Sinner diadalmenete: erre Djokovics, Nadal és Federer sem volt képes

Jannik Sinner lett a US Open 2024-es bajnoka, miután a döntőben három játszmában nyert az amerikai Taylor Fritz ellen. Jannik Sinner toronymagasan vezeti a friss világranglistát, s véghez vitte azt, amire Novak Djokovics, Rafael Nadal és Roger Federer sem volt képes: az első Grand Slam-trófeájának évében megnyerte a másodikat is.

2024. 09. 09. 10:03
olasz világelső Jannik Sinner Grand Slam-trófea Taylor Fritz US Open tennis tournament at the USTA Billie Jean Roger Federer Rafael Nadal Novak Djokovics Carlos Alcaraz
Jannik Sinner a US Open győztesének járó trófeával Fotó: AFP/Angela Weiss
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner immár kétszeres Grand Slam-bajnok. Az olasz teniszező a US Open első kiemeltjeként mindössze két játszmát vesztett a tornán: rögtön a legelsőt Mackenzie McDonald ellen, majd még egyet a negyeddöntőben, a papíron legnehezebb meccsén, amikor a 2021-es győztes Danyiil Medvegyev volt az ellenfele. Sinner az első Grand Slam-trófeáját is idén nyerte, még az év elején, Ausztráliában. Arra, hogy valaki az első két GS-sikerét ugyanabban az évben arassa, legutóbb 1977-ben volt példa, amikor Guillermo Vilas a Roland Garros és a US Open bajnoka lett. Roger Federer a 2003-as wimbledoni sikere után az azévi US Opent nem tudta megnyerni, Rafael Nadal egy, Novak Djokovics három teljes évet várt az első Grand Slam-sikere után a második trófeájára.

olasz világelső Jannik Sinner Taylor Fritz US Open tennis döntő  USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York City
Roger Federer Rafael Nadal Novak Djokovics Carlos Alcaraz
Jannik Sinner két Grand Slam-trófeát nyert idén, akárcsak Carlos Alcaraz (Fotó: AFP/Angela Weiss)

Melbourne-ben inkább megkönnyebbülést éreztem, mert a rengeteg befektetett munka ellenére nem tudhatod biztosan, hogy képes vagy-e a Grand Slam-sikerre, amíg egyszer össze nem jön. A US Open a torna előtti hét eseményei miatt volt nehéz, és talán kicsit nagyobb volt rajtam a nyomás is, mint Ausztráliában, de elégedett vagyok azzal, ahogy kezeltem a helyzetet – mondta Jannik Sinner, arra utalva, hogy éppen az év utolsó Grand Slam-tornája előtti héten derült fény a tavasszal adott két pozitív doppingmintájára.

Milyen voltak a reakciók Jannik Sinner doppingügyére?

A vizsgálatok során megállapították, hogy Sinner nem hibázott, a tiltott szer nem az ő hibájából került a szervezetébe, ráadásul olyan kis mennyiségben, hogy nem okozott teljesítménynövekedést. Ennek ellenére voltak a teniszvilágon belül is, akik eltiltást követeltek az olasznak, de a Taylor Fritz ellen megnyert finálé után már nem ez a téma uralta a döntő feldolgozását, az amerikait meg sem kérdezték Sinner doppingtesztjeiről, maga az olasz pedig úgy érzi, hogy a versenytársak döntő többségétől pozitív visszajelzéseket kapott.

Sinner egyébként is azt hangsúlyozta, hogy a hozzá közel álló emberek véleménye számít neki. A döntő megnyerése után a lelátón ünnepelhetett, többek között két edzője, Darren Cahill és Simone Vagnozzi, valamint barátnője, Anna Kalinszkaja társaságában.

Győzelmi beszédében viszont megemlékezett valakiről, aki nem lehetett ott New Yorkban.

