aranyérmet szerzett, 2022-ben pedig hármat a magyar fővárosban. Szavait az idei dohai vb-n váltóban győztes amerikai Zach Harting is megerősítette: – Csak akkor éreztem azt, hogy úsztam egy medencében, ha bele is pisiltem.

Sárkány inkább a vécén végezte el a dolgát Párizsban. Így is lesz egy döntősünk vasárnap 1500 gyorson Betlehem Dávid személyében, aki a nyolcadik helyen került be a fináléba 1980 óta az első magyarként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.