Valter Attila kellemes meglepetése, a csapata melegebb éghajlatra küldte

Szombaton a Lisszabon és Oeiras közötti időfutammal megkezdődik a Vuelta a Espana. A spanyol kerékpáros körverseny mezőnyében egymás után második évben ott lesz Valter Attila (Visma–Lease a Bike), aki a Giro d’Italia teljesítése után pályafutása során először indulhat egy éven belül két Grand Touron is. A döntés Valter Attila egyik csapattársának sérülése miatt, szinte az utolsó pillanatban született meg.

2024. 08. 17. 7:12
Valter Attila Wout van Aert Robert Gesink Visma Lease a Bike Vuelta a Espana kerékpár
Valter Attila és csapattársai jó hangulatban készülnek a Vuelta a Espanára Fotó: X/Team Visma Lease a Bike
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vasárnap Dobogókőn sokan kérdezgették, hogy mi lesz velem. Sőt, még a szomszéd néni is kiszólt az ablakon, hogy: „Attila, te meg mit keresel itthon, most mondták a tévében, hogy a lengyel körön indulsz.” Mosolyogtam, és mondtam neki, hogy van egy kis változás – idézte fel a vicces epizódot Valter Attila az Eurosportnak. Az a kis változás az volt, hogy a héten zajló egyhetes lengyel körverseny helyett a Visma–Lease a Bike melegebb éghajlatra, Spanyolországba küldte magyar kerekesét: Valter Attila a Vuelta a Espana-keretbe került be.

VALTER Attila Vuelta a Espana időfutam Visma Lease a Bike
Valter Attila az olimpia után a Vuelta a Espanán is időfutamon tekerhet először (Fotó: MTI/AP/Dar Jaszin)

Valter Attila tavaly is indult a Vueltán a holland sztárcsapat színeiben, összességében karrierje hatodik háromhetesére készül, de az idei lesz az első év, amikor két Grand Touron is tekerhet, miután májusban az olasz körverseny, a Giro d’Italia távját is teljesítette.

Mit érhet el Valter Attila a Vueltán?

Maga Valter Attila sem számított arra, hogy duplázni fog, két nappal az említett kaland előtt még ő is a lengyel körversenyre készült, múlt pénteken hívták a csapattól, hogy Ben Tullett sérülése miatt mégis a Vuelta-keretben lenne a helye.

– Szeretem az ilyen meglepetéseket, már régen vártam arra, hogy két Grand Touron indulhassak. Valószínűleg segítőnek megyek, ha kapitány lennék, nyilván nem egy héttel előtte szólnának. Talán a vezetőséget is meglepte a nyári forma, az edzőm is támogatta az ötletet – mondta Valter Attila, akinek a Vuelta előtti legutóbbi versenye az olimpiai mezőnyverseny volt, amelyen a bravúros negyedik helyet szerezte meg.

Ki a Vuelta esélyese?

Valter Attila főként a címvédő Sepp Kuss segítője lehet, ahogy tavaly is hozzájárult az amerikai meglepő sikeréhez.

Kuss legnagyobb riválisa a korábbi csapattárs, a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic (Red Bull–Bora–hansgrohe) lehet, igaz, a szlovén saját bevallása szerint még nem épült fel százszázalékosan a Tour de France-on elszenvedett sérüléséből.

A spanyolok abban bíznak, hogy az Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) trió egyike meglepi a korábbi bajnokokat. Az idei Giro és Tour de France győztese, Tadej Pogacar a Vueltán nem indul, távollétében az UAE Team Emirates a Joao Almeida, Adam Yates duótól vár erős összetett szereplést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.