– A nagynénémnek ajánlom a trófeát, aki sokat küzd az egészségével, nem tudom, mennyi ideig tudom még vele megosztani a sikereimet. Gyerekkoromban sokszor ő vitt el a síversenyekre, amikor a szüleim dolgoztak – mondta Sinner, aki tizenhárom évesen döntött az alpesi sível szemben a tenisz mellett, noha előbbiben korosztályos nemzeti bajnok is volt Olaszországban, amely a sportág egyik nagyhatalmának számít.

Sinner és Alcaraz dupla duplája

Az idei négy Grand Slam-tornán a huszonhárom éves Sinner és a két évvel fiatalabb Carlos Alcaraz osztozott – utóbbi lett a Roland Garros és Wimbledon bajnoka. Legutóbb 1993-ban fordult elő, hogy mind a négy nagy trófeát hasonlóan fiatal játékosok szerezték meg. Akkor az egyaránt huszonkét éves Jim Courier és Sergi Bruguera nyert Ausztráliában, illetve a Roland Garroson, míg Pete Sampras a wimbledoni és a US Open-sikere között ünnepelte a huszonkettedik születésnapját.

Más idők voltak még azok, Courier-nek például az már a negyedik, és egyben utolsó Grand Slam-sikere volt.

Most viszont Sinner és Alcaraz dupla duplája egyértelműen ráerősített arra a vélekedésre, hogy a tenisz következő éveit kettejük párharca határozhatja meg.

„Gratulálok! Megérdemled! Élvezd ki a pillanatot” – üzent az X-en vetélytársának Carlos Alcaraz.

A két versenyző nagyszerű viszonyt ápol egymással, ennek egyik legékesebb példája volt a tavalyi miami elődöntő, amikor Sinner a hálónál nem győzött elnézést kérni, amiért Alcaraz kisebb sérülését kihasználva fordította meg a meccset, a spanyol válaszul annyit kívánt neki, hogy nyerje meg a döntőt.

Mivel Sinner a Grand Slam-tornákon kívül is kiváló évet teljesít, már hat tornagyőzelemnél jár (Alcaraz háromnál), nem meglepő, hogy nagy fölénnyel, több mint négyezer pont előnnyel vezeti a világranglistát, amelyen egyébként Alcaraz korai New York-i búcsúja után csak harmadik, a második pozícióba Alexander Zverev jött fel. Ők hárman már biztosították helyüket az év végi ATP-világbajnokság mezőnyében.

Marozsán előre, Fucsovics hátra

A US Open döntőjének másnapján kiadott ATP-világranglistán Marozsán Fábián két helyet javítva a 49., Fucsovics Márton négy helyet rontva a 85. helyen áll. A nők frissített rangsorában jelenlegi egyetlen top 100-as játékosunk, Bondár Anna egy helyet javítva a 83. pozíciót foglalja el. Itt Iga Swiatek vezet Arina Szabalenka és a US Open-döntőjével három helyet javított Jessica Pegula előtt.

Jó úton halad a nyolcfős torna felé a US Open-döntő vesztese, Taylor Fritz is, aki öt helyet javítva már a hetedik a rangsorban, ha pedig csak az idén szerzett pontokat vesszük figyelembe, akkor még előrébb, az ötödik helyen áll. A finálé után azonban nem ez járt az amerikai teniszező fejében.

– Ha eltelik majd egy kis idő, biztosan örülni fogok annak, hogy eljutottam a döntőig, de most csak csalódottságot érzek. Sokkal jobban szerettem volna játszani. Lehet, hogy az sem lett volna elég, de legalább úgy éreztem volna, hogy megadtam az esélyt magamnak. Tudom, hogy milyen régóta várnak az amerikai szurkolók egy sikerre, és most úgy érzem, hogy sokakat cserben hagytam – mondta elcsukló hangon Fritz a döntő utáni sajtótájékoztatón, arra utalva, hogy a legutóbbi amerikai férfi egyes Grand Slam-siker továbbra is Andy Roddick 2023-as US Open-diadala.

US Open, férfi egyes döntő

Sinner (olasz, 1.)–Fritz (amerikai, 12.) 6:3, 6:4, 7:5

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.