A korábbi újpesti kedvenc a Bundesliga 2 sztárja: hat meccs, hat gól + videó

A Bundesliga 2-ben hat forduló után a 14 pontos Karlsruhe csak rosszabb gólkülönbségével szorul a második helyre a Fortuna Düsseldorf mögé, a góllövőlistát pedig a grúz Budu Zivzivadze vezeti hat góllal. A magyar NB I-ben 2019 és 2022 között a Mezőkövesd, a Fehérvár és az Újpest csapatában is megfordult Zivzivadze piaci értéke a hét közepén a duplájára nőtt.

2024. 09. 27. 17:04
Budu Zivzivadz a Schalke elleni első gólját ünnepli
Budu Zivzivadze a Schalke elleni első gólját ünnepli Forrás: X/Karlsruher SC
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budu Zivzivadze a Nürnberg ellen (3-2) mesterhármast ért el azután hogy az ellenfél már 2-0-ra vezetett, a Schalke ellen (2-0) is ő szerezte csapata mindkét gólját, ezt a két találkozót a Karlsruhe hazai pályán játszotta, a Braunschweig elleni 2-1-es idegenbeli győzelem pedig Zivzivadze 87. percben szerzett góljával jött össze. A 30 éves grúz csatár piaci értékét a Transfermarkt a héten megduplázta, ami így is „csak” 1,8 millió euró, de ezzel is a Karlsruhe legértékesebb játékosa lett.

Budu Zivzivadze az Újpest színeiben örül az egyik góljának. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budu Zivzivadze itt még az Újpest színeiben örül az egyik góljának (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Zivzivadze az NB I-ben 2019 és 2022 között a Mezőkövesd, a Fehérvár és az Újpest csapatában is megfordult, s Újpesten nagy formában volt: a lila-fehérek színeiben tizenkét bajnoki meccsen tizenegyszer volt eredményes. A 2022/23-as szezont már a német másodosztályban kezdte a Karlsruhe csapatában, és itt minden sorozatot nézve eddig 47 meccsen 20 gólt szerzett. 

 

Zivzivadze sokat tett a grúz válogatott Eb-részvételéért

A grúz válogatottban eddig harmincszor szerepelt, itt nyolc gólt szerzett, és a legutóbbi kettő nagyon fontos volt: márciusban a grúzok az első Eb-pótselejtezős meccsükön ezekkel győzték le otthon 2-0-ra a luxemburgiakat. A második, immár az Eb-részvételért zajló találkozón, ugyancsak Tbilisziben 0-0-ra végeztek az esélyesebb görögök ellen, de a tizenegyespárbajt 4-2-re megnyerték – Zivzivadze nem lőhetett, mert a 72. percben lecserélték –, így történetük során először kijutottak az Európa-bajnokságra. S ott többek között a magyar válogatott előtt végeztek, a 16 között a későbbi aranyérmes spanyolok győzték le őket 4-1-re.

 

Azt, hogy Zivzivadze mekkora sztár Karlsruhéban, az alábbi videó is mutatja. Amikor a grúz válogatott kijutott az Eb-re, a játékos pedig visszatért klubcsapatához, ilyen fogadtatásban részesült, nemcsak grúz zászlók kerültek elő, még egy korona is akadt, amit a fejére nyomtak:

Ez pedig a Karlsruhe–Nürnberg (3-2) találkozó összefoglalója három Zivzivadze-góllal, három parádés találattal:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.