Ítéletidő, újoncbravúr a Promontor utcai katlanban

Ítéletidőben játszották le a labdarúgó NB I első fordulójának utolsó mérkőzését, amelyen a Budafoki MTE a Promontor utcában 2-1-re legyőzte a Kisvárdát. 74 év után rendeztek újra élvonalbeli meccset Budafokon, és szakadó eső ide, villámlás oda, megérte kimenni a kétezer nézőnek az újjávarázsolt BMTE-stadionba.

Ch. Gáll András
2020. 08. 17. 21:04
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noskó Ernő és Tóth Kálmán, a hetvenes évek közepe legendás budafoki „aranycsapatának” két erőssége végezte el a kezdőrúgást a Promontor utcai stadionban az NB I első fordulójának utolsó mérkőzésén, a BMTE–Kisvárda összecsapáson.

Tóth Kálmán és Noskó Ernő kezdőrúgása
Fotók: Mirkó István

Felfedeztük a nézőtéren szövetségi kapitányt két segítőjével, Cosimo Inguscióval és Giovanni Costantinóval, és ott volt VIP-páholyban a 93 éves Raduly József, a legidősebb magyar válogatott labdarúgó, valamint Mészöly Kálmán, ama 44 évvel ezelőtti remek együttes szakvezetője is.

A 74 év után újra NB I-es mérkőzést játszó Budafok azonnal gólveszélyes támadást vezetett, Takács beadásából Kovács Dávid és Skribek is gólt rúghatott volna, de mindketten elvétették a labdát. Aztán a rutinosabb Kisvárda átvette a kezdeményezést. Közben vészjósló fellegek gyülekeztek a Promontor utca fölött, csak idő kérdése volt, mikor tör ki a zivatar, ez azonban a vadonatúj lelátót megtöltő mintegy kétezer nézőt cseppet sem izgatta.

Kovács Dávid a BMTE első élvonalbeli gólját lövi

Az viszont sokkal inkább, hogy a 13. percben Cukalasz átlépte a labdát a saját térfelén, de ezzel saját társait csapta be, Oláh Bálint lecsapott a labdára, kiugratta Kovács Dávidot, és a Budafok csapatkapitánya 14 méterről a jobb sarokba lőtt, megszerezve csapata első élvonalbeli gólját az utóbbi 74 évben.

A 17. percben jött az egyenlítés, Fernando Viana lefejelte Vaszicskut, maga iramodott meg a labdával, Romić és Oláh pedig közelről nézte, ahogy a brazil szélső nehéz szögből jobb belsővel a bal sarokba tekeri a labdát, 1-1. Aztán a 20. percben elkezdett ömleni az eső, villámlott is, egyre sanyarúbb körülmények között folyt a mérkőzés.

Szünet után sem csillapult az eső, de a játékosok és bíró dacoltak az elemekkel. Supka Attila, a Kisvárda rutinos mestere az eresz alól figyelte a történéseket, fiatal kollégája, Csizmadia Csaba azonban fittyet hányt az ítéletidőre, és az oldalvonal mellől, bőrig ázva követte az eseményeket. A 60. percben a budafoki edző beküldte a Puskás-díjas Zsóri Dánielt, mégsem a hazaiak, hanem a vendégek előtt adódtak helyzetek. A szakadatlanul zuhogó esőben szinte korcsolyáztak a játékosok, de azért derekasan állták a sarat – szó szerint –, a hazai publikum pedig „Mindent bele!” kiáltásokkal buzdította övéit. Viana közeli lövését védte bravúrral – és lábbal – Póser. Aztán Kovácsréti lapos, bal alsó sarokra tartó bombáját tolta ki a kapufa elől a lassan a mezőny legjobbjává emelkedő budafoki kapus.

Majd a 80. percben felrobbant a Promontor utcai lelátó! Jobb oldali szöglet után Vaszicsku belekanalazott a labdába, és talán a védő maga sem tudja, hogyan, de a labda becsorgott a várdai kapu jobb sarkába. 2-1.

A 83. percben Ene haza akart adni, a labda leragadt a víztócsában, Zsótié lett, a csatár át akarta emelni Dombón, de az ívelés túl hosszúra sikerült.

Ez a mérkőzés a 80. percben dőlt el, amikor jobb oldali szöglet után Vaszicsku belekanalazott labdája becsorgott a várdai kapu jobb sarkába. Így győzelemmel mutatkozott be az élvonalban az újonc! A közönség örömmámorban ünnepelte bőrig ázott kedvenceit, zúgott a „Szép volt, fiúk!”, meg az „Ez Budafok!”.

Így kell bemutatkozni egy újoncnak az NB I-ben!

NB I, 1. forduló: Budafoki MTE–Kisvárda 2-1 (1-1), Promontor utca, 2000 néző, jv.: Pintér. Gólok: Kovács D. (13.),Vaszicsku (80.), ill Viana (17.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.