Egy igazi bombázó a US Open női bajnoka, Lewis Hamilton nagy bánatára

Arina Szabalenka a tavalyi elveszített döntő után idén már a US Open bajnoka lett. Hiába szurkolt a hazai közönség – na meg Noah Lyles mellett ülve Lewis Hamilton is – amerikai ellenfelének, Jessica Pegula nem tudta megállítani a fehéroroszt. Arina Szabalenka két Australian Open-siker után harmadik Grand Slam-trófeáját szerezte meg, s a siker kulcsa a tenyeresében rejlik, amellyel a férfiakat is lepipálja.

2024. 09. 08. 6:59
Arina Szabalenka US Open trófea női győztes Jessica Pegula
Arina Szabalenka két ausztráliai siker után megszerezte a US Open trófeáját is Fotó: X/US Open Tennis
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arina Szabalenka 2023-ban az Australian Open aktuális győzteseként döntőbe jutott a másik keménypályás Grand Slam-tornán is, de a US Open fináléjában amerikai ellenfele, Coco Gauff legyőzte. Arina Szabalenka 2024-ben az Australian Open aktuális győzteseként döntőbe jutott a másik keménypályás Grand Slam-tornán is, a US Open fináléjában amerikai ellenfél, Jessica Pegula várt rá. Bár Szabalenka előzetesen kérte, valójában nem számíthatott a hazai szurkolók támogatására. A közönség soraiban helyet foglalt a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Noah Lyles is, mellette pedig a hétszeres Formula–1-es világbajnok, Lewis Hamilton ült.

Lewis Hamilton US Open Arina Szabalenka Grand Slam tenisz bombázó
Reakciói alapján Lewis Hamilton is inkább Jessica Pegula sikeréért szorított, de Arina Szabalenka lett a US Open bajnoka (Forrás: X/US Open Tennis)

Noah Lyles tavalyi, budapesti nyilatkozata után tisztázta, hogy a Grand Slam-tornán világbajnokok játszanak, s amerikaiként nyilvánvalóan Pegula sikeréért szorított, ahogy a reakciókból ítélve a mellette ülő Hamilton is, aki ugyan brit, de többször hangsúlyozta már, hogy otthon érzi magát az Egyesült Államokban.

Így szurkolt Noah Lyles és Lewis Hamilton

Pegula és Hamilton között különös párhuzam, hogy az amerikai teniszező szülei a Buffalo Bills NFL-csapat tulajdonosai, míg Lewis Hamilton a szintén a ligában szereplő Denver Broncos kisebbségi tulajdonosa.

Pegula fordítási kísérletét elképesztő hiba akasztotta meg

A döntőt Szabalenka kezdte jobban, 5:3-nál azonban nem tudta kiszerválni az első játszmát. Mégis szettelőnybe került a fehérorosz, az egyesben élete első GS-döntőjét játszó Pegula 6:5-ös hátrányban ugyanis újra elveszítette az adogatását.

Szabalenka bekezdett a második játszmában is, 3:0-ra ellépett, Pegula azonban agresszívabb játékra váltott, s 4:3-ra fordított.

A következő adogatójátékban azonban döbbenetes hibát követett el: tévesen azt gondolta, hogy még első adogatást üthet, s csak az állás hallatára eszmélt rá, hogy kettős hibát ejtett.

Nem meglepő, hogy ezek után elveszítette az adogatójátékát.

Szabalenka, a bombázó maga is nehezen hiszi el

Szabalenka több esélyt nem adott, a második játszmát is 7:5-re nyerte meg, s két Australian Open-siker után immár US Open-bajnoknak is mondhatja magát.

Bár a világranglistát továbbra is Iga Swiatek vezeti, a Grand Slam-győzelmek alapján Arina Szabalenka az év legjobb női játékosa, aki ráadásul három részvételből szerzett két trófeát, ugyanis Wimbledonról sérülés miatt lemaradt. S mindezt úgy érte el Szabalenka, hogy tavasszal tragikus hirtelenséggel elveszítette jó barátját, korábbi párját.

A titok leginkább Szabalenka ütőerejében rejlik. A US Open alatti meccseket vizsgálva azzal a döbbenetes statisztikával szembesítették a fehérorosz bombázót, hogy nemcsak a női mezőnyben üti ő átlagosan a leggyorsabban a pörgetett tenyereseket (129 km/h), hanem a legerősebb férfiakat is megelőzi: Carlos Alcaraz esetében 127, Jannik Sinner tenyereseinél 126, Novak Djokovics hasonló ütéseinél 122 km/h volt a mért átlagsebesség.

– Láttam a statisztikát, és nem tudom elhinni, hogy ennyire gyorsan ütök. Kicsit kényelmetlenül is érzem magam, hogy keményebben ütök, mint a férfiak – mondta még a döntő előtt Szabalenka.

Az amerikaiak a férfi egyes döntőben még bízhatnak, ott is lesz hazai versenyző Taylor Fritz személyében, aki Pegulához hasonlóan az Australian Open-bajnok, Jannik Sinner ellen lép pályára a magyar idő szerint vasárnap 20.00-kor kezdődő fináléban.

US Open, döntők

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Pegula (amerikai, 6.) 7:5, 7:5

Férfi páros
Purcell, Thompson (ausztrál, 7.)–Krawietz, Pütz (német, 10.) 6:4, 7:6

Női páros
L. Kicsenok, Ostapenko (ukrán, lett, 7.)–Mladenovic, Csang Su-aj (francia, kínai) 6:4, 6:3

Vegyes páros
Errani, Vavassori (olasz, 3.)–Townsend, Young (amerikai) 7:6, 7:5

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.