Dráma a három hét végén: a piros trikó sorsa kis híján a WC-n dőlt el

Primoz Roglic (Red Bull–Bora–hansgrohe) negyedszer is a Vuelta a Espana győztese lett, ezzel a szlovén kerékpáros beállította Roberto Heras versenycsúcsát. A spanyol társrekorder szerint Roglic az ötödik sikerét is megszerezheti, de a a harmincöt éves klasszis az idei piros trikóért is több akadályt leküzdött: a Ben O’Connor (Decathlon–AG2R La Mondiale) elleni üldözőversenyben időbüntetés és betegség is hátráltatta.

2024. 09. 09. 11:46
Primoz Roglic Red Bull Bora kerékpár Vuelta a Espana wc
Primoz Roglic a Vuelta nagy részében nem a piros trikóban tekert, de végül az övé lett az ereklye Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Primoz Roglic már a Vuelta a Espana negyedik szakasza után felvehette az összetett éllovasnak járó piros trikót. A szlovén kerékpáros csapata, a Red Bull–Bora–hansgrohe azonban nem akarta az egész verseny során fárasztani magát a főmezőny irányításával, így két nappal később átengedte másnak a vezetést. Kockázatos lépés volt, tavaly a szökés után az összetett élére álló Sepp Kuss meg is őrizte a három hét végéig a piros trikót, bár nem biztos, hogy akkor is így történt volna, ha csapaton belülről is támadhatják. Idén az ausztrál Ben O’Connor (Decathlon–AG2R La Mondiale) a tizenkilencedik szakaszig viselte a piros trikót, akkor vette azt vissza Roglic. Úgy tűnt, a verseny eldőlt, ám kis híján akadt még egy csavar a történetben.

Primoz Roglic Madrid Vuelta a Espana kerékpár Ben O'Connor piros trikó betegség
Primoz Roglic betegsége ellenére is nyert, negyedszer lett a Vuelta a Espana végső győztese (Fotó: AFP/Oscar del Pozo)

A tökéletesen megtervezett és végrehajtott tizenkilencedik szakasz után a Red Bull–Bora–hansgrohe csapatot betegség támadta meg. Roglic segítői közül ketten már rajthoz sem álltak az utolsó előtti, huszadik etapon, egy harmadik pedig az időlimiten túl ért célba.

Primoz Roglic: A betegség sem jelentett akadályt

Alaphelyzetben Roglic első helye a vasárnapi időfutamon már nem foroghatott volna veszélyben, hiszen az egyenkénti indításos számban is a világ egyik legjobbja, Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett időfutamban. A betegség miatt azonban aggódhattak a csapatnál.

Legalább hússzor voltam már ma a WC-n

mondta Primoz Roglic vasárnap este, de vélhetően ezt a mondatot még senki sem mondta ki ennyire boldogan. Bár a betegség Roglicot is utolérte, az időfutamon így is a második helyen zárt, azaz még növelte is előnyét a Vuelta zárónapján. – Akkora előnyöm volt, amiből már mindenképp meg kellett szereznem a trikót. Gondolkodnunk kell rajta, hogyan tudjuk majd elkerülni a jövőben a hasonló helyzeteket, de most annak van itt az ideje, hogy élvezzük a sikert.

Primoz Roglic a piros trikó átengedése után folyamatosan dolgozta le 4:51 perces hátrányát, szinte minden nehezebb szakaszon hozott O’Connoron, és végül 2:36 perc előnnyel végzett az élen az ausztrál előtt, aki egyébként boldog volt a második hellyel, hiszen két összetett negyedik hely után végre dobogóra állhatott egy háromhetes körverseny végén.

Pogacar és Roglic: Szlovénia a csúcson

A Jumbo–Visma tavalyi söprése után idén Szlovénia triplázott: Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) fölényesen nyerte a Giro d’Italia és a Tour de France összetettjét is. Bár honfitársához hasonló dominanciát Roglic nem mutatott a Vueltán, kétség sem férhet hozzá, hogy megérdemelt sikert aratott, a betegség mellett még az is belefért, hogy az egyik szakaszon időbüntetést kapott, amiért kerékpárcsere után túl sokat haladt a csapatkocsi szélárnyékában, hogy visszazárkózzon a főmezőnybe.

Primoz Roglic negyedik Vuelta-sikerével beállította Roberto Heras csúcsát, s a spanyol elődöt megkérdezték arról, hogy meglehet-e a szlovénnek az ötödik siker.

– Jó esélye lehet rá, de sok múlik azon, hogy Tadej Pogacar és Jonas Vingegaard eljön-e a Vueltára, mert ők mindenki mással szemben egyértelmű esélyesnek számítanak. Az ő jelenlétük nagyon megnehezítené a dolgát, de mivel Roglic nagyon jól tudja menedzselni a csapata erőfeszítéseit egy háromhetes során, kizárni semmi esetre sem lehet az újabb sikerét – mondta Heras.

Az idei Tour de France is arra utalt, hogy Pogacar és Vingegaard már túl nagy falat Roglicnak, és fiatalabb riválisaival szemben az idő sem neki dolgozik, idei Vuelta-sikerével a harmincöt éves Roglic minden idők harmadik legidősebb Grand Tour-győztese lett.

Azt Primoz Roglic mindenképpen bebizonyította a Vueltán, hogy továbbra is képes három hetet a legmagasabb színvonalon végigtekerni.

Valter Attila teljesítette a duplát

Az utolsó pillanatban került a Visma–Lease a Bike Vuelta-keretébe Valter Attila. A csapat vezére, Sepp Kuss egyetlen pillanatig sem volt versenyben a címvédésért, Wout van Aert pedig súlyos bukása miatt a harmadik hét elején feladta a versenyt, pedig a pontversenyt és a hegyi összetettet is vezette. Valter viszont különösebb problémák nélkül, a 25. helyen fejezte be a spanyol körversenyt, ezzel idén, karrierje során először két Grand Tourt is végigtekert, az idei Giro-részvétel után kapta meg a lehetőséget a spanyol körversenyen is.

– Nagyon örülök, hogy kipipálhattam, ráadásul egy ilyen erős csapatban, remélem, hogy ez hozzám fog tenni és bennem van a tudat, hogy egy nyáron két Grand Tourt is túléltem, így egy nem lehet probléma már soha többé – szögezte le a magyar kerékpáros, akinek idei legnagyobb sikere mégsem háromheteshez, hanem a párizsi olimpiához köthető, ahol a mezőnyversenyben a negyedik helyen végzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.