Harminchárom! Rúgja a gólt télen, nyáron…

Robert Lewandowski szombaton megint duplázott a Bundesliga 33. fordulójában, és már 33 gólnál tart. Nem mellékesen a német labdarúgó-bajnokság öröklistáján már idény közben megelőzte klubja egykori legendás mesterét, Jupp Heynckest.

Ch. Gáll András
2020. 06. 21. 9:41
Lewandowski, Robert
Lewandowski olykor még cifrázza is Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchárom! Ennyi gólnál tart ebben a pontvadászatban a már bajnok Bayern München lengyel csatára. És bár 33 forduló pergett le az idényből, a 31 éves centernek csak 31 mérkőzésre volt szüksége ehhez a terméshez, ugyanis két meccsről kisebb sérülése miatt hiányzott. Meglehet, ha mind a 33 fordulóban pályára lép, most veszélyben forogna a legendás Gerd Müller 40 gólos szezoncsúcsa az 1971–1972-es bajnokságból, amikor ráadásul még három tizenegyest el is hibázott. Így azonban kevéssé valószínű, hogy a hátralévő egy fordulóban hét vagy nyolc gólt rúgna.

Lewandowski tíz legszebb Bundesliga-gólja:

Lewandowski már a harmadik helyen áll a Bundesliga összesített góllövőlistáján az idei harminchárom gólt is beleszámítva, csak Gerd Müller és Klaus Fischer előzi meg:

1. Gerd Müller (Bayern) 365 gól, 427 mérkőzés, 105 perc/gól

2. Klaus Fischer (1860 München, Schalke, Köln, Bochum) 268, 535, 173

3. Robert Lewandowski (Bortmund, Bayern) 233, 307, 109

4. Jupp Heynckes (Mönchengladbach, Hannover) 220, 369, 147

Lewandowski sokszor látott gólöröme Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Az egy idényben szerzett gólok rangsorában is csak ketten előzik meg: a két Müller, természetesen Gerd és Dieter. A „Nemzet Bombázója” 1972-ben 40, 1970-ben 28, 1973-ban 36 gólig jutott, Dieter Müller 1977-ben az 1. FC Köln játékosaként 34 gólt szerzett. De őt „Lewa” az utolsó fordulóban Wolfsburgban letörölheti a listáról maga elől.

Még egy apróság: Lewa már gólkirálynak tekinthető, ötödször szerzi meg ezt a címet, és már karnyújtásnyira van a hatszoros Bundesliga-gólkirály Gerd Müller mögött. Csakhogy a nagy előd a hatból kettőt holtversenyben szerzett…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.