Valter Attila az igazi vasember a klasszisok csapatában

Végéhez közeledik a 2024-es országúti kerékpáros idény. Bár néhány rangos verseny még hátravan a szezonból, azt már a Vuelta a Espana végeztével kijelenthetjük, hogy Valter Attila hazai sporttörténelmet írt: ő lett az első magyar kerékpáros, aki egy éven belül két Grand Tourt is végigtekert. A teljesített Giro d’Italia és a Vuelta is hozzájárult ahhoz, hogy a sztárokkal teletűzdelt Visma–Lease a Bike csapatból Valter Attila teljesítette idén a legtöbb versenynapot, ami egyértelműen jelzi, mennyire bíznak a világ egyik legjobb csapatánál a magyar vasemberben.

2024. 09. 11. 5:22
Valter Attila Vuelta a Espana magyar vasember kerékpár Visma Lease-a-Bike
Valter Attila rengeteg versenynapon rótta idén a kilométereket Fotó: Team Visma Lease a Bike
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valter Attila a tavalyi idényben mutatkozott be a világ egyik legjobb kerékpárcsapatában. A Jumbo–Visma 2023-as éve alapján az „egyik” szót el is lehetett hagyni: a holland sor történelmet írt azzal, hogy a sárga-feketék adták a Giro d’Italia (Primoz Roglic), a Tour de France (Jonas Vingegaard) és a Vuelta a Espana (Sepp Kuss) győztesét is. A három Grand Tour közül Valter akkor a spanyol körversenyen kapott lehetőséget, s további viadalokon is megmutathatta erejét, legtöbbször Vingegaard segítőjeként. Amíg tavaly szinte minden összejött a csapatnak, addig idén, a szponzori háttér változása után immár Visma–Lease a Bike néven ismert sort egymás után érték a balesetek, s a hektikus szezonban nem más, mint Valter Attila jelentette a stabilitást.

Valter Attila Visma Lease a Bike Vuelta Giro Grand Tour magyar vasember kerékpár
Valter Attila, a világ egyik legjobb csapatának megbízható kerékpárosa Forrás: Team Visma Lease a Bike

Jonas Vingegaard áprilisi csigolyatörése és tüdőzúzódása ellenére végül ott volt a Tour de France rajtjánál, de ahhoz nem volt elég erős, hogy Tadej Pogacar végső sikerét megakadályozza. Az univerzális Wout van Aert első súlyos bukása a tavaszát tette tönkre, a második vélhetően két – de legalább egy – Vuelta-trikójába került.

A Girót a nyolcfős keretből mindössze négyen fejezték be a csapatból: közöttük volt Valter Attila is, aki később a Vuelta-indulók közé szintén egy társa bukása miatt került be, de ha már ott volt, erős teljesítményt nyújtott Spanyolországban is.

Valter Attila, a magyar vasember

Valter Attila az olasz körverseny első szakaszán kilencedik lett, a Vueltán egy szökésből elért tizenegyedik pozíció volt a legjobb helyezése. Összetettben májusban a Giro d’Italia huszonkettedik, majd a néhány napja véget ért spanyol körverseny huszonötödik helyén zárt.

Az elmúlt években Valter Attila jó néhány ízben hazai sporttörténelmet írt – a legemlékezetesebb a 2021-es Giro, amikor három szakaszon át viselhette a rózsaszín trikót. A Vuelta befejezésével írt egy újabb fejezetet: ő lett az első magyar kerekes, aki egy évben két Grand Tourt is befejezett. 2007-ben Bodrogi László került ehhez közel, de ő a Giro d’Italia teljesítése után a Vueltát tizenhét szakaszt követően feladta.

A két végigtekert Grand Tour nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén Valter Attila teljesítette a legtöbb versenynapot a Vismából, hetvenhetet. A teljes profi mezőnyben Valter a vonatkozó rangsor 19–21. helyén áll, együtteséből senki más nincs a top 100-ban. Aligha véletlen, hogy a Vuelta előtt kényszerhelyzetben a megbízható magyar vasemberhez fordult a holland sztárcsapat.

Pedig Valter Attila idénye is bukással kezdődött, rögtön az első idei versenye, az UAE Tour első szakaszán. Az egyhetes viadalt azonban nemcsak befejezte, hanem az élmezőnyben is zárta, ötödik lett.

Emlékezetes pillanat még az évből, amikor sok kerékpárossal ellentétben Valter Attilának volt bátorsága és ereje vállalni Tadej Pogacar tempóját a Girón, s még ha nem is tartott sokáig a közös tekerés, azzal – no meg a hozzá társított poénnal – is kivívta a szlovén klasszis elismerését.

Valter Attila legnagyobb idei sikere a párizsi olimpián elért negyedik hely, de emlékezetes a drámai körülmények között megvédett hazai bajnoki címe is.

Ilyen sűrű versenyszezon végéhez közeledve nem meglepő, hogy a sok szép eredmény között akadt csalódás is: a Strade Bianche olasz egynaposon két top 5-ös helyezés után idén nem volt versenyben a legértékesebb pozíciókért Valter Attila.

Hogyan tovább, Valter Attila?

A Vuelta-beugrás alaposan felborította Valter Attila nyár végi, őszi terveit. Az nyilvánvaló, hogy ezen a héten nem indul sem az országúti Európa-bajnokságon, sem a korábbi tervekben még szerepelt két kanadai egynapos versenyen.

Bizonyos szempontból ennek örülhetnek a magyar szurkolók: pénteken és szombaton Balatonfüreden, a Balaton Fondo keretein belül találkozhatnak a kerékpárossal, vasárnap pedig idén nyílt budapesti kávézója hivatalos megnyitóján.

Valter Attila számára tehát nem csak az országúton volt sikeres a 2024-es esztendő, viszont még ott sem ért véget: a magyar versenyző jelezte, hogy edzésben marad. A korábbi tervek borulása miatt biztosat még nem tudhatunk, de nem lenne meglepő, ha az elmúlt három évhez hasonlóan idén is a hulló falevelek klasszikusa, azaz az októberi Il Lombardia lenne az utolsó versenye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.